Τα μπαρ του κέντρου φορούν τα γιορτινά τους και μας περιμένουν

Παίζουν φοβερές μουσικές, σερβίρουν τέλεια κοκτέιλ, είναι αυτές τις μέρες έξτρα κεφάτα. Σε αυτά τα 7 μπαράκια λέμε να τα πιούμε φέτος τις γιορτές.

Τα μπαρ του κέντρου φορούν τα γιορτινά τους και μας περιμένουν

Βγάλε μας ψεύτες, αν σου βαστάει, αλλά εμείς λέμε πως το νόημα των άγιων τούτων ημερών βρίσκεται συμπυκνωμένο στην ώρα που σηκώνεσαι από το γιορτινό τραπέζι και κουτρουβαλάς με γεμάτο στομάχι ως το πρώτο σκαμπό που θα βρεθεί ελεύθερο μπροστά σου στο αγαπημένο σου μπαρ. Ή στο μπαρ που δεν είναι ακόμα, αλλά θα γίνει το αγαπημένο σου. Ή σε εκείνο το νέο μπαρ που όλο έλεγες ότι θα πας αλλά όλο γυρνούσες σπίτι πτώμα από τη δουλειά. Με άλλα λόγια, σε κάποιο από τα μπαρ που σου συγκεντρώσαμε παρακάτω, στα σκαμπό των οποίων θα μας βρεις μάλλον κι εμάς να τσουγκρίζουμε κοκτέιλ αυτές τις γιορτινές μέρες.

Στο 7 Jokers (Βουλής 7, τηλ: 21 0321 9225) που ό,τι και να λέμε, κρατά τα σκήπτρα του πιο κεφάτου μπαρ στο κέντρο εδώ και μια 15ετία, ζωηρεύοντας αντί να χαλαρώνει όσο η νύχτα οδεύει προς το ξημέρωμα, πράγμα που σημαίνει πως όσο πιο αργά ξεφουσκώσεις από τα γιορτινά καλέσματα, τόσο πιο ωραία θα περάσεις εδώ. Οι μουσικές του είναι πάντα σούπερ, τα δε κοκτέιλ του έχουν ονόματα όπως Πίνια Καυλάντα με μείγμα ρουμιών, φερνέτ μπράνκα, ανανά, καρύδα, κεφίρ και λάιμ ή Ήτο Άξιος με παλαιωμένο τσίπουρο, ανανά, σιρόπι καυτερής πιπεριάς, μπουρλέσκ μπίτερ και λεμονάδα. Οι τιμές τους στα 8-9€, το απλό ποτό στα 7€.

Στο Clumsies (Πραξιτέλους 30, τηλ: 21 0323 2682) που όπως σίγουρα έχεις διαβάσει άλλες 45 φορές βραβεύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Είναι κουλ και στιλάτο, παίζει ωραίες μουσικές και φτιάχνει αριστουργηματικά κοκτέιλ σαν το Break Free με ουίσκι, φρούτα του πάθους, περγαμόντο, grapefruit, αρμπαρόριζα και λυκίσκο και το Aegean Negroni με The Clumsies Old Tom τζιν, "Pikron" βερμούτ, Aperitivo amaro, rhubarb, bourbon pepper, long pepper και apple geranium. Οι τιμές τους ξεκινούν από 8€.

Στο Loser (Βουλής 45-47, τηλ: 21 3044 8535) που είναι σχετικά νέα άφιξη, μετρά ένα χρόνο και κάτι στις επάλξεις αλλά έχει ήδη φανατικό κοινό που ορκίζεται στην feelgood ατμόσφαιρά του και στην ψαγμένη κάβα του, που περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές σε ουίσκι και όχι μόνο. Δυνατά παίζουν και τα κοκτέιλ του, όπως το Bitter Sellers με Absolut Vodka, Havana Club Anejo Reserva, πορτοκάλι, Holy Ginger και σιρόπι κανέλας ή το Charles Bronson με Jameson, μαστίχα, πορτοκάλι και Angostura Bitters. Οι τιμές τους στα 9€, το απλό ποτό στα 7€.

Στο εντελώς κινηματογραφικό Drunk Sinatra (Θησέως 16, τηλ. 2103313733) που συνεχίζει εδώ και μια δεκαετία να πλημμυρίζει νεαρόκοσμο το μικρό πεζοδρομάκι και την στοά που το φιλοξενούν, παίζοντας funky και jazz μελωδίες και σερβίροντας κοκτέιλ όπως η Funky Margarita με επίγευση κερασιού και αλατισμένο τσάι matcha. Οι τιμές για τα κλασικά κοκτέιλ ξεκινούν από 8€, τα signature στα 9€-10€, το απλό ποτό στα 7€.

Στο πάντα αγαπημένο, και επίσης χιλιοβραβευμένο στις λίστες με τα καλύτερα μπαρ του πλανήτη, Baba au Rum (Κλειτίου 6, τηλ.: 21 1710 9140) που πρωτοέβαλε την τέχνη του fine cocktailing στις ζωές μας. Πιάνουμε τραπεζάκι στο πανέμορφο εσωτερικό του, και… δυσκολευόμαστε πάντα να διαλέξουμε κοκτέιλ από τον εκτενή του κατάλογο, που αγαπάει –όπως μαρτυρά το όνομά του– πολύ το ρούμι, αλλά περιλαμβάνει και προτάσεις με βάση κάθε πιθανό και απίθανο spirit. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αγαπήσει το De Stijl Silver Fizz με αρωματικό μπράντι, κόκκινο βερμούτ και μούρα, και το Bloody Baba με φρέσκια ντομάτα, σέλερι, λεμόνι, τσίλι, μεσκάλ και βότκα. Οι τιμές τους από 9€, το απλό ποτό στα 7€.

Στο Praxitelous Bar (Πραξιτέλους 33, τηλ: 694 459 9283) που γιορτάζει φέτος τα 13 του χρόνια (πώς περνάει ο καιρός, ναι) και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα πιο κεφάτα μπαρ του κέντρου –αν ήμασταν άλλοι, θα γράφαμε πως εκεί «είναι η φάση», για να καταλάβεις. Παίζει πάντα ωραίες, χορευτικές μουσικές, φτιάχνει ανεπιτήδευτη, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σερβίρει και κοκτέιλ σαν το Pacific με τεκίλα Don Julio αρωματισμένη με ιβίσκο, φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ, σιρόπι chili και mango puree. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8€, το δε απλό ποτό στα 7€.

Στο Rumble in the Jungle (Πετράκη 1) ίσως το πιο στιλάτο speakeasy του κέντρου, που κλείνει αυτές τις μέρες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του –αν το όνομα δεν σου λέει κάτι, ίσως το ξέρεις ως το μπαρ πίσω από το The bar in the front of the bar. Παίζει φανταστικές indie, afro, rock, hip hop ακόμα και ηλεκτρονικές μουσικές, ανάλογα την ημέρα και τον DJ που αναλαμβάνει τα decks. Έχει και μια σούπερ ενδιαφέρουσα cocktail list, από την οποία ξεχωρίζουμε το Her Scent, με τρεις βότκες –μία από γιασεμί, μία από εσπεριδοειδή και μία από τριαντάφυλλο, και το Caught Cold, με bourbon, κρέμα λεμονιού, νερό μανταρινιού και ανθρακικό. Οι τιμές τους ξεκινούν από 9€, τα απλά ποτά από 7€.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v