Στη Λιχάδα θα αγαπήσεις την Εύβοια από την αρχή

Ψαροχώρια σταματημένα στον χρόνο, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μεσαιωνικοί πύργοι και νησάκια εξωτικά. Καλωσήρθατε στον βορρά της βόρειας Εύβοιας.

Στη Λιχάδα θα αγαπήσεις την Εύβοια από την αρχή

Όχι, αυτή δεν είναι μια εισαγωγή που μιλάει για μια καταστροφή που συνέβη εδώ πριν από δύο χρόνια. Ναι, θα το σκεφτείς οδηγώντας προς τον βορρά της βόρειας Εύβοιας, δεν γίνεται να μην το σκεφτείς, τα σημάδια είναι ακόμα παραπάνω από εμφανή. Δεν θέλουμε όμως να σου πούμε να πας στη Βόρεια Εύβοια επειδή χρειάζεται την στήριξη όλων μας, όπως λέγαμε πέρυσι. Θέλουμε να σου πούμε να πας στη Βόρεια Εύβοια γιατί είναι υπέροχη. Όπως λέγαμε πάντα.

Ο βορράς του βορρά…

Λιχάδα λέγεται η χερσόνησος στην άκρη της Βόρειας Εύβοιας, αυτή που ξεκινά λίγο πάνω από τα Λουτρά της Αιδηψού και καταλήγει στα φημισμένα Λιχαδονήσια. Λιχάδα λέγεται επίσης και ένα από τα χωριά της, ακριβώς στο κέντρο της χερσονήσου όπως κοιτάς τον χάρτη. Σκαρφαλωμένη σε ένα μικρό ύψωμα 37 μέτρων, η Λιχάδα (το χωριό) αγναντεύει από ψηλά το γαλάζιο του Μαλλιακού Κόλπου και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που τον αγκαλιάζουν. Το επίνειό της, ο Άγιος Γεώργιος, είναι ένα γλυκύτατο ψαροχώρι 800 περίπου κατοίκων, ιδανικό για καφεδάκια δίπλα στην θάλασσα και βόλτες στην προκυμαία πλάι στα αραγμένα βαρκάκια του.

Στη μύτη της χερσονήσου, ο Κάβος είναι μια απέραντη, βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά, ό,τι πρέπει για τα πρώτα σου πλατσουρίσματα, ή για μεγάλες παραθαλάσσιες βόλτες στην δύο χιλιομέτρων περαντζάδα που την αγκαλιάζει. Στρατηγικά τοποθετημένα παγκάκια κάτω από τις λεύκες εξασφαλίζουν το απαραίτητο σκιερό διάλειμμα, πακέτο με απρόσκοπτη θέα στα ξακουστά Λιχαδονήσια –τόσο κοντά που νομίζεις πως θα απλώσεις το χέρι και θα τα πιάσεις. Τα καραβάκια για τα νησιά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα δρομολόγια, αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, εμείς ωστόσο θα αφήσουμε αυτό το βιντεάκι εδώ για να κάνεις όρεξη.

Στην άλλη πλευρά της χερσονήσου της Λιχάδας, τα Γιάλτρα είναι ένα γλυκύτατο, κεραμιδοσκέπαστο χωριό 540 κατοίκων, σκαρφαλωμένο σε έναν λοφάκι 150 μέτρων που αγναντεύει από ψηλά τον Ευβοϊκό. Κάποια από τα πετρόχτιστα σπίτια του χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, ενώ στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο χτισμένος το 1884 ναός του Αγίου Νικολάου. Λίγα κατηφορικά χιλιόμετρα από εδώ, τα Λουτρά Γιάλτρων έχουν μια μικρή αλλά συμπαθητική παραλία και πολλά café και ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπέζια τους στην προκυμαία.

Άλλες στάσεις που αξίζει να κάνεις στον γύρο της χερσονήσου είναι ο Φάρος της Βασιλίνας, που χρονολογείται από το 1892 και βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, ο Ενετικός Πύργος της Λιχάδας από τον οποίο δεν σώζονται παρά ελάχιστα, ωστόσο η θέα στο τοπίο γύρω του είναι καταπληκτική, και οι παραλίες Χρυσή Ακτή και Πόρτο Πεύκο με τις υπέροχες –και σπάνιες σε αυτά τα μέρη– αμμουδιές τους.

