5 ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά που πρέπει να δεις στο ERTFLIX

Νέο νουάρ, δραματικές, καλτ και μικρού μήκους. Πέντε ταινίες από το νέο ελληνικό σινεμά προβάλλονται στο ERTFLIX και αξίζουν την προσοχή σου.

5 ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά που πρέπει να δεις στο ERTFLIX

Οικονομίδης… εις διπλούν, μια ενδιαφέρουσα μικρού μήκους, ένα οικογενειακό δράμα με δυνατές ερμηνείες και μια καλτ παραγωγή που δεν παλαιώνει με τίποτα.

Πέντε ωραία δείγματα του ελληνικού κινηματογράφου, διαθέσιμα για αρκετές ημέρες ακόμα στην πλατφόρμα του ERTFLIX.

«Η μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» (2020) 

Επαρχία. Μία μικρή πόλη χαμένη στον κάμπο. Αφόρητη ζέστη και πλήξη. Μία συζυγική απιστία κι ένα εκατομμύριο ευρώ εξαφανισμένα, ανάβουν τα αίματα. Ο κόσμος και ο υπόκοσμος συναντιούνται, τα όργανα βαράνε κι από κει και πέρα ο κακός χαμός. Έρωτες και καψούρες, πάθη και προδοσίες, συμβόλαια θανάτου, γιοι και μανάδες, σκυλάδικα και black metal, κροκόδειλοι, γουρούνια, χαρακτήρες με τρύπιες καρδιές. Στην πιο ανάλαφρη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «ωραία κοιμωμένη» Όλγα δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει.

«Μαχαιροβγάλτης» (2010) 

Ο Νίκος περνάει τεμπέλικα τις μέρες του στην επαρχία, χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει το χωριό και να πάει στην Αθήνα. Του προσφέρει διαμονή, διατροφή και μία εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται, για να βρεθεί άξαφνα μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία. O Γιάννης Οικονομίδης αποδομεί το «Ο Ταχυδρόμος Χτυπάει Πάντα Δυο Φορές» και στήνει ένα νέο νουάρ με όλους τους γνώριμους χαρακτήρες που αγαπά, και σαν τα σκυλιά, τους κλείνει σε δικά τους κλουβιά, βάζοντάς τους λουρί και βαφτίζοντάς τους με μια αφόρητη αίσθηση απελπισίας.

Πίσω από τις Γρίλιες (2009) 

Τα πράγματα τελευταία δεν πηγαίνουν πολύ καλά για τον Αντώνη. Έτσι, μένει να παρακολουθεί τη ζωή που περνά από δίπλα του. Και μάλιστα, μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, κάπως περιορισμένη. Καθημερινοί άνθρωποι, όπως μια ηλικιωμένη κολυμβήτρια κι ένας πιτσιρικάς που προσπαθεί να μάθει ποδήλατο, περνούν φευγαλέα. Τι θέλουν οι δυο μυστηριώδεις τύποι που εμφανίζονται ξαφνικά έξω από την πόρτα του; Γιατί δεν φεύγουν επιτέλους; Και η κοπέλα στην παραλία; Τι περιμένει καρτερικά; Κανείς δεν πρόκειται να αφήσει τον Αντώνη στην ησυχία του. Μια άκρως ενδιαφέρουσα μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα που συμμετείχε μεταξύ άλλων στο Festival international du Film de l\’Etudiant στο Μαρόκο και στο Screentest National Film festival στο Μπρίστολ.

Ανάκριση (2019) 

H Μαρίνα είναι ένα επιθετικό και γεμάτο θυμό κορίτσι που ψάχνει το παρελθόν του βασανισμένου από την χούντα πατέρα της. Θα αναζητήσει τον απομονωμένο βασανιστή του και θα φέρει τον ένα απέναντι στον άλλο. Αναπάντεχα, ο θύτης και το θύμα θα συμμαχήσουν για να κρατήσουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους. Η αποκάλυψη του παρελθόντος θα τραυματίσει βαριά την ήδη ταλαιπωρημένη σχέση Πατέρα – Κόρης, παράλληλα όμως θα βοηθήσει την Μαρίνα να  επαναπροσδιορίσει την ζωή της. Μια ταινία για την άβυσσο των οικογενειακών σχέσεων, δια χειρός Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, η οποία παρουσιάστηκε στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κιν/φου (2019), στο 60o Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, στο Moscow International Film Festival (2020) και στην Εβδομάδα Ελληνικού Κιν/φου στο Μόναχο (2020).

Γυναίκες Δηλητήριο (1993)

Ο Κωνσταντίνος Σεμπέκος είναι επιτυχημένος ψυχίατρος και διάσημος συγγραφέας ενός βιβλίο για τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα. Εκτός αυτού είναι  πλούσιος, έχεις φίλους, ασθενείς που τον λατρεύουν και μια ιδανική σχέση με μια όμορφη και δραστήρια γυναίκα.  Εντελώς ξαφνικά, ένας καταιγισμός γεγονότων του αναστατώνει τη ζωή. Ελάχιστη σημασία έχει το σενάριο, στα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν σε αυτήν την καλτ και σουρεάλ κωμωδία του Νίκου Ζερβού, η οποία «άντρωσε» μια ολόκληρη γενιά, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και άνοιξε τον κινηματογραφικό δρόμο για αντίστοιχες, προκλητικές κωμωδίες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v