Τι θα πρωτοδούμε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Ξένοι και Έλληνες σκηνοθέτες, κωμωδίες και δράματα, Πειραιώς και Ηρώδειο. Χαμός γίνεται στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο.

Τι θα πρωτοδούμε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Το μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας σηκώνει απόψε πανηγυρικά την αυλαία του, και υπόσχεται ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα για κάθε γούστο, που θα γεμίσει τις νύχτες του Ιουνίου μας. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να σου διαλέξουμε μόνο έξι από τις παραστάσεις του, αυτές που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις αυτόν τον μήνα. Αλλά και τις δύσκολες δουλειές, κάποιος πρέπει να τις κάνει.

Μαντάμα Μπατερφλάι
του Τζάκομο Πουτσίνι
Ηρώδειο | 01/06, 04/06, 07/06 και 10/06 στις 21:00

Την φετινή αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει φέτος στο Ηρώδειο ο Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού Théâtre du Châtelet. Τα ιδιαίτερα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, οι κλιμακώσεις, οι μουσικές δωματίου αλλά και τα ξεσπάσματα με το σύνολο της ορχήστρας δίνουν στην Μπατερφλάι τον ξεχωριστό της σφυγμό, την ιδιαίτερη ζωή της. Περισσότερα εδώ.

Der Wij / Βίι
του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και του Μπόνταν Πανκρουχίν
Πειραιώς 260 | 07/06 έως 08/06/2023 στις 20:30

Η Πειραιώς 260 σηκώνει αυλαία με τη νέα παράσταση του πρωτοποριακού Ρώσου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός εμβληματικό τόσο για τον καλλιτεχνικό όσο και τον αντιπολεμικό συμβολισμό του. Εμπνευσμένο από μια νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, το Βίι είναι μια παράσταση με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και Γερμανών ηθοποιών που μιλούν ο καθένας στη γλώσσα του. Περισσότερα εδώ.

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι
του Μάριους φον Μάγενμπουργκ
Πειραιώς 260 | 07/06 έως 10/06/2023 στις 21:00

Από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις του 2022, Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, ανεβαίνει ξανά στην Πειραιώς 260. Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας. Πρωταγωνιστούν οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης. Περισσότερα εδώ

Λυγμός (Καημός) [Das Weinen (Das Wähnen)]
του Ντίτερ Ροτ
Πειραιώς 260 | 19/06 έως 20/06/2023 στις 21:00

Πέντε γυναίκες υπάλληλοι ενός φαρμακείου αναλογίζονται πάνω στην παροδικότητα των πραγμάτων. Ο μοναδικός πελάτης (ο μόνος αντρικός χαρακτήρας της παράστασης) μονολογεί για τη δυσκαταποσία που τον ταλαιπωρεί, όμως δεν του δίνουν και πολλή σημασία. Η θεραπεία που προτείνει ο ελβετός σκηνοθέτης Κρίστοφ Μαρτάλερ δεν βρίσκεται στα φάρμακα αλλά στα νεοντανταϊστικά κείμενα του Ντίτερ Ροτ. Περισσότερα εδώ.

Οι γυναίκες επιστρέφουν
των Μαγδαλένας Ζήρα, Νέδης Αντωνιάδη
Πειραιώς 260 | 15/06 έως 16/06/2023 στις 21:00

Το 1975, έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 30.000 γυναίκες βαδίζουν σιωπηλά προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το 1987 και το 1989, χιλιάδες γυναίκες περνούν την «πράσινη γραμμή» και έρχονται αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό. Το 1988, εκατό γυναίκες της Κύπρου καταλαμβάνουν την Ακρόπολη της Αθήνας ως πράξη διαμαρτυρίας. Μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μας λέει κάτι το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν»;

Μια παράσταση για μια ιστορία ηρωισμού, οράματος, ελπίδας, συνεργασίας, για ένα επικό κατόρθωμα που σβήστηκε από τη συλλογική μας μνήμη, υποβαθμίστηκε και ξεχάστηκε. Περισσότερα εδώ.

Καζανόβα / Δον Ζουάν
Σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Πειραιώς 260 | 14/06 έως 16/06/2023 στις 21:00 και 17/06 έως 18/06/2023 στις 20:00

Βασισμένη στα κείμενα του Λόρδου Μπάιρον και της Μαρίνας Τσβετάγεβα, που εμπνεύστηκαν από τον Δον Ζουάν και τον Καζανόβα αντίστοιχα, η νέα παράσταση του Στάθη Λιβαθινού ερευνά την ερωτική περιπλάνηση, τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά και χάνεται, και το θέμα της εξορίας, που είναι πάντα η άλλη όψη της περιπλάνησης. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης. Περισσότερα εδώ.

Το θεατρικό έργο (La obra)
του Mariano Pensotti
Πειραιώς 260 | 14/06 έως 15/06/2023 στις 21:00

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Grupo Marea από την Αργεντινή και ο σκηνοθέτης Mariano Pensotti στήνουν μια παράσταση βασισμένη στην «πραγματική ιστορία» του Σίμον Φρανκ, ενός Πολωνοεβραίου επιζώντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος μετακομίζει σε ένα χωριό της Αργεντινής τη δεκαετία του 1960. Αρχίζει να χτίζει τεράστια θεατρικά σκηνικά, που αναπαριστούν σκηνές από τη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε αλλά και από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο δολοφονήθηκαν οι γονείς του. Ο μονόλογος που διατρέχει ολόκληρη τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια διανθίζεται σιγά σιγά με την αναπαράσταση πραγματικών τόπων και περιστατικών με τη συμμετοχή αμέτρητων κομπάρσων, κατοίκων του χωριού, που εντέλει γίνεται διάσημο και πλουτίζει χάρη σ’ αυτή την ατραξιόν. Πολλά χρόνια αργότερα, αποκαλύπτεται ωστόσο ότι ο Πολωνοεβραίος δεν ήταν αυτός που ισχυριζόταν ότι είναι. Περισσότερα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v