Μυστικά για μια ψαγμένη βόλτα στο Παγκράτι

Το Παγκράτι πέρα από τα δημοφιλή του στέκια, έχει και «μυστικές» διευθύνσεις που θα σε γοητεύσουν.

Μυστικά για μια ψαγμένη βόλτα στο Παγκράτι

Συνοικία με προσωπικότητα και πολλές, πάρα πολλές διευθύνσεις για οτιδήποτε περιλαμβάνεται στην ομπρέλα της εξόδου, το Παγκράτι δεν είναι άδικα από τις νούμερο ένα περιοχές για πάσης φύσεως εξόδους, ψαγμένες και μη.

Προτιμούμε τις δεύτερες, και εντοπίζουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα στέκια και διευθύνσεις του για οτιδήποτε χρειαστείς, από τσουρέκι και γαλακτομπούρεκο, μέχρι πρόβειο γιαούρτι, μπίρα και… αντρεκότ. 

Πολίτικο ζαχαροπλαστείο με ιστορία από το 1967, το Lido στη Χρεμωνίδου έχει δώσει έναν καλό λόγο στους Παγκρατιώτες να μονολογούν ότι τσουρέκι σαν του Lido δεν θα φας αλλού. Και έχουν δίκιο. Οι τύποι φτιάχνουν ένα από τα κορυφαία της Αθήνας, μαζί με άλλα πολίτικα γλυκά που θα διεγείρουν όμορφα τον ουρανίσκο σου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lido Pagrati (@lidopagrati)

Αν πάλι θες να θυμηθείς γευστικές αναμνήσεις από όταν ήσουν παιδί, ο Κώστας Δασκαλάκης από την Αμφιλοχία, με το παρατσούκλι «Τζίφρης», βρίσκεται πίσω από το ομώνυμο γαλακτοπωλείο της Υμηττού, το οποίο προσφέρει όλη τη γκάμα των τοπικών προϊόντων της περιοχής του, φτιαγμένων με μεράκι και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Δοκίμασε αγελαδινό γάλα πλήρες, τσαλαφούτι, πεκορίνο, μπισκοτόκρεμα και λαχταριστό ρυζόγαλο για να πάρεις μια ιδέα. Ή και παραπάνω.

Μιας και αναφερθήκαμε στα γαλακτοκομικά, ο Τριανταφύλλου στην Πλατεία Πλαστήρα ετοιμάζει ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα της πόλης, από το 2016, με ολόφρεσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, με κλασσικό φύλλο αλλά και με κανταΐφι. Εδώ θα βρεις επίσης φοβερό μπακλαβά και εξαιρετική πορτοκαλόπιτα ή ραβανί μαμαδίσιο.

Για καφεδάκι ιδιαίτερο, η ομάδα του The Underdog στο Θησείο βρίσκεται πίσω από το Rabbit Punch στην Πλατεία Προφήτη Ηλία, από το οποίο αναδύονται μυρωδιές φρεσκοκομμένου καφέ, αλλά και λαχταριστού brunch και λοιπόν λιχουδιών (χοτ ντογκ, πίτσα κτλ.). Εδώ θα βρεις και τον εξαιρετικό cold brew του Underdog σε αλουμινένια κουτάκια, σε δύο εκδοχές, Gesha και Αιθιοπία, αλλά και τον δικό τους, από μονοπικοιλιακό καφέ Βραζιλίας.

Σε έναν vintage χώρο που θυμίζει ρετρό μπακάλικο σε μία από τις πιο όμορφες πιάτσες του Παγκρατίου, την πλατεία Μάνου Χατζηδάκι, ο Κατσούρμπος σερβίρει αγνή κρητική ρακή μέχρι να ξεφουρνίσει ένα σωρό νοστιμιές από τη λεβεντογέννα, όπως καλτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι και τηγανιά με αντιναχτές πατάτες Λασιθίου – περί τα 25€ το άτομο, με ρακή.

Καλά κρυμμένο στη Ριζάρη, το Χατίρι είναι ένα μικρό μπιστρό, τρατορία και μαγειρείο… όλα σε ένα ασυνήθιστο μείγμα που αξίζει να ανακαλύψεις για να σε σερβίρει καλομαγειρεμένο φαγητό, με αγάπη. Εδώ θα δοκιμάσεις από μαγειρευτά όπως, μοσχαράκι στρογκανόφ, σαρδέλα με ντομάτα και κάπαρη, μέχρι πίτσα με σπαράγγια, γκοργκοντζόλα και ξινή κρέμα και μπριζόλα αντρεκότ και γαλλική κρεμμυδόσουπα. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί σε ποτήρι.

Παραδοσιακό καφενείο, αλλά και «ελληνικό» μπαρ, το Λούβρον σε έναν χώρο που από το 1937 έχει γίνει ένα με το αστικό τοπίο του Παγκρατίου, έχει όλη τη ρετρό γοητεία που χρειάζεσαι για να πιείς ένα βαρύ γλυκό, αλλά και την μοντέρνα ιδιοσυγκρασία για να απολαύσεις αργότερα το ποτό σου, αλλά και πληθώρα ελληνικών αποσταγμάτων, ενώ τσιμπολογάς νόστιμα μεζεδάκια. Δοκίμασε τις τηγανίτες με χωριάτικο λουκάνικο και φέτα και τα μπιφτεκάκια με σάλτσα δυόσμου – λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με τσιπουράκι.

Λίγο παραπέρα, ο nomad brewer του Mustaki Brewery, Παναγιώτης Κρίκης και ο συνεργάτης του, Κώστας Πασχίδης βρίσκονται πίσω ένα χαλαρό και μίνιμαλ taproom, ό,τι πρέπει για ζυθογνωσία και δοκιμές. Στο Tap 27 θα βρεις δέκα βρυσάκια από εγχώριες craft μπίρες, οι οποίες αλλάζουν συχνά (Alea, Sourmena, Mustaki, Noctua κ.α.), για να απολαύσεις σε τραπεζάκια έξω.

Και αν σε πάρει το βράδυ, ως πολύ αργά, θα βρεις καταφύγιο στο μικρό (αλλά θαυματουργό) σε απόσταση από τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής, See You το οποίο βαστάει χρόνια στην περιοχή και υπάρχει λόγος. Ιδανικό για τις «μεγάλες» ώρες, παίζει φοβερές μουσικές, μαζεύει ψαγμένο κόσμο, και μένει ανοικτό ως πολύ αργά όταν όλα τα άλλα κλείνουν, για να σου χαρίσει λίγες ακόμα στιγμές καλοπέρασης και κοινωνικοποίησης. Το απλό ποτό στα 6€, τα κοκτέιλ από 7€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v