Μήπως να πάμε ένα Άμστερνταμ- Ρότερνταμ;

Σαν το Άμστερνταμ δεν έχει, αλλά μήπως να πεταχτείς και ένα Ρότερνταμ για κάτι πιο εναλλακτικό και ψαγμένο; Δύο λιμάνια, κρατάς ως βάση το πρώτο και πετάγεσαι στο δεύτερο.

Μήπως να πάμε ένα Άμστερνταμ- Ρότερνταμ;

Άμστερνταμ, ένα όνομα, δεκάδες λόγοι για ένα αξέχαστο ευρωπαϊκό ταξίδι.

Με ένα πανέμορφο δίκτυο καναλιών, πλούσια ιστορία και έντονη πολιτιστική σκηνή, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι μια από τις πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στο Άμστερνταμ, ανεξαρτήτως καιρού, και να ζήσεις την πόλη είτε σαν κλασικός τουρίστας, είτε  σαν ντόπιος ανακαλύπτοντας τις underground διευθύνσεις της.

Ξεκίνα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, ένα μοναδικό σύμπλεγμα ομόκεντρων υδάτινων καναλιών, ιδανικά για βαρκάδες με κρουαζιερόπλοια, ανεξαρτήτως καιρού. Από εδώ θα θαυμάσεις την διαφορετική αρχιτεκτονική που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε κανάλι ή θα βολτάρεις σε γέφυρες με όμορφη θέα στα δρομάκια της πόλης.

Στην «πλατεία των Μουσείων», την Museumplein, θα βρεις μαζεμένα τα σημαντικότερα μουσεία της Ολλανδίας, με κυριότερα το Μουσείο Βαν Γκογκ, όπου εκτίθενται εκατοντάδες έργα του ολλανδού ζωγράφου, και το Rijksmuseum, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας με έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 17ου αιώνα, όπως του Ρέμπραντ και του Βερμέερ. Αν είσαι φαν του ζύθου, τότε επιβάλλεται να δεις το Heineken Experience, το παλιό ζυθοποιείο της Heineken, στο οποίο πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις. 

Απαραίτητο «αξιοθέατο», το Jordaan, μια παλιά εργατική γειτονιά, με στενά σοκάκια και όμορφα κτίρια θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης. Η τέχνη είναι πανταχού παρούσα εδώ, με γκαλερί, αντικερί, αλλά και ρετρό μπαρ. Εδώ θα βρεις και το Σπίτι της Άννας Φρανκ, που λειτουργεί ως επισκέψιμο μουσείο (φρόντισε να κλείσεις εισιτήριο εγκαίρως γιατί γίνεται χαμός), καθώς και τους «Εννέα Δρόμους», ένα σύμπλεγμα εμπορικών σοκακιών με τα καλύτερα vintage μαγαζάκια και ψαγμένα καταστήματα της πόλης.

Αν και την άνοιξη είναι στα πάνω του, αξίζει και αυτήν την περίοδο να περάσεις και μια ποδηλατάδα (ναι, το ποδήλατο εδώ είναι παντού), από το Vondelpark, το διασημότερο πάρκο της Ολλανδίας είναι το πιο πράσινο μέρος της πόλης, ένα πελώριο πάρκο στα νότια.

Φυσικά, θα περάσεις και από την διαβόητη γειτονιά του Red Light District, για να επιβεβαιώσεις την φήμη της, αλλά και να διαπιστώσεις ότι έχει πολλά περισσότερα να δεις από τις βιτρίνες του σεξ και τα brown café. 

Σημείωσε πως οι μετακινήσεις στην πόλη είναι αρκετά εύκολες. Με μετρό ή τραμ και 1-2 ευρώ μπορείς να πας παντού. Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις αυτήν εδώ την εφαρμογή, για να έχεις στα χέρια σου έναν υπέρ-αναλυτικό οδηγό για τις μετακινήσεις σου. 

Πού θα φας/πιείς: Για καφέ-brunch-μπύρα το De Pijp είναι μια όμορφη γειτονιά με μπόλικα μαγαζάκια για κάθε γούστο. Από τις πιο γνωστές μπυραρίες εκεί είναι η Gollem, με τιμές από 5 έως 10 ευρώ το ποτήρι. Στο De Pijp θα βρεις και την ιστορική, με ιστορία 100 και βάλε χρόνων open market του Albert Cuyp, με φρούτα, λαχανικά, είδη ντελικατέσεν, δεκάδες ολλανδικά τυριά όπως και το περίφημο herring, δηλαδή ωμό παστό ψάρι. Δοκίμασέ το για μια full Dutch experience.

