Πού θα φας προβατίνα στην Αττική σαν σε χωριό

Δεν χρειάζεται να πας επαρχία για να φας φοβερή προβατίνα. Έχει και η Αττική τα μέρη της για να την απολαύσεις στην τελειότητα που της αρμόζει.

Πού θα φας προβατίνα στην Αττική σαν σε χωριό

Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, η προβατίνα είναι κάτι σαν θρησκεία. Όμως πολλούς πιστούς έχει και στην Αττική, που δεν χάνουν ευκαιρία να εντοπίζουν μέρη για να την τσακίσουν σε κάθε πιθανή εκδοχή: στη σούβλα, σε μπριζολάκια, σε παϊδάκια, ακόμα και σε μπιφτέκια ή στη γάστρα.

Αν ανήκεις σε αυτούς, τότε ίσως να ξέρεις τα παρακάτω. Αν όχι, τότε μάθε τα και μας ευχαριστείς μετά.

Ραμνούς

Τέρμα Λεωφόρου Ραμνούντος, Αρχαιολογικός Χώρος, τηλ: 2294063670

Και τον αρχαιολογικό χώρο θα δεις και φοβερό κρέας και σπιτικά πιάτα θα φας σε αυτήν την παραδοσιακή ταβέρνα, η οποία είναι ό,τι πρέπει για ημερήσια εκδρομούλα. Εδώ τα πιάτα ετοιμάζονται με πρώτες ύλες κυρίως από τα μποστάνια της οικογένειας, στην πίσω πλευρά της ταβέρνας και η προβατίνα σιγοψήνεται στη λαδόκολλα για ώρες, ώστε να λιώνει στο στόμα. Φοβερός και ο κόκορας με μακαρόνια, κλασική σπεσιαλιτέ από τα 50s όταν και πρωτολειτούργησε, όπως και το αρνάκι στη γάστρα με δενδρολίβανο. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί δικό τους, λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

Ο Μάκης

Λεωφόρος Λαυρίου 6, Κερατέα, τηλ: 22990 42071

Ιδιαίτερα αγαπητός στους λουόμενους της περιοχής τα καλοκαίρια, αλλά και τα χειμωνιάτικα μεσημέρια ο Μάκης είναι ο ορισμός της παραδοσιακής, οικογενειακής ταβέρνας και ξέρει πολύ καλά από ψητά στη σχάρα. Τα παϊδάκια προβατίνας εδώ είναι υπέροχα, με το λιπάκι τους τραγανό κι ωραίο, ενώ από τον υπόλοιπο κατάλογο ξεχωρίζουν η σπαλομπριζόλα μόσχου, το ψητό αρνί, το στήθος κόκορα με μακαρόνια και τυρί, και το κοκορέτσι. Για ένα χορταστικό γεύμα, με χύμα κρασί, υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Σταφυλόμελι

Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, τηλ: 229906441

Παραμένουμε Κερατέα γιατί ωραία πράγματα συμβαίνουν σε αυτήν την κλασική ταβέρνα της περιοχής, η οποία έχει αποκτήσει όνομα χάρη στο σαρακατσάνικο γάστρο του, ο οποίος βγάζει εξαιρετικό μοσχαράκι γιουβέτσι, πατσαδάκι κοκκινιστό, κατσικάκι και μπουκιές από πρόβατο, λουκούμια, που λιώνουν στο στόμα. Πρόβατο φιλοξενεί και η σούβλα του όμως, πράγμα σπάνιο για την Αθήνα. Κατά τα λοιπά, τα γεμιστά μπιφτέκια με ντομάτα και τυρί είναι αφρός, οι χονδροκομμένες στο χέρι πατάτες εξαιρετικές, το ίδιο και το χωριάτικο λουκάνικο στη σχάρα. Λογαριασμός με δικό τους κρασί, στα 20€ το άτομο.

Βοσκοπούλα

Σιβόρων 87, Λαμπρινή, τηλ: 210 2933285

Σε μια νοσταλγική γειτονιά της Λαμπρινής, η Βοσκοπούλα είναι μια οικογενειακή ταβέρνα με μερακλίδικη κουζίνα, η οποία απλώνει τραπέζια και στην πλατεία απέναντι- καιρού επιτρέποντος- και σερβίρει κοψίδια πάσης φύσεως. Εδώ θα δοκιμάσεις εξαιρετικά μπριζολάκια αρνίσια γάλακτος, παϊδάκια ζυγούρι, και προβατίνα ψημένη αριστοτεχνικά, όπως στο χωριό. Εξίσου δυνατό και το κοκορέτσι, αλλά και το κοντοσούβλι. Μαζί με βιολογικό κρασί Λήμνου, υπολογίζεις περί τα 15-20€ το άτομο.

