Aυτά τα superfoods δεν τα ήξερες

Ψάχνοντας στην κουζίνα και στο ψυγείο σου είναι πιθανόν να βρεις αρκετά superfoods που δεν γνώριζες την «αξία» τους.

Aυτά τα superfoods δεν τα ήξερες

Aς τα ξαναπάρουμε από την αρχή για όποιον/α τυχόν δεν γνωρίζει. Τα Superfoods είναι τρόφιμα - ως επί το πλείστον φυτικά τρόφιμα, αλλά και ορισμένα ψάρια και γαλακτοκομικά - τα οποία θεωρούνται «θρεπτικά πυκνά». Τα τελευταία χρόνια λίγο η «μόδα», λίγο το «μάρκετινγκ» και λίγο η ανάγκη μας για μια πιο υγιεινή διατροφή έχει βάλει τα superfoods στην πρώτη γραμμή του καθημερινού διατροφικού προγράμματος/ διαιτολογίου μας. Βλέπεις, όλες οι υπέρ-τροφές μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στο κομμάτι της διατροφής. Ανάμεσα τους είναι και κάποια superfoods που πιθανόν να μην γνώριζες.

Ρόδι

Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο καθώς και ο χυμός του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.

Kολοκύθα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Παράλληλα η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία. Επίσης περιέχει και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

Αντίστοιχα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, ενώ περιέχει και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.

Kανέλα

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την χώνεψη, η οποία περιορίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία της ινσουλίνης. Πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες συμβάλλει στην καύση του λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Κακάο

Το ακατέργαστο κακάο έχει πικρή γεύση, αλλά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό τους, το κακάο είναι μια καλή ιδέα για να το εντάξουν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα καθώς αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου.

Αποξηραμένα φασόλια και φακές

Τα αποξηραμένα φασόλια και φακές είναι εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας μια αφθονία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ινών, του μαγνησίου, των βιταμινών Β και του σιδήρου.

Σκόρδο

Το σκόρδο δικαιωματικά συγκαταλέγεται στις υπερτροφές (super-foods) καθώς γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε μεγάλες ποσότητες. Μια μέση σκελίδα περιέχει 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατανθράκων.

Το αιθέριο έλαιο σκόρδου περιέχει αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί ως φυσική πολυβιταμίνη λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Ελαιόλαδο

Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ - ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, κάλιο, μολυβδαίνιο, ψευδάργυρο, Β2, Β5 και Β12. Τα εν λόγω 10 θρεπτικά συστατικά κάνουν το γιαούρτι τόσο απαραίτητο για την καλή μας υγεία.

Με πληροφορίες από το iatronet

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v