Εξωτική Σαρακοστή Μέρος Δεύτερο: Σούπες

Μετά από τα ορεκτικά και τις σαλάτες της εξωτικής Σαρακοστής σειρά έχουν έξι συνταγές για υπέροχες και μοσχοβολιστές έθνικ σούπες.

Εξωτική Σαρακοστή Μέρος Δεύτερο: Σούπες

Το δεύτερο μέρος της εξωτικής Σαρακοστής έχει σούπες. Εύκολες, γρήγορες, υγιεινές, μα πάνω απ’ όλα ευωδιαστές. Άπασες σπιρτόζικες, κάποιες καυτερές, μοσχοβολάνε από τα μπαχαρικά και τα βότανα, τις λες και μαγικές, σαν να διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και τα κακά πνεύματα. Από την Ινδία μέχρι την Ταϊλάνδη, με λαχανικά ή με όσπρια, αυτές οι σούπες μάς θρέφουν και μας παρηγορούν, μας ζεσταίνουν μέχρι το κόκαλο.

Επειδή και οι έξι είναι βελουτέ θα σας γράψω εδώ, πριν μπω στην κάθε συνταγή, τους βασικούς κανόνες για άριστο αποτέλεσμα: Αν τις πολτοποιήσετε στο μεγάλο μπλέντερ θα γίνουν εντελώς λείες, ενώ αν χρησιμοποιήσετε το ραβδομπλέντερ, το οποίο είναι σίγουρα πιο πρακτικό κι εύκολο και με λιγότερη λάτρα, οι σούπες θα είναι πιο κοκκώδεις. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, άλλωστε μιλάμε για γεύσεις που είναι ρουστίκ. Η επιλογή είναι δική σας. Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σωστή πυκνότητα: Πρόκειται για σούπα κι όχι για πουρέ. Για να το πετύχουμε, όταν τελειώσει το μαγείρεμα αφαιρούμε ένα μέρος των υγρών και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, πολτοποιούμε και προσθέτουμε σταδιακά υγρά, εφόσον χρειαστεί. Αν παρ’ ελπίδα κάπου μας ξεφύγει και η σούπα είναι πολύ αραιή, την σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμισθούν τα έξτρα υγρά. Όσο για τον ζωμό λαχανικών, σε όποιες από τις συνταγές αναφέρεται, δεν το συζητώ καν, πρέπει να είναι σπιτικός. Αν όχι, χρησιμοποιούμε σκέτο νερό.

ΣΟΥΠΑ ΑΡΑΚΑ ΜΕ GINGER
Για 6 άτομα.

 

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 3-4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, επίσης ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 500 γρ. αρακά και 1 μεγάλο κομμάτι φρέσκο ψιλοκομμένο ginger (σαν την παλάμη μας) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο πιπέρι cayenne. Σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγοβράζουμε για περίπου 20’, έως ότου μαλακώσει ο αρακάς και κατόπιν πολτοποιούμε τη σούπα. Τέλος, προσθέτουμε 1 κουτί κρέμα καρύδας, διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί, και σερβίρουμε. 

Tips

  • Ακόμη είναι νωρίς για φρέσκο αρακά, επομένως αναγκαστικά θα βάλετε κατεψυγμένο, κατά προτίμηση βιολογικό. Όταν όμως βγει ο φρέσκος αρακάς, μην το σκεφτείτε ούτε λεπτό.
  • Εάν η ποσότητα του ginger σας φαίνεται μεγάλη μειώστε τη, όχι όμως πολύ, γιατί θα χαθεί η σπιρτάδα της γεύσης. 
  • Η κρέμα καρύδας δίνει πιο έντονο άρωμα από το γάλα καρύδας και κάνει την υφή υπέροχα βελούδινη. Την βρίσκουμε πλέον εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ανακινούμε καλά το κουτί πριν το ανοίξουμε. 

ΣΟΥΠΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΡΥ, ΣΠΑΝΑΚΙ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα.

 

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια, 1 μεγαλούτσικο  κομμάτι ginger -περίπου ίσο με 2 δάχτυλα- κι ένα μικρότερο κομμάτι κουρκουμά -περίπου ίσο με 1 δάχτυλο-, όλα κομμένα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. πάστα κόκκινου κάρυ. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσουν τα καρυκεύματα προσθέτουμε 2 μετρίου μεγέθους μπρόκολα κομμένα σε “μπουκετάκια” με το τρυφερό μέρος των κοτσανιών τους, 2 γεμάτες χούφτες σπανάκι και 2 γεμάτες χούφτες φρέσκο κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλύπτονται τα υλικά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Στο μεταξύ καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά 6 κ.σ. φιλαρισμένα αμύγδαλα, με τα οποία θα γαρνίρουμε τη σούπα. Πολτοποιούμε, προσθέτουμε 1 κουτί γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία ελαφριά βράση. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και δοκιμάζουμε για να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή κι άλλο λίγο ξινό. Σερβίρουμε πολύ ζεστή, γαρνίροντας με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και λίγα τρυφερά φύλλα σπανακιού και φρέσκου κόλιανδρου.

