Συνήθειες που δυστυχώς ή ευτυχώς μας άφησε η καραντίνα

Πέρασαν τρία χρόνια από όταν η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα, αφήνοντάς μας κληρονομιά, συνήθειες που δεν είχαμε πρωτύτερα.

Συνήθειες που δυστυχώς ή ευτυχώς μας άφησε η καραντίνα

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, ο τότε υπουργός Υγείας της χώρας είχε γράψει στο Twitter: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Κανείς προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένος/η για όσα ακολούθησαν, αφού η πανδημία έδειξε το σκληρότερο πρόσωπό της σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της εκατομμύρια νεκρούς και βαριά νοσούντες. Παράλληλα, οι ζωές μας άλλαξαν κατά πολύ, αφού αντιμετωπίσαμε συνθήκες ακραίου εγκλεισμού αλλά και περιορισμούς βασικών ελευθεριών όπως και σειρά απαγορεύσεων. Τρία χρόνια μετά κι ενώ ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, οι ζωές μας επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στην πρότερη κατάσταση. Παρόλα αυτά η καραντίνα κι η πανδημία άφησαν κληρονομιά στην ανθρωπότητα νέες συνήθειες που δεν φανταζόμασταν ότι θα έχουμε κάποια χρόνια πριν. Για άλλες θα πούμε ευτυχώς και για άλλες δυστυχώς πριν σου τις υπενθυμίσουμε.

Να κεράσω αντισηπτικό;

Οι εποχές που έβαζες μέσο στο σούπερ μάρκετ για να πάρεις ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό μπορεί να έχουν περάσει (ανεπιστρεπτί;), ωστόσο πλέον σπίτι και κατάστημα χωρίς αντισηπτικό προκοπή δεν κάνει. Συγκαταλέγεται πλέον σε αυτά που μάλλον κουβαλάς μαζί σου σε μια τσάντα, πλάι στα κλειδιά, το πορτοφόλι και τα χαρτομάντηλα, ενώ δεν υπάρχει δημόσιος χώρος, κατάστημα αλλά και μαγαζί εστίασης που να μην έχει εφοδιαστεί με μπόλικα αντισηπτικά μπουκαλάκια για να μην σε σκιάζει μικρόβιο κανένα.

Τηλεργασία αγάπη μου ένα πάρε με από το γραφείο

Αν πριν την καραντίνα υπάλληλοι γραφείου κι όχι μόνο ζητούσαν από το αφεντικό τους να δουλεύουν από το σπίτι, τονίζοντας πως θα είναι το ίδιο αποδοτική κι η δουλειά θα βγαίνει, μάλλον το αφεντικό θα έβαζε τα γέλια και θα τους έκανε και καμία επίπληξη. Πλέον πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της τηλεργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στους εργαζόμενους να δουλεύουν με τις πυζαμούλες τους από το σπίτι γλιτώνοντας άπειρο χρόνο από τις μετακινήσεις και περιορίζοντας τα λειτουργικά έξοδα.

Να κάνουμε ένα zoom καλύτερα;

Στον απόηχο της τηλεργασίας το zoom, το viber, το Microsoft Teams κι άλλες εφαρμογές τηλέ-συνδιασκέψεων μπήκαν για τα καλά στην εργασιακή ζωή μας κι αντικατέστησαν τα κλασικά μίτινγκ. Μέχρι και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που τα προτιμούν καθώς διευκολύνουν κατά πολύ από άποψη χρόνου την απομακρυσμένη σύμπραξη συναδέλφων και συνεργατών.

Μάσκα πήρες;

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στα Μέσα Μεταφοράς και στους υγειονομικούς χώρους. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις φορούν σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα αλλά και σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. Η μαμαδίσια προτροπή ζακέτα να πάρεις έχει αντικατασταθεί πλέον από το μάσκα να πάρεις όταν αποφασίσεις να βγεις, για να μειώσεις τις πιθανότητες να κολλήσεις κάτι.

Θα παραγγείλω ηλεκτρονικά καλύτερα

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως αντίστοιχα και καταναλωτές, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το 2022. Η καραντίνα ανάγκασε πλήθος κόσμου να παραγγείλει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά και να διαπιστώσει πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει άπειρο χρόνο, παραλαμβάνοντας τις παραγγελίες τους στο σπίτι ή στον εργασιακό τους χώρο.

Όχι άλλοι αγκωνιστικοί χαιρετισμοί

Ξεκίνησε στην πανδημία και δυστυχώς τρία χρόνια μετά υπάρχουν άνθρωποι που προτείνουν τον αγκώνα τους εν είδη χαιρετισμού η ανταλλάσσουν μπουνίτσες με όσους συναντιούνται γιατί οι χειραψίες κρύβουν κινδύνους σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οnline εκδηλώσεις

Την περίοδο της καραντίνας μάς έλειψαν πολύ, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συναυλίες, τα θέατρα, τα σινεμά κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τέχνη αξιοποιώντας την τεχνολογία έφτασε στα σπίτια μας έστω κι απομακρυσμένα. Πλέον σε πολλές παραστάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, αλλά και μουσεία δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να βγάλει ένα streaming εισιτήριο για να μην χάσει την εμπειρία παρακολούθησης ακόμη κι αν δεν μπορεί να παρευρεθεί.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v