Φάγαμε λαχταριστές πίτες σε Σύνταγμα, Εξάρχεια και Κυψέλη

Τυρόπιτες, χορτόπιτες, μανιταρόπιτες, κιμαδόπιτες, με φύλλο χειροποίητο, νόστιμο, σαν της γιαγιάς, στα πιο μερακλίδικα σημεία της πόλης.

Φάγαμε λαχταριστές πίτες σε Σύνταγμα, Εξάρχεια και Κυψέλη

Η καλή η πίτα θέλει τρόπο, θέλει αγνές πρώτες ύλες, θέλει μεράκι, αγάπη και προδέρμ. Γυρίσαμε τους δρόμους της πόλης και εντοπίσαμε μερικές από τις καλύτερες διευθύνσεις (και γεμίσεις) για να απολαύσεις το απόλυτο ελληνικό σνακ. 

Harry's Kitchen

Αθανασίου Αξαρλιάν 2, κέντρο, τηλ: 21 1115 2864

Στον μια σταλιά πεζόδρομο που ενώνει Λέκκα και Πραξιτέλους, μια σταλιά μαγαζάκι βγάζει μερικές από τις πιο νόστιμες, σπιτικές πίτες της Αθήνας όλης. Το μυστικό είναι στη ζύμη, με μυστική συνταγή από τη Μικρά Ασία, αλλά και στις φρέσκες πρώτες ύλες που τη γεμίζουν. Δοκίμασε οπωσδήποτε την κρεατόπιτα Αττάλειας με κιμά μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό, καυτερό μπούκοβο, πιπέρι καγιέν, σουμάκ, σκόρδο, κρεμμύδι πελτέ, την κοτόπιτα με κρεμμύδια, πιπεριά Φλωρίνης και φιλέτο στήθος και την φοβερή κρεμμυδόπιτα, με μυρωδικά.

Feyrouz

Καρόρη 23 και Αιόλου, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ: 213 0318060

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @feyrouz_athens

Ένα βασίλειο του Λαχματζούν στην Αθήνα, δίχως υπερβολή. Με πάγκους και ψηλά σκαμπό μπροστά από τις τζαμαρίες του, ό,τι πρέπει για να χαζεύεις την περαντζάδα της Αιόλου,  ενώ τσακίζεις μια πίτα µοσχαρίσιο κιµά και µείγµα µυροδικών, το οποίο συνδυάζεται υπέροχα µε χειροποίητη babaganoush (πουρές καπνιστής µελιτζάνας µε λεµόνι, λάδι και µυρωδικά), γιαούρτι και πολύχρωμη σαλάτα feyrouz µε µολάσσα ροδιού. Δε θα χρειαστείς κάτι άλλο.

Άριστον Λομποτέση

Βουλής 10, τηλ: 21 0322 7626

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PAK SISTERS (@pak.sisters)

Η μυρωδιά σε τραβάει από την μύτη καθώς περνάς έξω από αυτό το ρετρό μαγαζάκι του κέντρου, το οποίο βγάζει καθημερινά τις πιο oldschool, πιο… άριστες, πιο αλμυρές, πιο «τυρένιες» τυρόπιτες κουρού εν Αθήναις. Με συνταγή που βαστά από το 1910 του παππού Λομποτέση από την Πόλη, τρώγεται τσακ μπαμ και η αίσθηση του βουτύρου μένει για πολύ στο στόμα, απογειώνοντας την εμπειρία.

Μάμ

Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, τηλ: 2103619830

Απαραίτητη γευστική στάση για όποιον ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) την Πανεπιστημίου, η τυρόπιτα εδώ  φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο από 1958. Το χρυσαφένιο φύλλο της, οι φρέσκες πρώτες ύλες και το αγνό βούτυρο γάλακτος που μοσχομυρίζει από μέτρα, την καθιστούν λαχταριστή και ανάρπαστη. Μικρή, μα θαυματουργή.

