Ποιοι έχουν αργία του Αγίου Πνεύματος;

Τι γίνεται πια με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος; Γιατί είναι τριήμερο μόνο για κάποιους και όχι για όλους; Ψάξαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε.

Ποιοι έχουν αργία του Αγίου Πνεύματος;

Πολλές χρονιές, κάτω από το επετειακό μας ποστ «πού να πας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος» στο Facebook βλέπουμε διάφορες παραλλαγές του σχολίου «δεν είναι για όλους μας τριήμερο». Κάποιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι αργία μόνο για το Δημόσιο, άλλοι βρίσκουν ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν για την ζούγκλα στην οποία έχουν εξελιχθεί τα εργασιακά στην Ελλάδα εν γένει. Τι ισχύει, όμως, κανονικά; Δικαιούσαι αργία καταρχάς, και μπορείς να βρεις το δίκιο σου άμα σου τη φάνε;

Το γράμμα του νόμου

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, αλλιώς γνωστή και ως Πεντηκοστή, είναι πάντα η Δευτέρα της όγδοης εβδομάδας μετά το Πάσχα. Δεν αποτελεί επίσημη αργία του ελληνικού κράτους, ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 60 του νόμου 4808/2021 περιλαμβάνεται στις έξτρα αργίες που μπορούν να καθιερωθούν είτε μέσω κανονισμού της επιχείρησης, εθίμου, ή συλλογικής σύμβασης. Σε αυτές τις αργίες, για να καταλάβεις, ανήκουν και η Καθαρά Δευτέρα και η Μεγάλη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις για τις παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα:

Βιβλιοπωλείων
Διαγνωστικών Κέντρων
Δημοσιογράφους Περιοδικών
Εργοδηγούς Σχεδιαστές
Οίκων Ευγηρίας
Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
Θυρωρούς
Καπνοβιομηχανιών
Κλινικών
Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών - Πειραιώς - Περιχώρων)
Περιοδικών
Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
Πρακτορείων Ναυτιλιακών
Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
Ραδιοφωνικών Σταθμών
Ραδιοφώνου Τεχνικούς
Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
Τηλεοπτικών Σταθμών
Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
Φωτοστοιχειοθέτες
Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων

Επίσης, κλειστές είναι του Αγίου Πνεύματος όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως και οι τράπεζες.

Τι θα γίνει αν με βάλουν να δουλέψω ενώ κανονικά έχω αργία;

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος και σύμβουλος εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων Παλαιολόγος Λιάζος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αν η επιχείρηση που δουλεύεις τα προηγούμενα χρόνια τηρούσε την αργία, ενώ φέτος θα λειτουργήσει κανονικά, σου οφείλει ένα ημερομίσθιο επιπλέον αν αμείβεσαι με ημερομίσθια. Αν αμείβεσαι με τον μήνα, δικαιούσαι 1/25 επί πλέον του μισθού σου (ακριβέστερα τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχολήθηκες), και αυτό διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, και εσύ δούλεψες μέρα που για σένα δεν ήταν εργάσιμη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v