Τέλειες μονοήμερες για τα πρώτα πλατσουρίσματα

Στον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον Βόρειο Ευβοϊκό, απλώνουμε ψάθες και πετσέτες σε ωραίες παραλίες και πιάνουμε τραπεζάκι για ουζάκι πλάι στο κύμα.

Τέλειες μονοήμερες για τα πρώτα πλατσουρίσματα

Πώς είπατε; Είναι νωρίς; Τα νερά είναι ακόμα παγωμένα; Εντάξει ναι, δεν θα το αρνηθούμε. Θα επιμείνουμε, ωστόσο, ότι η πρώτη μαγιάτικη βουτιά (έστω, με τα μαλλιά μαζεμένα και τις χαρακτηριστικές τσιρίδες της κρυάδας) έχει μια αναζωογονητική αίσθηση που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Χώρια που παρατείνει το καλοκαίρι μας κατά ένα μήνα. Κι αν δεν σε πείθουμε με τίποτα να μπεις στο νερό, οι εκδρομές που ακολουθούν είναι ιδανικές και για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου στην παραλία, να τσαλαβουτήξεις ως τον αστράγαλο στην ακροθαλασσιά και να μας σκεφτείς μονολογώντας «τι λένε μωρέ οι βλαμμένοι στο in2life, μπούζι είναι ακόμα».

Στο Αλεποχώρι

Παραλία με απλωσιά, βοτσαλωτή και με βαθυγάλαζα νερά, έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες σε ένα σημείο, και άφθονο ελεύθερο χώρο για να στρώσεις ψάθες και πετσέτες αν προτιμάς. Βλέπει, δε, σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βουτάει πάνω από τα νερά του Κορινθιακού, πράγμα που σημαίνει ότι αξίζει να προγραμματίσεις την επιστροφή αργούτσικα. Στο ενδιάμεσο, αν δεν έχεις φέρει μαζί πικνίκ, θα πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει στην αμμουδιά λίγο πιο πέρα το ταβερνάκι που λέγεται Παραλία (οι ντόπιοι το λένε και «ο Τζαβάρας») για φρέσκο ψάρι, γαριδούλες, καλαμαράκια στο τηγάνι και φανταστική καβουροσαλάτα (λογαριασμός με μεγάλο φρέσκο ψάρι, στα 25-30€ το άτομο, χωρίς γύρω στα 20€).

Έχει κι άλλα να κάνεις στην περιοχή, δες εδώ - Πάμε μια μονοήμερη στο Αλεποχώρι; 

Στην Κινέτα

Τα νερά του Σαρωνικού έχουν ίσως τα πιο ανεκτά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίας, πράγμα που κάνει την παραλία της Κινέτας δυνατή υποψηφιότητα για το πρώτο πλατσούρισμα της χρονιάς. Μεγάλη και συμπαθητική, με ψιλό βοτσαλάκι έξω και άμμο μέσα στο νερό, έχει άφθονο χώρο ελεύθερο να απλωθείς με τα κουβαδάκια σου αλλά και ξαπλώστρες αν προτιμάς (το Malabar είναι μακράν το πιο κουλ από τα μπητσόμπαρα που τις διαχειρίζονται). Το άλλο μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια από τις ευκολότερα προσβάσιμες χωρίς αυτοκίνητο παραλίες εκτός αθηναϊκής ριβιέρας: Ο προαστιακός σε αφήνει ακριβώς ένα 15λεπτο περπάτημα από την παραλία, και το εισιτήριο κοστίζει 5,50€.

Στο Φλάμπουρο

«Πού είναι το Φλάμπουρο;» σε ακούμε να ρωτάς, και από αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν έχεις πολυβολτάρει γύρω από το Λουτράκι. Κακώς, αν μας ρωτάς, αλλά εδώ είμαστε και όλα διορθώνονται. Η παραλία του Φλάμπουρου, που λες, έχει καθαρά κορινθιακά (τουτέστιν, του κορινθιακού κόλπου) νερά, άμμο και ψιλό βοτσαλάκι έξω, και ενδιαφέροντα βυθό ό,τι πρέπει για βουτιές με μάσκα αν είσαι γενναίος/α και δεν κρυώνεις πολύ. Έχει επίσης ξαπλώστρες και καλαμένιες ομπρέλες για όσους αγαπούν την οργάνωση, αλλά και αρκετό ελεύθερο χώρο για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου αν προτιμάς.

Λιγότερο από ένα τέταρτο μακριά από εδώ, θα βρεις την πανέμορφη Λίμνη της Βουλιαγμένης, στην οποία επίσης μπορείς να βουτήξεις, σε πιο ζεστά νερά, από τις παραλιούλες που σχηματίζονται στις όχθες της. Για φαγητό, έχουμε δύο επιλογές: Είτε τα τραπεζάκια που απλώνει στην όχθη της λίμνης η Ήρα για απλά πλην τίμια θαλασσινά (στα 17€ περίπου το άτομο με ουζάκι) είτε το Πανόραμα, πάνω από το Φλάμπουρο, για εξαιρετικά μαγειρευτά και ψητά στη σχάρα με φανταστική θέα στην θάλασσα από ψηλά (στα 20€ περίπου το άτομο με κρασί ή μπύρες).

Στις Αλυκές της Δροσιάς

Ακριβώς μία ώρα έξω από την Αθήνα, στις ακτές του Βόρειου Ευβοϊκού αλλά από την πλευρά της Στερεάς, οι Αλυκές είναι η μόνη αμιγώς αμμουδερή παραλία της λίστας μας, και γι’ αυτό της κρατήσαμε την καλύτερη θέση, στο τέλος. Τα καλοκαίρια επικρατεί εδώ το αδιαχώρητο, τώρα όμως δεν θα συναντήσεις κοσμοχαλασιά ούτε τα Σαββατοκύριακα. Ξαπλώστρες θα βρεις, από τα παρακείμενα beach bar, όπως και ελεύθερο χώρο αν προτιμάς να απλωθείς στην άμμο και να κάνεις τον αστερία. Από τα beach bar που είναι παραταγμένα στο πίσω μέρος της παραλίας, το δημοφιλέστερο είναι το Sabbia, όπου εκτός από καφεδάκια και παγωμένες μπύρες θα βρεις και ωραιότατα τσιμπολογήματα για μετά το μπάνιο και πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v