Ποια είναι η φάση των 15χρονων τώρα;

Αναρωτιέσαι τι στο καλό κάνουν τα σημερινά 15χρονα; Έλα να κάτσεις να στα πούμε όλα χαρτί και καλαμάρι.

Ποια είναι η φάση των 15χρονων τώρα;

Είσαι από εκείνους που θες να κάτσεις με τη νεολαία, αλλά διστάζεις γιατί νιώθεις ότι το χάσμα είναι τεράστιο; Είναι, δεν θα σου πούμε ψέματα. Αν καίγεσαι όμως να μάθεις τι τους αρέσει, πώς ντύνονται, τι ακούνε και πώς συμπεριφέρονται κάτσε τουλάχιστον μαζί μας εδώ, να ξαποστάσεις λίγο.

Θέλοντας και εμείς να μάθουμε ποια είναι τελοσπάντων η φάση για ένα πιτσιρίκι 15 ετών σήμερα, ρωτήσαμε γονείς, δασκάλους αλλά και τα ίδια τα 15χρονα και μάθαμε ενδιαφέροντα πραγματάκια.

TRANNOS και άγιος ο Θεός

Η ελληνική trap είναι σταθερά πρώτη στην προτίμηση των πιτσιρικάδων αυτής της ηλικίας, μαζί με το ελληνικό χιπ χοπ. TRANNOS, Thug Slime, Rack και Ricta είναι μερικοί μόνο από τους τράπερ που μονοπωλούν τα ηχεία ή τα ακουστικά τους. Θα ακούσουν και ΛΕΞ φυσικά, αλλά η πλειοψηφία πάει με το πλοίο των εμπορικών χιτ που άδουν οι έλληνες τράπερ. Στα ξένα ακούσματα κυριαρχούν καλλιτέχνες όπως ο Danny Gambino (πάλι καλά), ο βρετανός Central Cee και o καλιφορνέζος Yeat.

Ποια Jeans;

Τα πιτσιρίκια κυρίως φοράνε πλέον αθλητικά, φόρμες, φούτερ και καπέλο σε μαύρο χρώμα, κυρίως τα αγόρια. Δυνατά παίζουν και τα τσαντάκια τα οποία έχουν επανέλθει στη μόδα, ίσως λόγω των τράπερ, ενώ το γυαλί – τζαμαρία του TRANNOS κάνει θραύση, καγκουροστύλ δηλαδή, πλήρως απενοχοποιημένο. Jeans και πουκάμισα αγνοούνται, ενώ αν δεν επιλέξουν να φορέσουν φόρμες, τα παντελόνια cargo είναι επίσης αγαπημένα τους.

Τα κορίτσια ακολουθούν το ίδιο σπορ ντύσιμο, προτιμώντας τα κολάν, ενώ το «κοιλιά έξω λοιπόν» παίζει σταθερά, το ίδιο και τα φαρδιά τζιν. Θα έλεγε κανείς πως επαναφέρουν με τον δικό τους τρόπο τη μόδα των 90s, με oversized φούτερ, chokers και ζακέτες με κουκούλες. Τα Nike Jordan και τα Tech Fleece κάνουν χαμό και στα δύο φύλα, το ίδιο και τα Air Force (αγόρια) και τα Nike Tn (κορίτσια).

Τα αγόρια επιλέγουν το… παραδοσιακό κούρεμα «μπόμπα» με κοντό μαλλί ξυρισμένο, ή ξυρισμένο μαλλί στα πλάγια και μπούκλες στο πάνω μέρος τύπου mullet, ενώ τα κορίτσια συνήθως θα επιλέξουν μια ίσια, μακριά κόμμωση σε συνδυασμό με φουλ προσεγμένα νύχια, απαραιτήτως βαμμένα. «Νύχι τζελ», το λένε και το πράσινο παίζει πολύ. Ιδιαίτερη αγάπη έχουν και στις ψεύτικες βλεφαρίδες.

Το piercing παίζει επίσης πολύ, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Αφαλός και μύτη είναι must, ενώ τα αγόρια κατά κύριο λόγο επιλέγουν το τρύπημα στα αυτιά, το οποίο πάει πακέτο με ξυρισμένο ελαφρώς φρύδι «για μαγκιά».

Τι θα πιούμε; 

Οι νέοι και οι νέες πίνουν και πίνουν πολύ. Κυρίως σε κλαμπ γίνεται το έλα να δεις με το αλκοόλ να ρέει άφθονο. Βότκα, τεκίλες και τζιν συγκαταλέγονται στα αγαπημένα τους ποτά, ενώ εξίσου δημοφιλή είναι και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία καταναλώνονται σαν το νεράκι.