Tips

  • Ενώ βρίσκουμε πολύ εύκολα νωπό ginger, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κουρκουμά, επομένως, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με 1 κοφτή κ.σ. σε σκόνη.
  • Η πάστα κάρυ (curry paste) είναι Ταϊλανδέζικης καταγωγής και θα την βρείτε σε αρκετά σούπερ μάρκετ, delicatessen και ασιατικά μπακάλικα. Το κόκκινο είναι το πιο δυνατό, το πράσινο λίγο λιγότερο, ενώ το κίτρινο καίει λιγότερο απ’ όλα, επομένως κάντε τη δική σας επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αντικαταστήσετε την πάστα με την πιο κλασσική σκόνη.
  • Αν ο φρέσκος κόλιανδρος δεν σας αρέσει, αντικαταστήστε με μαϊντανό που κι αυτός δεν πάει πίσω σε θρεπτικά στοιχεία. Το γευστικό αποτέλεσμα, βέβαια, θα είναι διαφορετικό. 

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕ GINGER & LEMONGRASS
Για 6 άτομα.

 

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαλακώσει αλλά χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε 1 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger ψιλοκομμένο και 1 κλωνάρι lemongrass κομμένο σε φέτες (βλ. tips). Γυρίζουμε λίγο τα λαχανικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά κάποιο καυτερό υλικό : ψιλοκομμένο φρέσκο chili ή μπούκοβο. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με 2 lt ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αφαιρούμε το lemongrass και πολτοποιούμε τη σούπα. Προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο (lime), διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο και προαιρετικά σταγόνες από κάποια καυτερή σάλτσα (π.χ. Tabasco ή sriracha).

Tips

  • Το φρέσκο lemongrass (λεμονόχορτο) έχει μοναδικό άρωμα και δίνει ιδιαίτερη γεύση και φρεσκάδα σε πολλά ασιατικής προέλευσης πιάτα. Για να το χρησιμοποιήσετε, αφού αφαιρέσετε την εξωτερική σκληρή φλούδα, κάνετε εγκοπές με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία κατά μήκος για να απελευθερωθεί το άρωμά του. Πωλείται σε μάτσα σε ενημερωμένα οπωροπωλεία.  Καταψύχεται χωρίς πρόβλημα για πολλούς μήνες. Αν δεν βρείτε φρέσκο, αντικαταστήστε το με πάστα (lemongrass paste) που θα βρείτε στα ράφια ασιατικής κουζίνας των μεγάλων σουπερμάρκετ και των delicatessen ή στα εξειδικευμένα μαγαζιά.
  • Αν δεν αγαπάτε τον φρέσκο κόλιανδρο αντικαταστήστε τον με μέντα, δυόσμο ή βασιλικό. 

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ, GINGER, ΞΙΝΟΜΗΛΟ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε 3 μεγάλες γλυκοπατάτες. Τις κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κύβους. Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε 1 μεγαλούτσικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο (ή, εάν έχουμε, σε λάδι καρύδας). Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ginger (βλ. tips), ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, και τα μπαχαρικά: 1 κ.γλ. κύμινο (σε σπόρους ή σκόνη), 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη και ¼-½ κ.γλ. chili (βλ. tips). Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου, ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε και πάλι για λίγο μέχρι να μυρίσει το σκόρδο και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Τις γυρίζουμε στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα, αλατίζουμε και σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών (το υγρό να καλύπτει ίσα ίσα τα υλικά). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. 

Προς το τέλος προσθέτουμε 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα. Προσθέτουμε ½ κουτί γάλα καρύδας (βλ. tips), τον χυμό από ½-1 μοσχολέμονο (lime), ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, εάν χρειάζεται, τη γεύση. Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ξινόμηλου που έχουμε τρίψει με lime για να μην μαυρίσουν.

Tips

  • Το πόσο ginger θα βάλετε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εγώ έβαλα ένα κομμάτι ίσο με τρία δάχτυλα. Σε κάθε περίπτωση, το ginger πρέπει να «ακούγεται». 
  • Το ίδιο ισχύει και με το chili: το ¼ κ.γλ. είναι το ελάχιστο.
  • Προσθέτω το ξινόμηλο προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσει το φρέσκο άρωμά του.
  • Πάντα για λόγους ισορροπίας της γεύσης, και για να είναι όλα τα υλικά διακριτά, έβαλα μόνο τη μισή ποσότητα του κουτιού του γάλακτος καρύδας (δηλ. 200 ml). Δοκιμάστε και προσαρμόστε την ποσότητα στο γούστο σας. 

