Πάμε ένα ΣΚ κάπου να λιώσουμε στον ύπνο και στο φαΐ;

Στην Αρκαδία, τα Καλάβρυτα, τον Ελικώνα και την Ορεινή Ναυπακτία, τέσσερα χωριά ιδανικά για να φύγεις εκδρομή και να γυρίσεις άλλος, ξεκούραστος, άνθρωπος.

Πάμε ένα ΣΚ κάπου να λιώσουμε στον ύπνο και στο φαΐ;

Δεν είναι όλες οι εκδρομές για εξερεύνηση και περιπέτεια. Μερικές φορές νιώθεις τόσο ταλαιπωρημένος/η από την καθημερινότητα, που το μόνο που λαχταρά η ψυχούλα σου είναι ένα χουχουλιαστό δωμάτιο μακριά από τους πάντες και τα πάντα, μόνο για σένα και το έτερό σου ήμισυ –και κανά δυο καλά ταβερνάκια δίπλα του, να ξεμυτίζετε μόνο όταν πεινάσετε και μετά να γυρνάτε στο αναμμένο σας τζάκι. Και τώρα που σου βάλαμε την ιδέα, τα μέρη που ακολουθούν είναι το τέλειο σκηνικό για να κάνεις αυτό το ονειρεμένο σενάριο πραγματικότητα.

Στα Άνω Δολιανά

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, δε βρίσκεται στο κοσμοπλημμυρισμένο Μαίναλο, αλλά στις πιο βόρειες από τις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, τα Άνω Δολιανά είναι το τέλειο σκηνικό για να χουχουλιάσεις πλάι στο αναμμένο τζάκι σε κουκλίστικα δωμάτια όπως αυτά του Εράσμιον (81€ το δίκλινο με τζάκι) και του 1821 Εν Δολιανοίς (από 123€ το δίκλινο με πρωινό, ή 150€ αν θέλεις και τζάκι δίπλα στο κρεβάτι). Όσο για το φαγητό; Πεντανόστιμα μαγειρευτά και σπιτικές πίτες θα βρεις στον Θόλο, ντόπια κρέατα αριστοτεχνικά ψημένα στον Πλάτανο. Για γλυκάκια, καφέδες και τσίπουρα με ποικιλίες, θα πιάσεις οπωσδήποτε θέση πλάι στην ξυλόσομπα στο Ονειρολόγιο, που είναι ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεδάκια όχι της Πελοποννήσου, αλλά της Ελλάδας ολόκληρης.


Εράσμιον

Στην Άνω Χώρα

Το πλέον ξακουστό και κοσμαγάπητο από τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι κι αυτό αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του στολισμένες από καμινάδες που αχνίζουν, και τα μπαλκονάκια του να αγναντεύουν τις καταπράσινες πλαγιές της νότιας Πίνδου. Σε αυτό το φαντασμαγορικό σκηνικό, φωλιασμένα ανάμεσα σε καστανιές και έλατα, τα δωμάτια του ξενώνα Τα Πέτρινα έχουν τζάκι στα πόδια του κρεβατιού, ξύλινα ταβάνια και πέτρινους τοίχους, και τιμές που κυμαίνονται στα 100€ το δίκλινο. Φανταστική τοπική κουζίνα (σκέψου αγριογούρουνο, χειροποίητα ντολμαδάκια, και αρνάκι στη γάστρα) θα δοκιμάσεις στην ταβέρνα του Πατούχα, οι δε κρεατολάγνοι θα αγαπήσουν τα ψητά και τα ζουμερά μπιφτέκια στο Πλατάνι

Στην Κλειτορία

Εν πολλοίς άγνωστο ορεινό χωριό της Αχαΐας, δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μισή ώρα έξω από τα Καλάβρυτα, πολύ κοντά στις πηγές του Πλανητέρο, η Κλειτορία είναι ο τέλειος προορισμός για να ζήσετε τον έρωτά σας μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Εδώ θα μείνετε στα φανταστικά δωμάτια του Mont Helmos, που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο βουνό (από 79€ το δίκλινο με πρωινό) ή του Aroanios (από 81€ το δίκλινο με πρωινό) και θα φάτε λουκούλλεια γεύματα, παραδοσιακής γουρουνοπούλας περιλαμβανομένης, στις Μουριές και εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά στην παραδοσιακή ταβέρνα Παλυβός


Mont Helmos

Στην Αγία Άννα

Μόλις μιάμιση ώρα από την πόρτα σου, στις πλαγιές του Ελικώνα, η Αγία Άννα είναι ένα από τα γλυκύτατα χωριά του, που υπόσχονται χειμωνιάτικο άρωμα βουνού, χωρίς να χρειαστεί να πας μακριά. Εδώ τα δωμάτια του Ελικώνιο απολαμβάνουν τέλεια θέα στο χωριό και τις πλαγιές του Ελικώνα από τα μπαλκονάκια τους, κάποια δε είναι διαμορφωμένα σαν σοφίτες με εντυπωσιακά ξύλινα ταβάνια. Όλα έχουν εξαιρετικές τιμές: από 45€ το δίκλινο. Για φαγητό, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στην Ιπποκρήνη, για ζουμερά παϊδάκια και κοκορέτσι στη σούβλα, και στην Πολύμνια που σερβίρει και ωραιότατα σπιτικά μαγειρευτά σαν τον κρασάτο κόκορα. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v