Κουμπί πανικού στα κινητά θα ειδοποιεί με sms την ΕΛ.ΑΣ. για ενδοοικογενειακή βία

Πιλοτική λειτουργία για «Κομβίον Πανικού» στα κινητά, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κουμπί πανικού στα κινητά θα ειδοποιεί με sms την ΕΛ.ΑΣ. για ενδοοικογενειακή βία

Τη θέσπιση πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα κινητά, και ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών.

Το κουμπί πανικού, θα στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην αστυνομία (sms) και θα αφορά  περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή, κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, με  σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης.

Την εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος θα μπορούν να χρησιμοποιούν γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά από τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίον Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v