Για λαχταριστά burger και μπριζόλες, το Cannibale Royale είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Τα burgers κοστίζουν από 11-15 ευρώ και οι μπριζόλες από 20 έως 130, για το premium Wagyu. Εξίσου δυνατό και το CAU steakhouse, επίσης για burger και κρεατικά, περίπου στις ίδιες τιμές. Αν θες να ανακαλύψεις τη vegan πλευρά σου, το Μen Impossible μπλέκει υπέροχα την vegan με την ιαπωνική κουζίνα και σερβίρει ένα από τα καλύτερα Ramen που έχεις φάει. Υπολόγισε περί τα 30-40 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα.

Πού θα παρτάρεις: Το Paradiso είναι από τα πιο γνωστά κλαμπ του Άμστερνταμ. Κάθε Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο έχει γεμάτο πρόγραμμα με πολλά είδη μουσικής με κορυφαία ακουστική, αφού παλαιότερα ήταν εκκλησία. Αν ψάχνεις όμως τον «παράδεισο» του underground clubbing τότε το De School είναι η απόλυτη εμπειρία. Ήταν παλιά σχολείο και θεωρείται το Berghain του Άμστερνταμ με σκληρή ηλεκτρονική μουσική και event που κρατάνε ακόμα και μέρες. Είναι gay friendly με zero mobile phone policy. 

Πού θα μείνεις: Στα άνετα δωμάτια του Element Amsterdam με 200€ για ένα δίκλινο με πρωινό, στο Ruby Emma με 192€ για ένα δίκλινο και στο easyHotel με 105€ για ένα δίκλινο.

Πεταγόμαστε και ένα Ρότερνταμ;

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ολλανδία, εκεί που ο Ρήνος εκβάλλει στην Βόρεια Θάλασσα, σχηματίζοντας το επιβλητικό δέλτα του. Μπορεί το Άμστερνταμ να το εκτοπίζει τουριστικά, αλλά το Ρότερνταμ είναι το πλέον κομβικό σημείο της Ευρώπης σε όγκο εμπορευμάτων, και -μέχρι την περασμένη δεκαετία- όλου του κόσμου, προτού το ξεπεράσει σε εμπορική κίνηση το λιμάνι της Σαγκάης.

Αφήνοντας κατά μέρους τους αριθμούς, δεν γίνεται να μη γοητευτείς από την αρχιτεκτονική και την ζωντάνια που αποπνέει αυτό το ολλανδικό λιμάνι, που κάποτε ξεκίνησε από ένα μικρό φράγμα στο γραφικό ποτάμι και εξελίχθηκε σε λιμενικό κολοσσό. Μπορείς να το προσεγγίσεις με τρένο από το Άμστερνταμ, σαν ημερήσια εκδρομούλα, σε μόλις μία ώρα με κόστος 18 ευρώ.

Μια πόλη σύγχρονη, διαρκώς αναπτυσσόμενη, καλλιτεχνική, χωρίς ουσιαστικές πιάτσες, αλλά με κρυφές γωνιές και μαγαζάκια που σε καλούν να τα ανακαλύψεις, το Ρότερνταμ σού αποκαλύπτεται όταν ξεκινάς τη βόλτα από την κεντρική οδό Westersingel, στις όχθες του καναλιού. Το πιο γνωστό μουσείο της πόλης είναι το Bojimans van Beuninen, με μεγάλη συλλογή από αριστουργήματα ολλανδών και ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, ενώ η Witte de Withstraat, είναι μια ολοζώντανη και φουλ μοντέρνα περιοχή, με ψαγμένα καφέ και εστιατόρια.

Για καφεδάκι μπορείς να κάτσεις στο ιστορικό αρ νουβό Hotel New York, χτισμένο στα 1880, το οποίο στέγαζε τα γραφεία της ιστορικής ναυτιλιακής εταιρείας Holland America, ενώ επιβάλλεται να βγάλεις δεκάδες φωτογραφίες την εντυπωσιακή γέφυρα Erasmus, καθηλωτική τόσο από κοντά, όσο και από απόσταση.

Αν τέλος, θες να ανακαλύψεις εκ των έσω την μοναδική αρχιτεκτονική του Ρότερνταμ, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κλείσεις κάποιο από αυτά τα τουρ, τα οποία αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στις αντιθέσεις και στην πολυπλοκότητα της πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v