Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κρύβεται ένα ολάνθιστο και οικονομικό φυτώριο

Το ήξερες ότι στη Γεωπονική Σχολή κρύβεται ένα φυτώριο χάρμα οφθαλμών και λουλουδιών; Ούτε εμείς, μέχρι που το επισκεφτήκαμε.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κρύβεται ένα ολάνθιστο και οικονομικό φυτώριο

Τη Γεωπονική Σχολή (μάλλον) την ξέρεις, στο 72 της Ιεράς Οδού. Αυτό που μάλλον δεν ήξερες και είμαστε σίγουροι πως θα σε ενδιαφέρει είναι πως στο χιλιάδων στρεμμάτων χώρο της «κρύβεται» ένα πανέμορφο φυτώριο και Θερμοκήπιο που οι άνθρωποι της Σχολής με μεράκι και αγάπη ανά τα έτη έχουν φροντίσει και αναδείξει σε έναν χώρο που δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές.

Γιατί αφού περάσεις την είσοδο του Πανεπιστημίου και ακολουθήσεις τις ταμπέλες για το Θερμοκήπιο θα βρεθείς απέναντι σε μια μεγάλη ποικιλία κάθε λογής καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, σε πολύ καλές για την εποχή τιμές.

Ένα φυτώριο με εμπορικό αλλά και κοινωνικό πρόσημο

Το Φυτώριο, όπως μας πληροφορεί η κ. Χριστίνα Μιγκίρου, Γεωπόνος και προϊσταμένη στο Τμήμα Κηποτεχνίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μακρινά 70s όταν ο τότε πρύτανης, Φραγκίσκος Χρυσοχέρης είχε την εξαιρετική ιδέα να στήσει ένα θερμοκήπιο που δεν θα αποτελούσε απλώς μέρος της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, αλλά θα απέφερε και έσοδα στο Πανεπιστήμιο.

Τα χρόνια πέρασαν, το θερμοκήπιο μεγάλωσε, και σήμερα εδώ καλλιεργούνται, μεγαλώνουν και ανθίζουν περισσότερα από σαράντα είδη φυτών εσωτερικού κυρίως, αλλά και εξωτερικού χώρου. Πέρα από το εμπορικό κομμάτι όμως, «ανθίζει» η εκπαίδευση, αλλά και η κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο.

«Πλην των εργαστηριακών πειραμάτων για τους φοιτητές μας, δίνουμε συμβουλές και προτάσεις σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα φυτά, για το πώς να τα φροντίσει και κάνουμε δωρεές σε κοινωνικούς φορείς και σε ιδρύματα που φροντίζουν συνανθρώπους μας με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Συμβάλλουμε παράλληλα σε περιβαλλοντικά θεραπευτικά προγράμματα ιδρυμάτων και ειδικών σχολείων είτε δίνοντας φυτά, είτε βοηθώντας στην ανάπλαση των χώρων τους», αναφέρει σχετικά η κ. Μιγκίρου.

Μάλιστα, τα τελευταία 13 χρόνια παρέχεται ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση στα άτομα του Συλλόγου «η Ελπίδα», στο πλαίσιο εκπαιδευτικού - ψυχοθεραπευτικού προγράμματός τους, ενώ το Φυτώριο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης των φοιτητών για την πρακτική τους άσκηση, αλλά και αποφοίτων του πανεπιστημίου, με σύμβαση μόνιμης ή εποχιακής εργασίας.

Έναν φίκο θα πάρετε;

Στο θερμοκήπιο θα βρεις τέσσερις αίθουσες: μια με τις «μάνες», από τα οποία κόβονται τα μοσχεύματα για να πολλαπλασιαστούν, το ριζωτήριο όπου φιλοξενούνται τα μοσχεύματα μέχρι να ριζοβολήσουν, τον χώρο όπου μεταφυτεύονται σε γλαστράκια μόλις βγάλουν ρίζες και έναν χώρο όπου πλέον τα φυτά βρίσκονται στην τελική τους μορφή, με την οποία και πωλούνται.

