Σούπερ τροφές κατά της αλλεργίας

Η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή… αρκεί να μην σε ταλαιπωρούν οι αλλεργίες. Δες ποια τρόφιμα μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματά τους.

Σούπερ τροφές κατά της αλλεργίας

Ανθισμένες κουτσουπιές, πουλάκια που κελαηδούν, ήλιος που λάμπει έξω από το παράθυρο και… γύρη, γύρη παντού, κόκκινα μάτια, πρησμένα βλέφαρα, μύτες που τρέχουν. Μαγεία. Αν βασανίζεσαι κι εσύ κάθε άνοιξη από αλλεργίες που δεν σε αφήνουν να χαρείς την ωραιότερη εποχή του χρόνου, τσέκαρε τα τρόφιμα που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο σου και τα συμπτώματά σου.

Καταρχάς, ποια είναι τα αντι-αλλεργιογόνα συστατικά;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές υψηλές σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, σε φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη (βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα εσπεριδοειδή) και Ω-3 λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο), μπορούν να ανακουφίσουν από τις επιπτώσεις της εποχιακής αλλεργίας στον οργανισμό. Μάλιστα, μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι παιδιά που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και συμπτώματα του άσθματος.

Και πού τα βρίσκουμε;

Στα μήλα: Είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αρκετά από τα οφέλη του μήλου προέρχονται από τη φλούδα του, που είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά -τις πολυφαινόλες- οι οποίες αναστέλλουν την κυτταρική βλάβη.

Στα πορτοκάλια: Η βιταμίνη C των πορτοκαλιών είναι γνωστή για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι ειδικοί, όμως, λένε πως μπορεί να σταθεροποιήσει και την κυτταρική μεμβράνη των μαστοκυττάρων, ελαττώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Στο λάδι καρύδας: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μπορούν να χαλαρώσουν τον πεπτικό σωλήνα και να βοηθήσουν με τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Στα μούρα: Οι φράουλες, τα blueberries και τα βατόμουρα περιέχουν κερκετίνη, μία ουσία με αντιαλλεργικές ιδιότητες, όπως και αντιφλεγμονώδεις. Άλλες πηγές κερκετίνης είναι τα κρεμμύδια, τα μήλα, το μαύρο τσάι, και ορισμένοι ξηροί καρποί.

Στο μπρόκολο: Αφενός είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, αφετέρου περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμινών Α και C.

Στις ντομάτες: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού κατά του άσθματος και των αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ένα φυσικό αντιισταμινικό, που καταστέλλει το οίδημα. Άλλα «φρουτώδη λαχανικά», που επίσης βοηθούν είναι οι μελιτζάνες, το αγγούρι, τα πράσινα φασόλια και τα κολοκύθια.

Στον σολομό και τον τόνο: Η συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δερματίτιδας, του εκζέματος, της αρθρίτιδας, της κολίτιδας, ακόμα και του άσθματος σύμφωνα με έρευνα του 2007 από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen. 

Με πληροφορίες από το Iatronet.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v