Μακεδονικόν

Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους, τηλ: 21 3025 6153

Δύσκολα θα βρεις φοιτητή που να μην έχει τιμήσει πρωί πρωί πριν το μάθημα στο Παλιό Χημείο ή την Νομική την εξαιρετική αυτή τυρόπιτα με το φύλλο αέρος, τραγανό και… αεράτο και την αφράτη γέμιση τυριού. Το λάδι στο φύλο είναι πλούσιο αλλά όχι να σε μπουχτίζει, ενώ εξαιρετική και η κιμαδόπιτά του. Σερβίρει και ελληνικό καφέ για ολοκληρωμένη εμπειρία.

Φιλομήλα

Ανδρέα Μεταξά 13, τηλ: 21 1409 9422

Λίγο πριν την πλατεία Εξαρχείων, αυτό το vegetarian στέκι, ταΐζει καθημερινά εξαρχειώτες και μη τάρτες, πίτες και καλομαγειρεμένο σπιτικό χορτοφαγικό φαγητό με αγάπη και αγνά υλικά. Κάθε μέρα βγάζουν πάνω από δέκα διαφορετικές τάρτες με ολόφρεσκα υλικά, αλλά και χειροποίητες πίτες καμωμένες με μεράκι, με ή χωρίς φύλλο και επιλογές που ποικίλουν αναλόγως εποχής. Σταθερή αξία εδώ η μανιταρόπιτα, η χορτόπιτα και η σπιτική, μυρωδάτη τυρόπιτα. Μπορείς να κάτσεις να τις απολαύσεις στο πανέμορφο, πολύχρωμο εσωτερικό του ή και έξω.

The Black Salami

Ζωοδόχου Πηγής 71, τηλ: δεν έχει

Εκεί όπου συναντώνται η Ζωοδόχου Πηγής με την Μεθώνης αυτό το μοντέρνο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, αλλά και λαχταριστές, χειροποίητες πίτες. Αναλόγως ημέρας, εδώ θα βρεις μυρωδάτη κιμαδόπιτα, ελαφρώς πικάντικη με τα μπαχαρικά της, νοστιμότατη χορτόπιτα, με διάφορα ζαρζαβατικά εποχής, κλασική τυρόπιτα, με βελούδινη γέμιση από τυριά, αλλά και την παραδοσιακή και αγαπημένη σπανακόπιτα. Πριν φύγεις πάρε μαζί και κάποιο από τα εκλεκτά ψωμιά τους – δε θα ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.

Starata

Χαριλάου Τρικούπη 26, τηλ: 2103644650

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @ath_ensfoodie

Ξεφουρνίζει από πολύ νωρίς το πρωί σπιτικές πίτες που σπάνε μύτες στην Χαριλάου Τρικούπη, με υπέροχο φύλλο που ανοίγεται μπροστά σου, ανάλαφρο, που δεν σου κάθεται βαρύ στο στομάχι. Σταράτα και ωραία, εδώ θα δοκιμάσεις πληθώρα επιλογών για κάθε γούστο και όρεξη, όπως μανιταρόπιτα, πρασόπιτα, κασερόπιτα, λουκανικόπιτα με Λουκάνικο Καρδίτσας, κολοκυθόπιτα, αλλά και γαλατόπιτα αν θες να γλυκαθείς, με βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει γάλα.

Παραδοσιακές Γεωργιανές Πίτες

Ἀριστοτέλους 79, Κυψέλη, τηλ: 21 0923 1011

Αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του, και πίστεψέ μας αξίζει να το δοκιμάσεις. Εδώ οι πίτες δεν είναι οι κλασικές που έχεις συνηθίσει, φτιάχνονται με μια ζύμη που θυμίζει λαγάνα και είναι λαχταριστές. Δοκίμασε την κλασική τυρόπιτα σπέσιαλ, για δύο άτομα, με γεωργιανό τυρί (σαν κασέρι, λίγο πιο πικάντικο), την πίτα με φασόλια και μιξ μπαχαρικών, την πίτα με λουκάνικο και τυρί, την πατατόπιτα με γέμιση από πουρέ πατάτας και μπαχαρικά και την κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά και μιξ μπαχαρικών.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v