Ταβέρνα Παράδεισος

Τσακάλωφ 11, Πετρούπολη, τηλ: 21 0505 4254

Αν υπάρχει Παράδεισος κρεατικών, τότε βρίσκεται (και) στην Πετρούπολη, εκεί όπου αυτή η οικογενειακή ταβέρνα ετοιμάζει στην όμορφη σάλα της κάθε λογής νοστιμιές. Ανάμεσά τους φυσικά και η προβατίνα, την οποία εδώ απολαμβάνεις είτε σε παϊδάκια σωστά κομμένα και ψημένα, είτε σε μερίδα φιλέτο, με ψητή ντοματούλα είτε και τα δύο γιατί μπορείς. Τα αρνίσια παϊδάκια είναι εξίσου νόστιμα, και τα ζυγουρένια, ενώ αν έχεις όρεξη θα βρεις και κάποια μαγειρευετά, όπως σαλιγκάρια, μοσχαράκι κοκκινιστό, λαχανοντολμάδες και σοφρίτο. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-20€ το άτομο.

Κιτσαρώνας

Π. Μελά 8, Αχαρνές, τηλ: 210 2465141

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karagiannakis Nikos (@nkaragiannakis)

Από τις πιο παλιές χασαποταβέρνες της Αττικής, ο Κιτσαρώνας στην πλατεία των Αχαρνών μετρά την ιστορία του σε πέντε (και βάλε) δεκαετίες και έχει στήσει την φήμη του στα φοβερά κρεατικά του, κυρίως στην προβατίνα, το ζυγούρι και τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Θα τη βρεις σε παϊδάκια ψημένα στην εντέλεια, καθώς και μπριζολάκια του Παραδείσου και θα τη συνοδεύσεις με φοβερές πατάτες τηγανιτές κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες στο τηγάνι, χωριάτικο λουκάνικο, και αρβανίτικο τηγανόψωμο. Πεινάς πολύ; Επιβάλλεται και μια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα. Λογαριασμός στα 18-20€ το άτομο, με κρασί από τα Μεσόγεια.

Βασιλάκος

Ειρήνης 4, Πολυδένδρι, τηλ: 2295052317

Ποιότητα και ποσότητα, δύο αξίες που διέπουν τη λειτουργία εδώ και χρόνια αυτής της χωριάτικης ταβέρνας σε ένα «χωριό» της Αττικής και την έχουν κάνει τον απόλυτο προορισμό για οικονομική κρεατοφαγία. Στη σούβλα μπαίνει αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, ενώ τα παϊδάκια προβατίνας είναι ονειρεμένα, το ίδιο και τα λουκάνικα, δικής τους παραγωγής. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο θα βρεις τυρόψωμο, πατάτες κομμένες στο χέρι, μοσχαρίσιο συκώτι, σπαλομπριζόλα και φοβερά μπιφτέκια, όλα σε γενναίες μερίδες. Α, και μη ξεχάσεις και το τζατζικάκι, για να γλιστράει το παϊδάκι καλύτερα. λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με κρασί δικό τους.

Πρόβατο στα Κάρβουνα

Πάριδος 32, Ίλιον, τηλ: 21 0263 1980

Όνομα και πράγμα στο Ίλιον, αυτή η χασαποταβέρνα ειδικεύεται στην προβατίνα και το ζυγούρι, χωρίς φιοριτούρες στο μενού – όχι πως θα τις έχεις ανάγκη βέβαια. Λίγα πράγματα και καλά εδώ, με τα παϊδάκια να είναι κομψοτέχνημα, και το ζυγούρι να ακολουθεί, ψημένο και αυτό στην εντέλεια. Οι πατάτες τηγανιτές είναι νοστιμότατες, ενώ τον κατάλογο θα βρεις επίσης ωραίο σαγανάκι κεφαλοτύρι, κοκορέτσι, λουκάνικο χωριάτικο και σαλάτα λάχανο καρότο ή χωριάτικη. Λογαριασμός για ένα εκλεκτό γεύμα, με κρασί στα 15-20€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v