ΠΕΡΑΣΤΗ ΣΟΥΠΑ ΡΕΒΙΘΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΥ
Για 6 άτομα.

 

Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή λάδι από σιναπόσπορο (βλ. tips) και σοτάρουμε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κομμάτι ginger ψιλοκομμένο ή τριμμένο, 1 κ.γλ. κουρκουμά, 1 κ.σ. κάρυ και μια πρέζα μπούκοβο ή chili ή πιπέρι cayenne. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από το σκεύος και τα αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Στη θέση τους βάζουμε 500 γρ. ρεβίθια που τα έχουμε προβράσει (βλ. tips) και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε 2 χούφτες ρεβίθια και τα αφήνουμε στην άκρη για το γαρνίρισμα του φαγητού. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά  και σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να χυλώσουν τέλεια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό. Περνάμε τα υλικά της σούπας στον μύλο των λαχανικών για να απομακρύνουμε τις φλούδες των ρεβιθιών (βλ. tips). Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο και μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα νεαρού σπανακιού, τα ρεβίθια που κρατήσαμε στην άκρη και 1 κουταλιά γιαούρτι. Μπορούμε επίσης να στάξουμε και λίγες σταγόνες λεμονιού. Τέλος, ραντίζουμε με σταγόνες ελαιολάδου και προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα καυτερό πιπέρι (το ίδιο που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή).

Tips

  • Τελευταία βρίσκουμε προβρασμένα ρεβίθια, και μάλιστα βιολογικά, που μας λύνουν τα χέρια. Τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά και βρίσκω ότι είναι μια πολύ καλή λύση. Βεβαίως, χρειάζονται χύλωμα.
  • Βρίσκουμε εύκολα λάδι από καρύδα ή από σιναπόσπορο σε αρκετά μέρη : σε μπαχαράδικα, ασιατικά μαγαζιά, ακόμη και στα ράφια κάποιων μεγάλων σουπερμάρκετ ή delicatessen. Επειδή μαγειρεύω πολύ συχνά κάρυ, έχω πάντα στο ντουλάπι μου. Αν όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με σας, δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλετε ελαιόλαδο. 
  • Αν έχετε γερό στομάχι και δεν σας πειράζουν τα φλούδια των ρεβιθιών, μπορείτε να πολτοποιήσετε τη σούπα στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ. Αν όμως σας δημιουργούν δυσπεψία, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αφαιρέσετε τα φλούδια υπομονετικά με το χέρι μετά τον προβρασμό και έτσι στη σούπα να τα βάλετε ξεφλουδισμένα, οπότε και πάλι, θα την  πολτοποιήσετε στο μπλέντερ. Η δεύτερη, και σαφώς λιγότερο χρονοβόρα, είναι να φτιάξετε τη σούπα με αξεφλούδιστα τα ρεβίθια και να την πολτοποιήσετε με τον κλασικό χειροκίνητο μύλο του πουρέ που αλέθει κι όλα τα όσπρια, ενώ συγχρόνως ξεχωρίζει τα φλούδια από τον καρπό. Ούτως ή άλλως, αυτός ο μύλος είναι από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία της κουζίνας γιατί είναι το μόνο που εγγυάται άψογο, βελούδινο πουρέ πατάτας. 

ΣΟΥΠΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα

 

Τυλίγουμε σε γάζα 1 κ.γλ. σποράκια κάρδαμου που έχουμε βγάλει από μερικούς λοβούς και 4 καρφάκια γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (ίσα να σκεπάζει τον πάτο) και προσθέτουμε 500 γρ. φακές, 2 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γλ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη και 1-2 πρέζες μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη.  Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε μεζωμό λαχανικών και προσθέτουμε και την γάζα με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.  Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να χυλώσουν ελαφρά, με προσοχή να μην λιώσουν. 

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε λίγες φακές από τη σούπα και τις κρατάμε ξεχωριστά. Αφαιρούμε τη γάζα. Πολτοποιούμε τη σούπα και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και ½ κουτί γάλα καρύδας.  Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. 

Μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ και γαρνίρουμε με τις σουρωμένες φακές που κρατήσαμε και λίγο φρέσκο κόλιανδρο.  Σερβίρουμε με έξτρα lime για όποιον θελήσει.  Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ή ινδικά ψωμιά, τα οποία βρίσκουμε αρκετά εύκολα πλέον στα έθνικ μαγαζιά της Αθήνας.

