Για φαγητό στα πιο vintage μέρη της Αθήνας και του Πειραιά

Το ρετρό συναντά το μοντέρνο, η νοσταλγία υπάρχει διακριτικά και οι γεύσεις ερεθίζουν τον ουρανίσκο. Βγήκαμε στα πιο ρετρό γευστικά στέκια της Αθήνας και του Πειραιά.

Για φαγητό στα πιο vintage μέρη της Αθήνας και του Πειραιά

Διακόσμηση που θυμίζει άλλες εποχές, ενσωματώνεται όμως μοναδικά στο σήμερα. Ατμόσφαιρα βγαλμένη από μπελ επόκ, αλλά και cosy λεπτομέρειες που σε κάνουν να νιώθεις μια αναπάντεχη οικειότητα.

Είναι δύσκολο να είσαι vintage σήμερα, χωρίς να γίνεις γραφικός. Όμως αυτά τα νόστιμα μαγαζάκια το έχουν καταφέρει και στήνουν την ιδανική ατμόσφαιρα για γευστικές εξόδους.

Gigifioggos Bistronomy & Wine Bar

Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι, τηλ: 697 765 5507

Λευκά τριαντάφυλλα κρέμονται από το ζωγραφισμένο ταβάνι, μια μπάρα ντυμένη με εμπριμέ ταπετσαρία, τοίχοι βαμμένοι σε ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα, vintage πολυέλαιοι, παράθυρα ντυμένα με βαριές γκρενά βελούδινες κουρτίνες. Εντάξει, σταματάμε, όμως η διακόσμηση σε αυτό το μπιστρό του Περιστερίου είναι υπέροχη και σε βάζει αμέσως στο κλίμα, χωρίς καθόλου επιτήδευση. Πιάσε λοιπόν τραπέζι, και ετοιμάσου για ένα ωραιότατο δείπνο παρέα με εκλεκτές ετικέτες κρασιών, αλλά και ένα ιδιαίτερο μενού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τρίχρωμη κινόα με κοτόπουλο, φέτα, αρακά, καλαμπόκι, ρόδι και λαχανικά, pinsa με τομάτα, mozzarella, prosciutto cotto και reggato, κροκέτες με jamon serrano και μανιτάρια, νιόκι γεμιστά με μανιτάρια porcini και λευκή σάλτσα τρούφας και φιλέτο λαυράκι με αρωματικό κους κους. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Salotto

Καΐρη 6, Σύνταγμα, τηλ: 21 0010 9748

Σε μια από τις πιο παλιές στοές της Αθήνας, με την ιστορία της να χάνεται στα βάθη των 30s, το Salotto είναι ένα εντελώς vintage all day μέρος, η διακόσμηση του οποίου επηρεάζεται από την μπελ επόκ. Κόκκινοι καναπέδες, πορφυρά χαλιά, φωτιστικά στους τοίχους και πριβέ γωνίες που θυμίζουν κάτι από ταινίες του παλιού Χόλιγουντ φτιάχνουν ατμόσφαιρα ιδανική για να απολαύσεις προσεγμένο brunch με αλμυρές και γλυκές προτάσεις, όπως croque madame, avocado toast με ποσέ αυγά κ.α. αλλά και ένα ωραίο δείπνο, με επιλογές όπως τάκος με κοτόπουλο, κρέμα αβοκάντο και σάλτσα μάνγκο, βήγκαν πίτσα με σάλτσα πιπεριάς, κολοκύθι, μελιτζάνα και βήγκαν παρμεζάνα, Salotto Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μαρμελάδα, μπέικον, προβολόνα, μανιτάρια και μαγιονέζα τρούφας και ασιατικό σουβλάκι, μαριναρισμένο με τζίντζερ, σόγια και γιούζου. Λογαριασμός με κρασί ή κοκτέιλ στα 20-25€, κατ’ άτομο.

