Οι καλύτερες πεζοπορίες κοντά στην Αθήνα

Η άνοιξη είναι και ημερολογιακά πλέον εδώ, κι εμείς λέμε να την προϋπαντήσουμε σε μερικά από τα ωραιότερα μονοπάτια της Αττικής.

Οι καλύτερες πεζοπορίες κοντά στην Αθήνα

Δεν ξέρουμε αν το πρόσεξες με τούτα και με κείνα, αλλά η εαρινή ισημερία έφτασε και σηματοδοτεί την έναρξη της καλύτερης εποχής για βόλτες στη φύση. Κι αν η ψυχούλα σου λαχταρά εκδρομή αλλά το ταμείο είναι απελπιστικά μείον, εμείς σου έχουμε ωραιότατες πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα μονοπάτια, που μπορείς να κάνεις μόνος/η ή και με οργανωμένες ομάδες, χωρίς να απομακρυνθείς ιδιαίτερα από την Αθήνα.

Στον Υμηττό

Το κοντινότερο στο κέντρο βουνό της Αθήνας έχει κάτι για όλους: Εύκολα για αρχάριους και απαιτητικά για προχωρημένους μονοπάτια, αισθητικό δάσος, ξέφωτα με πανοραμική θέα στο μεγαλειώδες χάος της Αθήνας, αναψυκτήριο με τρεχούμενα νερά, επισκέψιμα μοναστήρια και αίσθηση… εξοχής όπου και αν σταθείς. Μια από τις ευκολότερες, και πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι το Μονοπάτι Νούμερο 5 που ξεκινά από το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής και καταλήγει μετά από 4,3 χιλιόμετρα στην Παιανία. 

Περισσότερες φαντασμαγορικές διαδρομές έχουμε εδώ - Τα ωραιότερα μονοπάτια στον Υμηττό 
Και έξτρα λεπτομέρειες εδώ - Μια γεμάτη μέρα στον Υμηττό

Στην Πάρνηθα

Έρχεται πρώτη στο μυαλό του περισσότερου κόσμου όταν μιλάμε για κοντινές εκδρομές, και όχι άδικα: Απέχει ελάχιστα από την πόρτα του σπιτιού μας, και έχει πολλές πανέμορφες διαδρομές που μπορείς να σχεδιάσεις και να ακολουθήσεις solo (αναλυτική λίστα εδώ) αλλά και οργανωμένες πεζοπορίες κάθε Σαββατοκύριακο, αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου. Αυτές της Trekking ξεκινούν από το καταφύγιο Φλαμπούρι στις 10.00 το πρωί και κοστίζουν 17€ το άτομο.

Στο Φαράγγι της Οινόης

Το μνημονεύουμε συχνά όταν μιλάμε για πεζοπορίες και εξοχές εντός αττικών συνόρων, και αν δεν το έχεις ακόμα περπατήσει… χάνεις. Το μονοπάτι ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, συνεχίζει στο λοφάκι με το Σπήλαιο του Πανός, συναντά ένα αρχαίο λιθόστρωτο και εν συνεχεία διασχίζει το λουλουδιασμένο αυτή την εποχή φαράγγι της Οινόης, πριν καταλήξει στο φράγμα του Μαραθώνα. Η διαδρομή είναι κυκλική, έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, και θα σου πάρει περί τις τρεις ώρες για να τη διασχίσεις. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ, και ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό της Καθημερινής, εδώ

Στον Κιθαιρώνα

Ένα από τα ωραιότερα, και πλέον παραγνωρισμένα, βουνά της Αττικής υψώνεται πάνω από το Πόρτο Γερμενό και διατρέχεται από πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια, κατάλληλα τόσο για απολύτως αρχάριους όσο και για απολύτως… προχωρημένους πεζοπόρους. Δύο από τα ωραιότερα, και αρκετά βατά (βαθμός δυσκολίας 2/5) είναι αυτά που ξεκινούν από τα Βίλια: το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό, περνώντας από το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα. Αν καταλήξεις στο Πόρτο Γερμενό, ή αν προτιμάς μια πεζοπορία παραθαλάσσια αντί για ορεινή, ωραιότατο είναι και το Μονοπάτι της Αλκυόνης που ξεκινά από το εκκλησάκι του Άι-Νικόλα στην παραλία του Πόρτο Γερμενού και απλώνεται σε 12 χορταστικά χιλιόμετρα (ή όσα αντέχεις να κάνει τέλος πάντων, μετά γυρίζεις πίσω, δεν θα το πούμε πουθενά).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v