Η Σίφνος είναι έρωτας με την πρώτη ματιά

Τα χωριά, τα ηλιοβασιλέματα, οι παραλίες, το (θεϊκό) φαγητό και όλοι οι λόγοι να ερωτευτείς μια από τις ομορφότερες Κυκλάδες. Τη Σίφνο.

Η Σίφνος είναι έρωτας με την πρώτη ματιά

Υπάρχουν Κυκλάδες διάσημες για τις παραλίες τους. Για τα χωριά τους. Για την κουζίνα τους. Για τα ξενύχτια τους. Για τα ηλιοβασιλέματά τους. Και υπάρχει και μία που είναι διάσημη για όλα αυτά μαζί. Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο νησί για να συμπυκνώσουμε την πεμπτουσία όλων των Κυκλάδων, τη Σίφνο θα διαλέγαμε ασυζητητί.

Εν αρχή ην η Χώρα

…που εδώ δεν τη λένε Χώρα, αλλά Απολλωνία. Η πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού, με τα λευκά γαλαζόπορτα σπιτάκια της να απλώνονται σε τρεις ξεχωριστούς λόφους και τα διαδαλώδη σοκάκια της να ελίσσονται ανάμεσά τους, μπορεί να γεμίσει ολόκληρα απογεύματα εξερευνήσεων.

Τα οποία απογεύματα θα εξελιχθούν σε βράδια, κι αυτά σε πρωινά, γιατί στο περίφημο «Στενό» (έτσι σκέτο, και με Σ κεφαλαίο) με τα μπαράκια κανείς δεν θέλει να πάει για ύπνο πριν ανατείλει ο ήλιος. Αν χρειάζεσαι να πας κάπου συστημένος, αντί να ακολουθήσεις τις μουσικές και τη διάθεση της στιγμής, το Μπότζι παίζει ωραίες reggae, soul και funk μουσικές, ενώ η Αργώ γεμίζει από τις 2.00 και μετά με κόσμο που χορεύει στο ρυθμό των 80s αλλά και των σύγχρονων (ξένων και ελληνικών) mainstream hits της.

Το Κάστρο και τα ηλιοβασιλέματά του

Η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου είναι ένα… Κάστρο όνομα και πράγμα, χαρακτηριστικό δείγμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του να ελίσσονται μέσα από τα τείχη. Η δε θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού είναι εκπληκτική, ακόμα και πριν την ώρα του ηλιοβασιλέματος –το οποίο ηλιοβασίλεμα θα ακούσεις κόσμο να λέει πως είναι ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου όλου, και άδικο δεν θα ‘χει.

Πέρα από το ρομάντζο του πράγματος, στο Κάστρο θα βρουν τον παράδεισό τους και οι ιστοριοδίφες ανάμεσά μας, καθότι εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με την πλούσια συλλογή αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών, αλλά και νομισμάτων και κεραμικών από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.

Ο Αρτεμώνας και ο ανεμόμυλός του

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Σίφνου, ο Αρτεμώνας είναι γεμάτος νεοκλασικά αρχοντικά με λουλουδιασμένες αυλές και πέτρινους φράχτες, φημίζεται όμως κυρίως για τον γιγάντιο ανεμόμυλό του (τον μεγαλύτερο του νησιού) από τον οποίο η θέα στη θάλασσα είναι φαντασμαγορική. Μια επίσκεψη αξίζουν σίγουρα και η λαογραφική συλλογή του χωριού, όπως και το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, όπου θα μάθεις τα πάντα για τα περίφημα σιφνέικα κεραμικά, ενώ αν βρεθείς στη Σίφνο Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που διοργανώνεται εδώ είναι από τα πράγματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις.

Μιλώντας για τον Τσελεμεντέ…

Ο άνθρωπος που το επίθετό του έφτασε να γίνει η βίβλος της ελληνικής μαγειρικής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Εξάμπελα της Σίφνου. Το χωριό του πιο φημισμένου μάγειρα της Ελλάδας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από την Απολλωνία, και προσφέρεται όχι μόνο για απολαυστικές βόλτες στα σοκάκια του, αλλά και για sightseeing στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα. Λίγο έξω από το χωριό, στο μοναστήρι των Φυρογείων, μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε και το Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής που φιλοξενεί δύο από τις παλαιότερες εκθέσεις των περίφημων κεραμικών του νησιού.