Upper

Όθωνος 10, Σύνταγμα, τηλ: 211 4065081

Στη Στοά Όθωνος, θα βρεις ένα από τα ομορφότερα all day café bar της πόλης, θαρρείς βγαλμένο από πίνακα ταλαντούχου ζωγράφου της Αναγέννησης. Κλασικά και vintage έπιπλα δεσπόζουν στην ευρύχωρη σάλα του, όπου το βιομηχανικό στοιχείο συναντά τοιχογραφίες αναγεννησιακού στυλ και δημιουργεί μια υπέροχη ρετρό ατμόσφαιρα για να απολαύσεις το γεύμα σου ή να πιείς κάποιο κλασικό κοκτέιλ, ή- γιατί όχι;- και τα δύο. Στον κατάλογο θα βρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, κάπαρη, ελιές, παξιμάδι χαρουπιού και ξινομυζήθρα, μοσχαρίσιο burger με λιωμένη γραβιέρα, τομάτα, BBQ σως και καραμελωμένο κρεμμύδι, Bao Buns με Pulled pork και χειροποίητη coleslaw, Quesadillas με κοτόπουλο, τσένταρ και πιπεριές, αλλά και επιλογές ζυμαρικών, όπως Napolitana με χειροποίητη σάλτσα ντομάτα και βασιλικό ή ριζότο Milanese με κρόκο Κοζάνης, cream fresh και παρμεζάνα. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Shakespeare in Love

Αγίου Σπυρίδωνος 3, Πειραιάς, τηλ: 210 4131999

Ο Σαίξπηρ πιάνει… λιμάνι σε ενα πετρόχτιστο κτίριο του 1897, και τα σονέτα του προβάλλονται στους τοίχους του. Το bar restaurant του Πειραιά στολίζει το εσωτερικό του με θεατράλε στοιχεία και retro chic διακόσμηση, ανοίγει από νωρίς για brunch και σερβίρει ένα πληθωρικό μενού, με μεσογειακές γεύσεις σε «πειραγμένες» βερσιόν. Για παράδειγμα, εδώ θα δοκιμάσεις ραβιόλια με κόκορα κρασάτο, μανιτάρια γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, μασκαρπόνε και λάδι τρούφας, φιλέτο σολομού ποσέ με χόρτα εποχής και αυγολέμονο, ψαρονέφρι ψητό με σάλτσα μουστάρδας μελιού και πατάτες βουτύρου, και παπαρδέλες με κοτόπουλο πορτσίνι και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας. Στον χώρο του φιλοξενούνται συχνά ακουστικά live και γαστρονομικά events. Για ένα γεύμα, υπολόγισε περί τα 20-25€, με ποτήρι κρασί από την πληθωρική του wine list.

Belle Amie

Αγγέλου Μεταξά 11, Πειραιάς, τηλ.: 210 4175740

Στον πεζόδρομο της Αγγέλου Μεταξά στο Πασαλιμάνι, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο, το Belle Amie δεν είναι πλέον… ουζερί, όμως αποτελεί μια retro chic πρόταση εξόδου, όπου ο συνδυασμός των γεύσεων με την vintage – comfort αισθητική δημιουργούν μία σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας. Παλιά κάδρα στους τοίχους, καρέκλες παλιού καφενέ, μαρμάρινα τραπέζια, ρετρό φωτιστικά, παντρεύουν το νέο με το παλιό, ενώ εσύ απολαμβάνεις εκλεκτές γεύσεις, όπως μους ταραμά με μελάνι σουπιάς και αυγά χελιδονόψαρου, εποχιακό σεβίτσε ψαριού, ταρτάρ με ψάρι ημέρας και γλυκοπατάτα, λουκουμάδες με ξινομυζήθηρα Κρήτης και μαρμελάδα τομάτας, τάρτα με αρνάκι και χανιώτικη μυζήθρα και ταλιάτα συκωτιού γάλακτος με φιστίκι Αιγίνης. Για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί, λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v