Καλλιτέχνες που έδωσαν μεγάλη παράσταση και στην πολιτική

Ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες που βρέθηκαν από το πάλκο στης Βουλής τα έδρανα, καταλαμβάνοντας θέσεις εξουσίας.

Καλλιτέχνες που έδωσαν μεγάλη παράσταση και στην πολιτική

Κάποιος όχι και τόσο κακεντρεχής θα έλεγε ότι οι καλλιτέχνες κι οι πολιτικοί μοιάζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζαμε μεταξύ τους. Αμφότεροι αναγκάζονται να μπουν στο πετσί ενός ρόλου, η ερμηνεία του οποίου θα κριθεί είτε από τους θεατές/ακροατές του, είτε από τους ψηφοφόρους. Σταματούμε τους παραλληλισμούς ,κι επικεντρωνόμαστε στους καλλιτέχνες οι οποίοι πήραν την απόφαση να κατέβουν στον πολιτικό στίβο, ζητώντας την ψήφο του λαού.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι κι εκείνες που βρέθηκαν στα βουλευτικά έδρανα, ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, καταλαμβάνοντας θέσεις εξουσίας. Θυμηθήκαμε λοιπόν όσους/ες έδωσαν μεγάλη παράσταση και στην πολιτική, με την ελπίδα κάποια στιγμή κι οι πολιτικοί μας να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον καλλιτεχνικό στίβο.

Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιούς παίζοντας αρχετυπικούς κινηματογραφικούς αλλά και θεατρικούς ρόλους. Από τη «Στέλλα» (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη μέχρι την Ίλια στο Ποτέ την Κυριακή (1960) του Ζυλ Ντασέν η Μελίνα ερμήνευσε εμβληματικούς γυναικείους χαρακτήρες, ενώ για την Ίλια πήρε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και μια υποψηφιότητα Α’ γυναικείου ρόλου στα Όσκαρ.

Στη διάρκεια της χούντας είχε μεγάλη αντιδικτατορική δράση, όντας αυτοεξόριστη στο εξωτερικό, πριν πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ μετά τη μεταπολίτευση. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από 1977 έως τον θάνατό της το 1994, από το 1977 έως το 1985 στην Β’ Πειραιώς και τα επόμενα χρόνια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από το 1981 έως το 1989 και από το 1993 έως το 1994 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού συνδέοντας το όνομά της διεθνώς με τον αγώνα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας. Η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού της χώρας μνημονεύεται ακόμη για τη δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας αλλά και για τη δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Λυδία Κονιόρδου

Η Λυδία Κονιόρδου είναι μια από τις σπουδαιότερες θεατρικές ηθοποιούς και τραγωδούς όλων των εποχών στη χώρα με μακρά και πολυβραβευμένη πορεία (Βραβείο Κάρολος Κουν και το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Χορού). Από το 1977 και για περισσότερα από 35 χρόνια συμμετείχε σε πλήθος παραστάσεων σαν ηθοποιός, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέβαλε τον ρόλο της σκηνοθέτριας σε σημαντικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορίστηκε να αντικαταστήσει τον Αριστείδη Μπαλτά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015. Στον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015, όπου πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2018, την διαδέχθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά. Το 2019 πήρε την απόφαση να κατέβει ως υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές χωρίς να καταφέρει ωστόσο να εκλεγεί.

Ελένη Κούρκουλα

Η Ελένη Κούρκουλα ήταν μια από τις φιλόδοξες ηθοποιούς της τηλεοπτικής δεκαετίας του 1990, με συμμετοχή στη Λάμψη του Νίκου Φώσκολου –θρυλική η φράση «Σελήνη αγαπάει Χόχο»- αλλά και στο Καλημέρα Ζωή του ίδιου δημιουργού. Παράλληλα, είχε ενεργό συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 1992, ηγήθηκε του πρώτου της θιάσου.

Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την επέλεξε για την θέση της υφυπουργού της Εθνικής Παιδείας και των Θρησκευμάτων. Το 2004 εξελέγη ξανά βουλευτής αλλά τον Απρίλιο του 2007 παραιτήθηκε του αξιώματός της, βάζοντας τέλος στην πολιτική της καριέρα.

Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος υπέγραψε κάποιες από τις πιο λαμπρές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής, γνωρίζοντας καθολική αποδοχή για το σπουδαίο έργο του. Από την αρχή της καριέρας του είχε έντονη πολιτική δράση, ενώ κατά την διάρκεια της χούντας διώχθηκε από το καθεστώς για τις αντιδικτατορικές τους δραστηριότητες και ιδέες.

Υπήρξε πολύ καλός φίλος με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1993 ο τότε Πρωθυπουργός τον τοποθέτησε ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτή υπουργός Πολιτισμού το 1993. Το 1994 μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη ο Θάνος Μικρούτσικος πήρε τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού, μένοντας στη θέση του μέχρι και το 1996.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του στήριζε το ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο να λάβει κατέβει υποψήφιος στις εκλογές μαζί του.

Ελένη Γερασιμίδου

Η Ελένη Γερασιμίδου είναι μια από τις πλέον αγαπητές ηθοποιούς της γενιάς της, με τον ρόλο της πόντιας Παρθένας Ουσταμπασίδου στο Εμείς κι Εμείς να σφραγίζει την τηλεοπτική της καριέρα. Η γνωστή ηθοποιός πάντοτε έπαιρνε θέση στα πολιτικά ζητήματα του τόπου για αυτό και πήρε την απόφαση να κατεβεί ως υποψήφια στις εκλογές, ζητώντας την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Η Ελένη Γερασιμίδου εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, καθώς και του Ιανουαρίου του 2015. Επίσης, εξελέγη στις εκλογές του 2019 στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής ωστόσο παραιτήθηκε του αξιώματός της.

Στις επόμενες εκλογές θα συστρατευθεί με το ΚΚΕ κατεβαίνοντας ως υποψήφια στην περιφέρεια της Α’ Ανατολικής Αττικής.

Μαρία Κανελλοπούλου

Η Μαρία Κανελλοπούλου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καρατερίστες ηθοποιούς της γενιάς της με συμμετοχή σε πολύ επιτυχημένες σειρές όπως το «Μάνα είναι μόνο Μία», το «Εμείς κι εμείς» και «Το Καφέ της Χαράς».

Υπήρξε υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 και του 2009, εξελέγη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων έως το 2012. Έπειτα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής παίρνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου 2015. Τον Αύγουστο του 2015 ανακοίνωσε πως δε θα ξαναβάλει υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές δίνοντας τέλος στην πολιτική της καριέρα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v