Κόλπα και πλήκτρα για να κάνεις τη ζωή σου στο Word πιο εύκολη

Αν χρησιμοποιείς συχνά το εργαλείο του Office οφείλεις να γνωρίζεις μερικά κόλπα που θα κάνουν τη… συμβίωσή σας ευκολότερη.

Κόλπα και πλήκτρα για να κάνεις τη ζωή σου στο Word πιο εύκολη

Γράφεις συχνά στο Word; Το πρόγραμμα της Microsoft προσφέρει πληθώρα παροχών για να κάνεις την επεξεργασία κειμένου πιο εύκολη – και όχι μόνο.

Δες παρακάτω τα βασικά που οφείλεις να γνωρίζεις.

Τα shortcuts τα επιούσια

Άνοιγμα ενός εγγράφου: Ctrl+O

Δημιουργία νέου εγγράφου: Ctrl+N

Αποθήκευση: Ctrl+S

Κλείσιμο: Ctrl+W

Αποκοπή του επιλεγμένου περιεχομένου στο Πρόχειρο: Ctrl+X

Αντιγραφή του επιλεγμένου περιεχομένου στο Πρόχειρο: Ctrl+C

Επικόλληση του περιεχομένου του Προχείρου: Ctrl+V

Επιλογή όλου του περιεχομένου του εγγράφου: Ctrl+A

Εφαρμογή μορφοποίησης έντονης γραφής σε κείμενο: Ctrl+B

Εφαρμογή μορφοποίησης πλάγιας γραφής: Ctrl+I

Εφαρμογή μορφοποίησης υπογράμμισης: Ctrl+U

Στοίχιση του κειμένου στο κέντρο: Ctrl+E

Στοίχιση στα αριστερά: Ctrl+L

Στοίχιση δεξιά:  Ctrl+R

Αναίρεση της προηγούμενης ενέργειας: Ctrl+Z

Επανάληψη τη προηγούμενης ενέργειας: Ctrl+Y

Κεφαλαία τέλος

Πληκτρολόγησες κατά λάθος κάτι με ΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ; Δεν χρειάζεται να το ξαναγράψεις. Απλώς μαύρισε το κείμενο και, στη συνέχεια, πάτα Shift + F3.

Σβήσιμο λέξης στο… άψε σβήσε

Αν θες να ξαναγράψεις μια πρόταση ή απλά να την αφαιρέσεις εντελώς, η πρώτη σου λύση είναι να τη μαυρίσεις με το ποντίκι. Υπάρχει όμως και ευκολότερος τρόπος.

Μπορείς να διαγράψεις μια ολόκληρη λέξη κρατώντας το πλήκτρο Ctrl μαζί με το Backspace για να το κάνεις ακόμα πιο γρήγορα. Επανάλαβέ το για να σβήσεις γρήγορα προτάσεις ή ακόμα και ολόκληρες παραγράφους.

Γρήγορη αναζήτηση

Επιλέγοντας μια λέξη και κάνοντας δεξί κλικ πάνω της, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο που ονομάζεται Έξυπνη Αναζήτηση. Το επιλέγεις και αυτό ψάχνει για οτιδήποτε αφορά αυτή την λέξη στον ιστό, μέσα από το ίδιο το Word.

Γράψε οπουδήποτε

Δεν είναι ανάγκη να πατήσεις πολλά enter για να πας στην παράγραφο που θες να γράψεις. Κάνε διπλό κλικ στο σημείο από το οποίο θέλεις να ξεκινά το κείμενό και ξεκίνα να γράφεις όπως θα έκανες συνήθως. Αυτό βοηθά πολύ στη δημιουργία πινάκων και το σχεδιασμό layouts.  

Η δική σου «κορδέλα»

Η κορδέλα είναι ένα σύνολο γραμμών εργαλείων στο επάνω μέρος του παραθύρου που σε βοηθά να βρίσκεις γρήγορα τις εντολές που χρειάζεσαι. Αν οι προεπιλεγμένες επιλογές δεν σε καλύπτουν και θες να προσθέσεις τις δικές σου, πήγαινε στο μενού Αρχείο, μετά Επιλογές και Προσαρμογή Κορδέλας. Εδώ, θα βρεις την Κορδέλα αναλυμένη σε καρτέλες, και μπορείς να αλλάξεις τις εντολές που εμφανίζονται μέσα σε αυτήν και να κάνεις το Word ακόμα πιο εξατομικευμένο, έχοντας άμεση πρόσβαση στα εργαλεία που χρησιμοποιείς συχνότερα.

Καλώς όρισες στην σκοτεινή πλευρά

Για να ενεργοποιήσεις το Dark Mode του Word σε περίπτωση που σε εκνευρίζει αυτό το φωτεινό λευκό ή σε ενοχλεί στα μάτια, πήγαινε στο Αρχείο > Λογαριασμός > Θέμα του Office, άνοιξε το αναπτυσσόμενο μενού και επίλεξε Μαύρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v