Οι παραλίες τι λένε;

Ιδανικά για βουτιές από ψηλά (γιατί Μάιος είναι ακόμα, ας αποφύγουμε την πρώτη κρυάδα που μπορεί να σε κάνει να λιγοψυχήσεις και να πισωγυρίσεις) είναι τα βράχια της χιλιοφωτογραφημένης Χρυσοπηγής, ενώ όσοι δεν θυσιάζουν με τίποτα την ξάπλα στην παραλία απλώνουν τις πετσέτες τους στην αμμουδιά του Αποκοφτού, ακριβώς δίπλα.

Οι λάτρεις του βότσαλου ορκίζονται στις απόμερες Σαούρες, ενώ οι οικογένειες με πιτσιρίκια προτιμούν την οργάνωση του Πλατύ Γιαλού και το Βαθύ. Η παραλία στις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, έχει αμμουδιά, δύο σούπερ κεφάτα beach bar και ρηχά πεντακάθαρα νερά, ενώ η Χερρόνησος, στον βορρά, είναι ένας μικρός αμμουδερός κολπίσκος με κρυστάλλινα νερά. Τέλος, το Γλυφό είναι μια από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού, με κρυστάλλινα νερά και σκιά από τα αλμυρίκια, στο οποίο καταλήγει το σύντομο μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία του Φάρου.

Στάσου, έχουμε και πεζοπορίες

Εκατό και βάλε χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών διατρέχουν απ’ άκρη σε άκρη το νησί, και καλύπτουν όλα τα γούστα και τους βαθμούς δυσκολίας, για να έχεις να διαλέγεις ανάλογα τις αντοχές και την φυσική σου κατάσταση. Μια από τις ωραιότερες –και ευκολότερες− διαδρομές είναι αυτή που συνδέει τις Καμάρες με την Απολλωνία, μέσα από ένα μονοπάτι 5,7 χιλιομέτρων, που θα διασχίσεις σε 2 περίπου ώρες πεζοπορίας. Για μια… γρήγορη γεύση από μονοπάτι, ωραιότατη είναι και η μισάωρη περίπου διαδρομή (του ενάμισι χιλιομέτρου) που ξεκινά από τα Φυρόγια και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με τη μυκηναϊκή ακρόπολη. Λεπτομέρειες για όλα τα μονοπάτια και αναλυτικοί χάρτες εδώ

Πού (και τι) θα φάμε

Όπως εύκολα μπορείς να μαντέψεις, στην πατρίδα του Νικόλα του Τσελεμεντέ, για να φας άσχημα θα χρειαστεί πραγματικά να προσπαθήσεις. Κάποια super SOS όμως θα σου τα δώσουμε: Το Τσικάλι στο Βαθύ απλώνει τραπεζάκια πάνω στην άμμο και τα φορτώνει με ντόπιες σπεσιαλιτέ σαν την παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο, το κατσικάκι στην κατσαρόλα με σιφνέικο κρασί και άνιθο, τους ρεβιθοκεφτέδες, το ριγανάτο κουνέλι και τις καταπληκτικές πίτες με το χειροποίητο φύλλο. Στην Απολλωνία, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στο υπεραιωνόβιο καφενείο του Δρακάκη, που μετράει πάνω από 130 χρόνια ζωής, για γαρίδες σαγανάκι, φάβα τηγανιτή, φουρτάλια κυκλαδίτικη (ομελέτα με πατάτες και λουκάνικο), χταποδάκι με κάπαρη και τοπικά τυριά σαν τη σιφνέικη μαντούρα σαγανάκι. Ολόφρεσκο ψάρι και λοιπά θαλασσινά θα δοκιμάσεις στην Αμμουδιά στη Χερρόνησο, και εξαιρετική τοπική κουζίνα στον Λεμπέση στη Χρυσοπηγή. Οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές καλές για τα δεδομένα των Κυκλάδων: περί τα 20€ το άτομο θα υπολογίσεις για τα στεριανά σου γεύματα, περί τα 30-40€ για τα θαλασσινά, αναλόγως αν πάρεις ή όχι και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Πού θα μείνουμε

Στα πανέμορφα στούντιο του Giannakas Studios στον Πλατύ Γιαλό (57€ το δίκλινο τον Ιούνιο) στα φροντισμένα δωμάτια του Kouki Maria Rooms στην Απολλωνία (60€ το δίκλινο τον Ιούνιο) στο γλυκύτατο Mirsini Apartments στο Βαθύ (65€ το δίκλινο τα ΣΚ του Ιουνίου) ή στα φανταστικά, απολύτως κυκλαδίτικα δωμάτια του Αγνάντι στο Κάστρο (85€ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v