Οκτώ καλοί λόγοι για να γυμναστείς με παρέα

Η προπόνηση με παρέα έχει πολλαπλά οφέλη στην ψυχολογία αλλά και στα αποτελέσματα. Δες γιατί πρέπει να τη δοκιμάσεις.

Οκτώ καλοί λόγοι για να γυμναστείς με παρέα

Η άσκηση δεν είναι αναγκαία μια μοναχική ασχολία. Αν ξεκινάς τώρα τα πρώτα σου βήματα σε κάποια μορφή προπόνησης, το να φέρεις μαζί έναν φίλο ή μια φίλη μπορεί να σε ωφελήσει σε πολλούς τομείς να επιτύχεις τους στόχους σου.

Σκέφτεσαι να το επιχειρήσεις; Δες παρακάτω μερικούς λόγους για να το κάνεις.

Τυπικότητα στις προπονήσεις

Οι προπονήσεις με φίλους συνήθως προγραμματίζονται εκ των προτέρων, οπότε έχεις ήδη βάλει στην καθημερινότητά σου μια συγκεκριμένη ώρα για να ασκηθείς σε αντίθεση με το «πάω όποτε να’ναι» που συντροφεύει τις ατομικές προπονήσεις. Επίσης, είναι πολύ πιο δύσκολο να ακυρώσεις μια προπόνηση και να «αδειάσεις» τον φίλο σου. Μπορείς να το κάνεις, αλλά θα σ’το κρατάει.

Πάμε άλλα δύο, το’χεις!

Ο καλός ο φίλος στην προπόνηση φαίνεται και το κίνητρο που θα σου δώσει μπορεί να είναι σημαντικό για να ανεβάσεις, λόγου χάρη, κιλά ή επαναλήψεις σε μια άσκηση ή να ζοριστείς λίγο παραπάνω στο τρέξιμο. Πάντα φυσικά με γνώμονα την ασφάλειά σου. Επίσης μπορείτε να σποτάρετε ο ένας τον άλλον σε ασκήσεις όπως ο πάγκος, ιδιαίτερα αν φορτώνεις πολλά κιλά.

Υγιής ανταγωνισμός

Η γυμναστική με παρέα συνήθως προκαλεί έναν υγιή ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να πέσει… στοίχημα για το ποιος θα κάνει τα περισσότερα pushups στη σειρά ή τις περισσότερες επαναλήψεις στο μονόζυγο. Αρκεί να μην τσακωθείτε βέβαια για το αν η τελευταία επανάληψη μετρούσε ή όχι λόγω κακής τεχνικής.

Λιγότερες άβολες στιγμές

Σε όλους έχει συμβεί να νιώσουν άβολα όταν ξεκινούν για πρώτη φορά προπόνηση σε έναν νέο χώρο, χωρίς να ξέρουν κανένα. Το να έχεις κάποιον μαζί σου θα κάνει εσένα και εκείνον να νιώσετε πιο άνετα και θα μεταμορφώσει την όλη περίεργη εμπειρία της… πρώτης φοράς σε κάτι πολύ πιο διασκεδαστικό. Αν μάλιστα βρείτε και κάποιον/ους που επίσης ξεκινούν πρώτη φορά και πείτε ένα «γεια». Μπορεί να γίνετε τριάδα ή τετράδα στην τελική.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι και τόσο καλός και πως μάλλον δεν θα γίνεις ο νέος Άρνολντ στο τεχνικό κομμάτι, ένας φίλος που είναι επίσης αρχάριος και… άμπαλος με σένα, αποτελεί την ιδανική παρέα για να σε στηρίξει. Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας άψογη τεχνική σε κάθε μορφή άσκησης. Το να γυμνάζεσαι με κάποιον και να δοκιμάζεις νέα πράγματα μαζί του, σου δίνει περισσότερη «ασφάλεια» να πάρεις το όλο θέμα στην πλάκα αν δεν τα πας και τόσο καλά όσο πίστευες και να μην απογοητευτείς.

Ποικιλία

Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα στην προπόνηση. Μπορεί, για παράδειγμα, εσένα να του αρέσουν τα βάρη, όμως ο άλλος να θέλει να δοκιμάσει να κάνει γιόγκα ή pilates ή Zumba. Δεν είναι κακό ο ένας να δοκιμάσει αυτό που αρέσει στον άλλον, ίσα ίσα, μπορεί η νέα δραστηριότητα να ανοίξει νέους δρόμους… επιτυχίας σε κάποια μορφή άσκησης. Η ποικιλία κάνει την προπόνηση διασκεδαστική, και όσο πιο ωραία περνάς με κάτι, τόσο πιο συχνά θες να το κάνεις.

Μισά μισά

Κάποια γυμναστήρια μπορούν να σου κάνουν καλύτερη τιμή στην ετήσια συνδρομή ή στο πακέτο των personal αν πας με παρέα. Αλλά και αυτό να μην ισχύει, μπορείς να μοιραστείς το κόστος λόγου χάρη προγραμματίζοντας μια προπόνηση για δύο άτομα με έναν γυμναστή, ώστε και παρέα να είστε και λιγότερα να πληρώσετε.

Μαζί στα δύσκολα, μαζί και στις επιτυχίες

Μπορεί να έχεις βάλει στόχο να κάνεις δέκα κάμψεις ή να τρέξεις 5 χιλιόμετρα ή να χάσεις 5 κιλά. Η συνεργασία με κάποιον για έναν κοινό στόχο σε βοηθά να έχεις κάτι για να γιορτάσεις όταν εν τέλει το καταφέρεις. Όταν απολαμβάνουμε τις επιτυχίες μας μαζί με άλλους, τα πράγματα γίνονται διασκεδαστικά και η επίτευξη ενός στόχου πολύ πιο εύκολη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v