Πάμε μια βόλτα στη Δραπετσώνα;

Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή και θα είναι ωραία. Ανακαλύπτουμε την περιοχή του ρεμπέτικου και της προσφυγιάς μέσα από καφέ, πάρκα και μερακλίδικα φαγάδικα.

Πάμε μια βόλτα στη Δραπετσώνα;

Παλιά ήταν γνωστή για τα σφαγεία και τα ελαιουργεία της, πλέον είναι μια ωραιότατη αφορμή για βόλτες, από όποια γωνιά της πόλης και αν έρχεσαι. Η προσφυγική Δραπετσώνα συγκεντρώνει στα όριά της από πανέμορφα industrial πάρκα, μέχρι όμορφα καφέ, ρετρό ψαροταβερνάκια και μερακλίδικα κουτούκια για κρασιά με την παρέα.

Τι λες; Πάμε μια βόλτα προς τα κει;

Ο ανανεωμένος χώρος των Λιπασμάτων

Η ανάπλαση της industrial περιοχής δίπλα στο ιστορικό Εργοστάσιο Λιπασμάτων το 2020 έδωσε αέρα ανανέωσης στην περιοχή και από παραδομένη στη λήθη μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο σε έναν πανέμορφο αθλητικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πολυχώρο. Εδώ θα απολαύσεις τις ηλιόλουστες βόλτες σου με το θαλασσινό αεράκι να σου χτυπάει το κούτελο, θα πιείς φτηνό καφεδάκι σε κάποιο από τα αναψυκτήρια, θα κάνεις ποδήλατο σε ειδικούς ποδηλατόδρομους, και τους καλοκαιρινούς μήνες θα απολαύσεις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Θάλασσας, το οποίο φιλοξενεί δωρεάν θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες.

Πάμε για καφεδάκι και brunch;

Αν σου λέγαμε ότι υπάρχει ένα καφέ με τεράστιο κήπο και θέα στη θάλασσα, στη Δραπετσώνα, θα μας πίστευες; Να μας πιστέψεις. Στο Απρόοπτο, μαζεύονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και αρκετές οικογένειες με πιτσιρίκια που ξεσαλώνουν στον απέραντο χώρο της καφετέριας, με τα ξύλινα γεφυράκια. Αν έχεις παιδιά είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν. Παράλληλα μπορείς να επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καφέ, τσάι χυμό η smoothies ενώ αν πεινάσεις θα φας και το brunch σου, με ωραιότατες επιλογές όπως κροκ μαντάμ, αυγά μάτια με φρυγανισμένο ψωμάκι και νισουάζ ντομάτας και αυγά πανέ με μους κρόκου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aproopto Resto Bar (@aprooptorestobar)

Ωραιότατο brunch και καφέ θα βρεις επίσης στο Alice Cakewitch, ένα γλυκύτατο, παραμυθένιο καφέ σε μια όμορφη γειτονιά, από αυτά που αγαπούν πολύ τα cupcakes και τα παραμύθια. Εκτός από κάθε λογής cupcakes για να γλυκαθείς, εδώ θα βρεις επίσης αυγά benedict bacon σε black burger ψωμί με gouda, crispy μπέικον και σάλτσα hollandaise, pancakes Banoffee με πραλίνα Merenda, καραμέλα, μπανάνα και μπισκότο digestive, αλλά και κρουασάν cheesecake γεμιστό με τυρί κρέμα και μαρμελάδα μαυροκέρασο.

Όσο σουρουπώνει, το La Luna see the view κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του και θα σε ενθουσιάσει με την ανεμπόδιστη θέα που προσφέρει. Η ταράτσα του είναι απόλυτα δικαιολογημένα το νέο hot spot του Πειραιά, για αυτό καλό είναι να κάνεις εγκαίρως την κράτησή σου μιας και τα ελεύθερα τραπεζάκια του εδώ είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μόλις δύσει ο ήλιος θα μπορέσεις να απολαύσεις instagrammable ηλιοβασιλέματα, με μπαλκόνι σου τον Πειραιά πίνοντας ποτάρες αλλά κι ευφάνταστα signature κοκτέιλ. Ανοίγει από το πρωί και για καφεδάκι, ενώ συχνά πυκνά οι μουσικές του ανεβάζουν ένταση από νωρίς.

