Πώς θα πετύχεις επιτέλους τους στόχους σου

Τι σημαίνει επιτέλους η κλασική συμβουλή «σπασ’ τους σε μικρά κομμάτια» και γιατί τα σχέδια πολλές φορές αποτυγχάνουν; Εδώ, μόνο αλήθειες.

Πώς θα πετύχεις επιτέλους τους στόχους σου

Ακούς για επίτευξη στόχων και σκέφτεσαι ότι «το μόνο σχέδιο είναι πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο»; Καταρχάς, είσαι πολύ φίλος/η μας. Μπορούμε όμως να σου πούμε πως δεν χρειάζεται απαραίτητα λεπτομερής στρατηγική για να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό που χρειάζεται είναι μικρά, έξυπνα βήματα σαν τα παρακάτω.

Καν’ τους ρεαλιστικούς

Κανείς δεν έχασε 10 κιλά σε μία εβδομάδα, ούτε έγινε διευθυντής της Τζάιαντ τον πρώτο μήνα που έπιασε δουλειά. Είναι απαραίτητο οι στόχοι σου να είναι προσαρμοσμένοι α. στην εποχή και την χώρα που ζεις και β. (και σημαντικότερο) στις δυνατότητες και τις ελλείψεις σου. Πράγμα που μας φέρνει στο…

Μάθε ποιος/α είσαι

Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στις δυνατότητες αυτοβελτίωσης και στο γνώθι σαυτόν, την οποία είναι σημαντικό να εντοπίσεις, γιατί αν είσαι ένας φύσει εσωστρεφής άνθρωπος που ονειρεύεται να κάνει καριέρα στο PR, θα περάσεις τη μισή σου ζωή να αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος και δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου. Αφού, βέβαια, το είπαμε αυτό, να προσθέσουμε ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκο να διαχωρίσεις τα εγγενή στοιχεία του χαρακτήρα σου από τις συμπεριφορές και τις αντιλήψεις που έχεις υιοθετήσει από το περιβάλλον σου. Αν δυσκολεύεσαι σε σημείο να αποτυγχάνεις, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Σπασ’ τους σε μικρά κομμάτια

Είναι η κλασικότερη των κλασικών συμβουλών για το πώς θα πετύχεις τους στόχους σου, δεν σημαίνει όμως πάντα αυτό που νομίζεις. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ότι αν θέλεις ας πούμε να κάνεις διατροφή θα βάλεις στόχο να χάνεις 2 κιλά τον μήνα. Λέει επίσης ότι για να πείσεις τον ολίγον τεμπέλη εαυτό σου να ξεκινήσει να αθλείται, θα του υποσχεθείς στην αρχή πως θα το κάνει για ένα εικοσάλεπτο τη φορά. Μετά, όταν αυτό θα έχει γίνει συνήθεια, αυξάνεις σταδιακά τη διάρκεια. Αντίστοιχα, όταν έχεις ας πούμε να γράψεις κάτι που σου φαίνεται βουνό, λες στον εαυτό σου ότι θα ξεπετάξεις σε ένα 10λεπτο την εισαγωγή, και το υπόλοιπο θα το αφήσεις για αργότερα. Θα εκπλαγείς διαπιστώνοντας πόσο πιθανό είναι με αυτή τη μέθοδο να προχωρήσεις αρκετά παρακάτω από την εισαγωγή –ακριβώς επειδή δεν θα νιώθεις υποχρεωμένος/η να το κάνεις.

Αντιστάσου στους περισπασμούς

Με την εξαίρεση να είσαι φρεσκοερωτευμένος/η, στην οποία περίπτωση έχεις ειδική συμπαντική άδεια να χαζολογάς λιγάκι κάθε φορά που χτυπάει το κινητό σου, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σημαντικό να περιορίζεις τα ερεθίσματα που σου αποσπούν την προσοχή την ώρα που δουλεύεις. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος/η υπάρχουν πολλές εφαρμογές που βοηθούν, μπλοκάροντας τα social media ή το ίντερνετ εν γένει για όση ώρα τους πεις, και μετά επιτρέποντάς σου ένα 10λεπτο διάλειμμα πριν ξανακλειδώσουν τον υπολογιστή ή το κινητό σου, ή και τα δύο αν είσαι βαριά περίπτωση. Αντίστοιχα, αν ο στόχος σου είναι πχ να κόψεις το κάπνισμα, απόφυγε τον πρώτο καιρό να πηγαίνεις σε μέρη που ξέρεις ότι θα παρασυρθείς να καπνίσεις, ή περιόρισε για λίγο και το αλκοόλ, αν το έχεις συνδυάσει με το τσιγάρο.

Αποδέξου την αλλαγή

…γιατί είναι η μόνη σταθερά στη ζωή μας. Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας αλλάζουμε, ιδανικά βελτιωνόμαστε, σίγουρα ξανασκεφτόμαστε τα πάντα, ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Μην επιμένεις να κυνηγάς στόχους από κεκτημένη ταχύτητα, επειδή τους έβαλες πριν από 5 χρόνια και πλέον τους αντιλαμβάνεσαι σαν κάποιου είδους στοίχημα με τον εαυτό σου. Αναρωτήσου αν θα σε κάνει ευτυχισμένο στα 40 το ίδιο πράγμα που θα έκανε ευτυχισμένο τον 30χρονο εαυτό σου, και αν η απάντηση είναι όχι, παράτα τα, οι στόχοι δεν είναι μόνο για να επιτυγχάνονται, μερικές φορές είναι και για να αλλάζουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v