Tips

  • Προσωπικά δεν βάζω κρεμμύδι στις φακές, ούτε και στην κλασική τους εκδοχή, όπως δεν βάζω ούτε ντομάτα.  Έτσι μου αρέσουν περισσότερο.  Εννοείται πως εσείς κάνετε όπως προτιμάτε.
  • Δεν πετάω το πρώτο νερό από κανένα όσπριο γιατί χάνεται μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών. Λένε πως αν πετάξεις το πρώτο νερό τα όσπρια γίνονται πιο εύπεπτα. Τι να σας πω, αν κι έχω κάποια στομαχικά προβλήματα, δεν έχω δει διαφορά. Από ‘κει και πέρα, κάντε όπως νομίζετε. 
  • Λένε, επίσης, πως δεν αλατίζουμε στην αρχή γιατί το αλάτι δυσχεραίνει τον βρασμό των οσπρίων.  Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο και νομίζω πως και αυτό ανήκει στους μαγειρικούς μύθους. Η γνώμη μου και η εμπειρία μου στην κουζίνα μού έχουν δείξει πως αν δεν αλατίζεις το φαγητό στην αρχή, αυτό δεν νοστιμίζει βαθιά. Εννοείται πως είμαστε φειδωλοί στο πρώτο αλάτισμα, κυρίως όταν πρόκειται για μαγειρευτά φαγητά και σούπες, γιατί όσο εξατμίζεται το νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τόσο το αλάτι γίνεται πιο έντονο. Έχουμε πάντα την ευχέρεια να διορθώσουμε στο τέλος.
  • Τον σημαντικότερο ρόλο παίζει, βεβαίως, η ποιότητα του οσπρίου, τόσο για τη γεύση, όσο και για τον χρόνο βρασμού κι έχω την υποψία πως ο πιο πάνω μύθος περί αλατίσματος ίσως να αφορά πολυκαιρισμένα όσπρια.  Όσο πιο παλιάς συγκομιδής είναι, τόσο πιο δύσκολα και αργά θα βράσουν, με κίνδυνο να μην χυλώσουν ποτέ. 
  • Αν αναρωτιέστε γιατί δεν έβαλα στη γάζα με τα μπαχαρικά σε σπόρους και αυτούς του κύμινου, σας απαντώ πως δεν χρειάζεται γιατί μαλακώνουν στο βράσιμο και, επίσης, βρίσκω ότι είναι πολύ ευχάριστοι στο δάγκωμα. Εάν σας ενοχλούν μπορείτε να τους βάλετε στη γάζα, ενώ εάν δεν έχετε σπόρους κύμινου θα βάλετε σκόνη.
  • Αυτός είναι ένας μόνο συνδυασμός μπαχαρικών. Άλλες ιδέες είναι το garam masala και τα φύλλα κάρι για πιο έντονη ινδική νότα, το ginger (φρέσκο ή σε σκόνη) μαζί με lemongrass (λεμονόχορτο) και φύλλα καφίρ λάιμ για μυρωδιά από Ταϊλάνδη, η πάπρικα και το chili μαζί με το κύμινο για μεξικάνικη γεύση, το sumac και το ras el hanout για ταξίδι στο Μαρόκο (στις τελευταίες δύο εκδοχές δεν ταιριάζει το γάλα καρύδας). Όρεξη να ‘χετε και μπορείτε κάθε φορά να φτιάχνετε τη σούπα διαφορετική.
  • Στη δική μου εκδοχή έβαλα παραπάνω από 2 πρέζες πιπέρι καγιέν και έγιναν αρκετά καυτερές. Αν κι εσείς αγαπάτε τα καυτερά, βάλτε 1 γεμάτο κ.γλ.
  • Στις φακές ταιριάζουν πολύ και άλλα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το νεράντζι, το κουμκουάτ και το περγαμόντο (οι φακές, λόγω της έντονα γήινης γεύσης τους, χρειάζονται οπωσδήποτε κάτι όξινο, γι’ αυτό άλλωστε στην κλασική συνταγή βάζουμε ξύδι).
  • Αν προσθέσετε και λίγο ρύζι, κατά προτίμηση αναποφλοίωτο, θα εξασφαλίσετε την άριστη απορρόφηση του σιδήρου των φακών.  Θα προσθέσετε το ρύζι προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην λαπαδιάσει.
  • Αν δεν αγαπάτε τον φρέσκο κόλιανδρο αντικαταστήστε με μαϊντανό ή, ακόμα καλύτερα, με μυρώνια που είναι τώρα στην εποχή τους και μοσχομυρίζουν.
  • Για έξτρα βιταμίνες μπορείτε να προσθέσετε σπανάκι ή σέσκουλα. Θα διαλέξετε τρυφερά φύλλα και θα τα προσθέσετε εκτός φωτιάς στο τέλος, αφού έχετε πολτοποιήσει τη σούπα. Θα τα αφήσετε για λίγα λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαραθούν χωρίς να βράσουν, για να κρατήσουν το ζωηρό χρώμα και τη ζωντάνια τους.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v