Εδώ θα βρεις κυρίως παχύφυτα και φίκους όπως σεφλέρα, μπέντζαμιν, φίκος άμστελ και ροδίτικος, αιματόφυλλο, αγλαόνημα, κρότωνας, σπαθίφυλλο, σανσεβιέρια, χλωρόφυτο, γαρδένια, δράκαινα, κάκτος εφόρβια και άλλα τέτοια περίεργα και ωραία ονόματα.

Έξω, βρίσκονται παραταγμένα φυτά εξωτερικού χώρου, τα οποία μαζί με αυτά στο εσωτερικό του φτάνουν τα εκατό είδη περίπου, και εναλλάσσονται ανάλογα την εποχή. Περιλαμβάνουν ανθόφυτα (πανσές, πετούνια, βίνκα, γεράνια, κυκλάμινα κ.α.), αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μέντα κ.α.), καλλωπιστικούς θάμνους (βιβούρνο, λιγούστρο, λούσιντουμ, αγγελική, βερονίκη, λαντάνα κ.α.) και κάποια καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές και συκιές.

Οι τιμές τους ξεκινούν από 1€ για μια μικρή γλάστρα και φτάνουν μέχρι τα 20€ για τις μεγαλύτερες. 

Τι φυτά προτιμάει ο κόσμος αυτήν την περίοδο; «Στα πιο δημοφιλή φυτά είναι οι κάκτοι εφόρβια και τα παχύφυτα εσωτερικού χώρου, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις όσων έρχονται σε εμάς είναι τα αρωματικά φυτά, τα ανθόφυτα καθώς και κάποιοι καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως οι μυρτιές, οι ελαίαγνοι, το πιξάρι και το λούσιντουμ. Οι πιο νέοι και… πρωτάρηδες πάντως επιλέγουν τα αρωματικά φυτά για την ανθεκτικότητά τους, τα αρώματά τους και τη χρήση τους στη μαγειρική», απαντά η κ. Μιγκίρου.

Κάθε χρόνο, η γκάμα των παραγώμενων φυτών εμπλουτίζεται με νέες προσθήκες.

Εκτός από φυτά, εδώ θα βρεις και την «τροφή» τους ήτοι διαφόρων ειδών φυτοχώματα, τα οποία παρασκευάζονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Πανεπιστημίου σε συνεργαζόμενα εργοστάσια. «Έχουμε επιμεληθεί τα υλικά και τη σύνθεσή τους με βάση την εμπειρία μας για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τις ανάγκες των φυτών: το σωστό PH, τη σωστή αλατότητα και τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία», επισημαίνει η κ. Μιγκίρου.

Στο Φυτώριο πωλούνται φυτοχώματα για οξύφιλα, δηλαδή φυτά που αναπτύσσονται σε όξινα εδάφη όπως η ορτανσία και η καμέλια, αλλά και για φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, για παχύφυτα και για κάκτους. Οι τιμές τους ξεκινούν από 3,5€ για 20 λίτρα φυτοχώματος γενικής χρήσης και 4€ για κακτόχωμα 10 λίτρων.

Τέλος, στον χώρο πωλείται και κρασί από τα αμπέλια του Πανεπιστημίου στα Σπάτα, τριών ποικιλιών: Μαλαγουζιά με Αθήρι, Ασύρτικο και Σαββατιανό, με το brand name «Γνώση». Τα κρασιά παράγονται σε φιλικές προς το περιβάλλον συνθήκες, με ορθολογική χρήση λιπασμάτων, και την συνδρομή φοιτητών του Πανεπιστημίου.

 

Info:

Οι ώρες λειτουργίας για το ευρύ κοινό είναι Δευτέρα έως Παρασκευή: 07:30 π.μ – 16:00 μ.μ και και Σάββατο: 08:00 π.μ – 14:00 μ.μ. Για την διαθεσιμότητα των καλλωπιστικών φυτών του θερμοκηπίου μπορείς να καλέσεις στο 210 3474765.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v