Πάμε μια ανοιξιάτικη εκδρομή στον Όλυμπο;

Το βουνό των θεών φορά τα ανοιξιάτικά του και μας περιμένει για πεζοπορίες, ορειβασίες, φαγοπότια και βόλτες στα χωριά του.

Πάμε μια ανοιξιάτικη εκδρομή στον Όλυμπο;

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το σπίτι των παλιών θεών, δεν το μνημονεύουμε όσο συχνά θα έπρεπε. Κι αυτό είναι καιρός να αλλάξει, γιατί ο Όλυμπος έχει φαντασμαγορικές διαδρομές, υπέροχα χωριά και λουλουδιασμένα αυτή την εποχή μονοπάτια, που είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες εκδρομές.

Τοπ-5… ολύμπια χωριά

Ο Παλαιός Παντελεήμονας: Τον λες και σούπερ σταρ του βουνού. Είναι ίσως το δημοφιλέστερο από τα χωριά του, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, για να απολαμβάνει πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού από τη μια και στην θάλασσα από την άλλη. Τα πετρόχτιστα σοκάκια του κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια, ρουστίκ μαγαζιά και παραδοσιακά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, ενώ στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω στην πλατεία του με τις πρώτες λιακάδες, το τσίπουρο ρέει άφθονο και συνοδεύει παραδοσιακές, τοπικές νοστιμιές.

Η Κρανιά: Θα ακούσεις να τη λένε και Μπαλκόνι του Ολύμπου, για την καρτποσταλική θέα που απολαμβάνει στις πλαγιές που την αγκαλιάζουν. Στη γραφική πλατεία της που την στολίζουν τρία αιωνόβια πλατάνια απλώνουν τα τραπέζια τους παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια, ενώ οι βόλτες στο χωριό έχουν για highlight τις πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν γάργαρο νερό απευθείας από τις πηγές του Ολύμπου και η φανταστική θέα από το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού στην άκρη του χωριού.

Το Λιτόχωρο: Μπορεί να βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, σε χαμηλό δηλαδή υψόμετρο, είναι όμως ιδανική βάση για εξορμήσεις στο βουνό από τη μία και τα παράλια της Πιερίας από την άλλη –γιατί η άνοιξη και οι πρώτες παραθαλάσσιες βόλτες με παγωτό χωνάκι στο χέρι ταιριάζουν πολύ. Βρίσκεται επίσης σε θέση βολής για πεζοπορίες ή απλές βόλτες στο πανέμορφο Φαράγγι του Ενιπέα και τους καταρράκτες του, αλλά και για ιστοριοδιφικές εξερευνήσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και το εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο της. 

Η Καρυά: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η μικρή γραφική Καρυά είναι αγαπημένη βάση των φυσιολατρών που ξεκινούν να ανηφορίσουν τα μονοπάτια προς την κορυφή του Ολύμπου. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ο2 περνά μέσα από το χωριό, όπως και ένα τμήμα του Mythical Trail που είναι… αυτό που λέει το όνομα του, ένα μυθικό μονοπάτι 110 χιλιομέτρων για πεζοπόρους που το λέει η περδικούλα τους. Οι υπόλοιποι, δείτε ένα ωραίο και εύκολο κομμάτι της διαδρομής, που συνδέει την Καρυά με το Άνω Πηγάδι, εδώ.

Η Άνω Σκοτίνα: Έντεκα χιλιόμετρα από τον Παλαιό Παντελεήμονα, η γλυκύτατη Άνω Σκοτίνα είναι ένας οικισμός που εγκαταλείφθηκε και σήμερα αναβιώνει, με ξενώνες, ταβερνάκια, καφενεία και ένα σωρό προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση (πεζοπορία, ορειβασία, βόλτες με αλογάκια και δε συμμαζεύεται). Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται βυζαντινές εκκλησίες σαν τον ναό του Σωτήρος, που χρονολογείται από το 1618, ενώ στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο θα πιάσεις τραπεζάκι για τον πρώτο αχνιστό ελληνικό της ημέρας.

Οι ωραιότερες διαδρομές

Αναλόγως το επίπεδο και τις διαθέσεις της παρέας, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες μονοπάτια: Θέλετε κάτι εύκολο, απλώς να βολτάρετε και να χαζέψετε τα λουλουδιασμένα τοπία του βουνού; Θέλετε να επιχειρήσετε να ανεβείτε σε μια από τις κορυφές του; Εδώ θα τα βρεις συγκεντρωμένα όλα, ανά επίπεδο δυσκολίας και ανά βουνοπλαγιά. Όλα τους είναι άψογα σηματοδοτημένα.

Μια από τις πιο εύκολες διαδρομές στον Βόρειο Όλυμπο είναι αυτή εδώ η κατηφορική που συνδέει σε μιάμιση περίπου ώρα το καταφύγιο Κρεβάτια με την πηγή Μαστορούλη, περνώντας από τις φαντασμαγορικές Πηγές του Άδη. Στον νότιο Όλυμπο, φανταστικό (και εύκολο) είναι το μονοπάτι που συνδέει τον Παλαιό Παντελεήμονα με την Άνω Σκοτίνα, σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

Εδώ να μείνεις

Στον Παλαιό Παντελεήμονα, στα κουκλίστικα δωμάτια του Feggaropetra Inn (78€ το δίκλινο με πρωινό) του Kastania Gi (58€ το δίκλινο με τζάκι, συν 6€ το άτομο προαιρετικά για πρωινό) ή του Πέτρινου (65€ το δίκλινο με τζάκι).

Στην Άνω Σκοτίνα, όμορφα δωμάτια με θέα στο βουνό έχει το Sintrivanis Mountain, στα 91€ το δίκλινο με τέλειο, παραδοσιακό πρωινό. 

Στο Λιτόχωρο, εξαιρετικές επιλογές είναι ο Ξενώνας Παπανικολάου (65€ το δίκλινο στούντιο με πρωινό) ο Ξενώνας Καλλιστώ (65€ το δίκλινο με πρωινό) και το Lydia Suites (75€ το δίκλινο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v