Απαγορεύεται το άτμισμα

Οτιδήποτε καπνίζεται, το καπνίζουν. Πρώτο στις προτιμήσεις τους το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στο οποίο του δίνουν και καταλαβαίνει, προτιμώντας τα μιας χρήσης που βρίσκουν (και παίρνουν) ελεύθερα στα περίπτερα. Ο ναργιλές είναι επίσης ψηλά στις προτιμήσεις τους και τα μαγαζιά όπου υπάρχει γίνονται γρήγορα στέκια. Φυσικά καπνίζουν και χόρτο, τι νόμιζες;

Πάμε πλατεία;

Η βόλτα στις πλατείες και το «πάμε πλατεία» επανήλθε και ήρθε για να μείνει. Οι πλατείες είναι οι χώροι που μαζεύονται με φίλους για να τα πουν και να αράξουν, το ίδιο και τα Malls, τα οποία συνήθως συνδυάζονται με σινεμά, αλλά όχι και τόσο συχνά όσο στις παλαιότερες γενιές. Αντίστοιχες μαζώξεις γίνονται και έξω από τα κλασικά φαστφουντάδικα, όπως παλιά.  

Οι πραγματικά ατελείωτες ώρες που κάνουν φροντιστήριο έχουν μεταμορφώσει αυτούς τους χώρους σε δεύτερες πλατείες. Όλο και κάποιο καφέ θα έχει ανοίξει ακριβώς από κάτω, με αποτέλεσμα να αράζουν εκεί όλα μαζί και να τα λένε.

Οι οθόνες κυριαρχούν

Κινητά και Playstation είναι οι θεοί τους. Το κινητό συγκεκριμένα είναι προέκταση του χεριού, δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτό, ούτε καν στην τουαλέτα. Όσο για τα video games παραμένουν, όπως και παλιά, μια από τις πιο δημοφιλείς «ασχολίες» που τους κρατούν κολλημένους σε μια οθόνη. Για εκδρομές τα Σαββατοκύριακα και γυμναστική ούτε λόγος. Όσοι επιλέξουν να κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα μάλιστα, ενίοτε αντιμετωπίζονται με χλεύη: «Μα καλά, δεν θα κάτσεις σπίτι να παίξεις Playstation;». Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα πιτσιρικάδων που τους νοιάζει η εικόνα του σώματος, κι έτσι επιλέγουν να γραφτούν γυμναστήριο ή να κάνουν κάποιο εξωσχολικό άθλημα. Ευτυχώς. 

Tik Tok για πάντα

Ποιο Facebook; Δεν έχουν καν. Instagram λίγο παραπάνω, αλλά και πάλι ελάχιστη χρήση συγκριτικά με το Tik Tok, το οποίο αποτελεί κάτι σαν δεύτερη ζωή τους, όπως ίσως να έχεις πάρει χαμπάρι μέσα από τα δεκάδες (ενίοτε επικίνδυνα) challenges που ενίοτε εμφανίζονται. Σειρές όπως το Rick and Morty κάνουν θραύση στα αγόρια κυρίως, με τα κορίτσια να ανακαλύπτουν ξανά σειρές των 90s, όπως τα Φιλαράκια, ενώ η σειρά Wednesday τους προκάλεσε φρενίτιδα – και ακόμα συγκαταλέγεται στις αγαπημένες τους.

@itsme_ckevhh Hello Bestie🖤 @anastasiageorgalli_ #mybestie #bestfriendchallenge #blondeandbrunette #trend #viral #fypシ #jff #greekedition #tiktokcyprus ♬ πρωτότυπος ήχος - Κωνσταντίνα

Φασώματα και αντι-ρατσισμός

Οι σχέσεις τους δεν είναι τόσο δεσμοί, όσο περιστασιακά φασώματα, όπως παλιά δηλαδή. Παίζουν και ολοκληρωμένες σχέσεις, αλλά δεν είναι τόσο συχνές. Τον φυλετικό ρατσισμό τον θεωρούν «τρε μπανάλ», και υπερασπίζονται δυναμικά τα δικαιώματα των φυλών, θεωρώντας ξεφτίλα να είναι κάποιος ρατσιστής ή σεξιστής. Ωστόσο, ειδικά στα αγόρια, η ομοφοβία είναι παρούσα. Τους φρικάρει η ομοφυλοφιλία, ενώ τα κορίτσια από την άλλη είναι πιο ανοικτά σε αυτήν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v