@irokounadi #evia #greece #greecetravel ♬ Òganaich Uir a Rinn M' Fhàgail - Julie Fowlis

Στα πέριξ της Χερσονήσου της Λιχάδας…

Ο Αγιόκαμπος είναι ένα τοσοδούλι παραθαλάσσιο χωριό 86 κατοίκων, που συνδέεται καθημερινά με ferry boat με την Γλύφα (ό,τι πρέπει αν δεν θέλεις να οδηγήσεις τις στροφές της κεντρικής Εύβοιας για να φτάσεις εδώ). Έχει επίσης μια παραλιακή περαντζάδα χάρμα οφθαλμών, στην οποία απλώνουν τραπεζάκια ταβέρνες και café για να αγναντεύεις το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ μαγικό.

Επτά χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο, ο δρόμος θα σε φέρει στους επίσης παραθαλάσσιους Ωρεούς, για τσίπουρα πλάι στο κύμα και βόλτες στην προκυμαία, highlight της οποίας είναι ο γιγάντιος μαρμάρινος ταύρος του 4ου αιώνα π.Χ., που βρέθηκε σχεδόν ακέραιος στην θάλασσα, κατά τη διάρκεια έργων επέκτασης του λιμανιού, και από το 1966 βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Λεπτομέρειες για την ιστορία του έχει η Wikipedia, εδώ

Ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τους Ωρεούς, η Νησιώτισσα είναι μια πανέμορφη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, διάφανα νερά, φοινικιές να της δίνουν έξτρα εξωτικό χρώμα και ένα νησάκι λίγα μέτρα από την ακτή επάνω στο οποίο επιβιώνουν τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου. Το λοφάκι στην άκρη της παραλίας διατρέχει ένα μικρό αλλά ειδυλλιακό μονοπάτι, με σούπερ θέα στη θάλασσα και τον Πύργο της Νησιώτισσας.

Πού θα φάμε;

Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά (μην χάσεις σε καμία περίπτωση το φρέσκο καλαμάρι στο τηγάνι, τον μαρινάτο γαύρο και τη σπιτική ταραμοσαλάτα) στα τραπεζάκια που απλώνει δίπλα στην θάλασσα η Λαγουδέρα στον Αγιόκαμπο. Έλα κατά προτίμηση αργά το απόγευμα, για να δεις και το φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Με ουζάκια και παρελκόμενα, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 35€ το άτομο –χωρίς μεγάλο φρέσκο ψάρι, γύρω στα 25€.

Επίσης φρεσκότατα θαλασσινά, αλλά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και σπιτικές πίτες, στα τραπεζάκια που απλώνουν οι Τσιπουρομαχίες επάνω στην παραλία του Νέου Πύργου, ανάμεσα στη Νησιώτισσα και τους Ωρεούς. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός γύρω στα 25€ το άτομο.

Στον Άγιο Γεώργιο της Λιχάδας, ο Καπετάνιος αγναντεύει την θάλασσα από την υπέροχη αυλή του, καθώς φορτώνει τα τραπέζια του με θαλασσινούς μεζέδες και ολόφρεσκα ψαράκια. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε την γαριδομακαρονάδα, τα αχνιστά χτένια, τις ψητές καραβίδες και το θράψαλο γεμιστό με φέτα, ντομάτα και πιπεριά. Αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι, θα υπολογίσεις γύρω στα 35-40€ το άτομο, αν μείνεις στα θαλασσινά, περί τα 25-30€ (πάντα με ουζάκια, πατάτες, χωριάτικη και τα λοιπά παρελκόμενα). 

Πού θα μείνουμε;

Στα γλυκύτατα, απολύτως νησιώτικα δωμάτια του Ακρωτήρι Apartments στον Αγιόκαμπο, που αγναντεύουν θάλασσα από τα μπαλκονάκια τους κι έχουν και κουζινάκι για έξτρα οικονομία (50€ το δίκλινο), στα σούπερ φροντισμένα Διαμερίσματα Δέσποινα στα Λουτρά Γιάλτρων (41€ το δίκλινο με κουζίνα και θέα θάλασσα) ή στην κουκλίστικη Villa Nantia στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, δυο βήματα από την θάλασσα (59€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v