Τα ουζάκια και η μάσα της παρέας

Τα ουζερί της Δραπετσώνας είναι… ιερά για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της που έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές στα Γαριδάδικα πριν κάποια χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φάρος που συνεχίζει όπως πρέπει την ιστορία των παραδοσιακών ουζερί, μέσα από λουκούλλεια μεζεδάκια κι αποστάγματα από όλη την Ελλάδα. Ο γαύρος μαρινάτος, τα τηγανιτά καλαμαράκια, οι σαρδελίτσες στη σχάρα, οι δροσερές σαλάτες, οι συνοδευτικές αλοιφές, τα μύδια αχνιστά κι οι φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατατούλες δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Μαζί με τα ουζάκια σου ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 17 έως και 20€ το άτομο.

Στα σύνορα Κερατσινιού και Δραπετσώνας θα βρεις τον Τρίτων, από τα λίγα μαγαζιά κρατάνε ακόμα ψηλά τη σημαία του… τηγανιού, από την εποχή των «γαριδάδικων» που βρίσκονταν στην περιοχή αυτή. Η γνήσια αυτή θαλασσοταβέρνα ποντάρει στα μαστόρικα τηγάνια του, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά προσιτές τιμές. Σερβίρει από νωρίς όλους τους αγαπημένους μας ψαρομεζέδες (καβουροσαλάτα, καλαμαράκια, σαρδέλα στη σχάρα, γαρίδες σαγανάκι, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι ψητό) μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια ή το γλυκόπιοτο χύμα κρασί. Για ένα εκλεκτό γεύμα με κρασάκι, δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 13-15€ το άτομο.

 Φωτό: Nicelocal

Σε σκηνικό βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, με παλιά κάδρα στους τοίχους και ατμόσφαιρα 60s, το Κουτούκι του Τσεκούρα, βγάζει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο και ικανοποιεί τις ορέξεις σου σε κρεατικά. Εδώ θα δοκιμάσεις παϊδάκια, κολοκυθοκεφτέδες τραγανούς χωρίς πολύ λάδι, φέτα σαγανάκι, αρνάκι στην λαδόκολλα, αρνίσιο κότσι στη γάστρα, πολίτικη τηγανιά, αλλά και μπριζόλες, κεμπάπ και μοσχαρίσιο συκώτι ζουμερό. Για τους… θαλασσινούς, ο Τσεκούρας βγάζει και ωραίο χταποδάκι, γαρίδες, γαύρο και ψητή σαρδέλα. Ο λογαριασμός με χύμα κρασί δικό τους, στα 15€/ άτομο.

Αν πάλι λαχταράς το σωστό σουβλάκι, το μαγκιόρικο, τότε πίσω από τον Άγιο Διονύση υπάρχει ένα σουβλατζίδικο που θα έπρεπε να κηρυχτεί διατηρητέο. Ο Πολύβιος έχει θρέψει γενιές και γενιές σουβλακολάγνων τιμώντας την παραδοσιακή τέχνη του πιο αγαπητού ελληνικού «εδέσματος». Οι «ανοιχτές» του μερίδες (δύο πίτες, από πάνω το κρέας, κομμένη ντοματούλα και κρεμμύδι με τριμμένο μαϊντανό) είναι ξακουστές για τη νοστιμιά τους, ενώ στα τυλιχτά δεν μπαίνουν πατάτες, μόνο ντοματούλα και κρεμμύδι όπως παλιά. Τα τυλιχτά ξεκινούν από τα 3€.

Τέλος, αν είσαι για να πάρεις κάτι «χεράτο», κάνε μια στάση στον Μπάρμπα Σταύρο, στην Βενιζέλου, ένα μαγαζί – θρύλος στην περιοχή, ένα ντελιβερο-εστιατόριο ο χώρος του οποίου τερματίζει την σημασία του όρου «παλιακός», αλλά αυτό δε θα σε απασχολήσει ιδιαίτερα όταν δοκιμάσεις το περίφημο πεϊνιρλί του. Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη. Το απλό πεϊνιρλί με κασέρι κοστίζει 6€ ενώ το full extra special Μπαρμπα Σταύρος με τυρί, ζαμπόν, κιμά, λουκάνικο, αυγό και μπέικον 8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v