Κάτι νόστιμο συμβαίνει στην Κυψέλη

Μεζεδοπωλεία, μπεργκεράδικα, ταβερνάκια και brunchάδικα αποδεικνύουν ότι μια από τις πλέον ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας ξέρει (και) από καλό φαΐ.

Κάτι νόστιμο συμβαίνει στην Κυψέλη

Αυτή δεν είναι μια ακόμα εισαγωγή που λέει πόσο ωραία και κουλ και εναλλακτική και ανερχόμενη είναι τα τελευταία χρόνια η Κυψέλη. Τα ξέρεις, τα έχεις διαβάσει ένα απιθανικομμύριο φορές, τα βλέπεις κιόλας κάθε φορά που πηγαίνεις. Ας σταματήσουμε να υποκρινόμαστε ότι αυτή η εισαγωγή έχει κάποιο λόγο ύπαρξης και ας περάσουμε απευθείας στο ζητούμενο: Πού θα φας καλά στην Κυψέλη;

Ο Πλάτανος 
Αγίας Ζώνης 43

Ξακουστός και κοσμαγάπητος ήδη από τότε που δεν είχες διαβάσει 10 φορές για το πόσο ανερχόμενη είναι η Κυψέλη, ο Πλάτανος απλώνει τραπεζάκια γύρω από το αιωνόβιο δέντρο που του έδωσε το όνομά του, αλλά και στη σκεπαστή αυλίτσα του τον χειμώνα, και σερβίρει… ό,τι τραβά η όρεξή σου. Μεζεδάκια θέλεις; Έχει. Μαγειρευτά που μυρίζουν μανούλα θέλεις; Κι απ’ αυτά έχει. Ψητά να στήσεις κρεατο-τσιμπούσι ολόκλητο; Απ’ αυτά κι αν έχει. Αν μας ρωτάς από πού να πρωτοξεκινήσεις, αρνάκι σιγοψημένο με λαχανικά στη λαδόκολλα και ριζότο κολοκύθας με μπλε τυρί και κολοκυθόσπορο είναι οι δικές μας αδυναμίες. Με κρασί ή μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17€ περίπου το άτομο.

Ο Βλάσης 
Φωκίωνος Νέγρη 47

Κατά κοινή ομολογία μια από τις κορυφαίες αθηναϊκές διευθύνσεις όταν μιλάμε για φτηνό φρέσκο ψάρι, ο Βλάσης αναλαμβάνει να σου ψήσει όποιο ψάρι διαλέξεις από το ιχθυοπωλείο του, με μια επιβάρυνση της τάξης των 5€. Θα σου το σερβίρει στα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο, αν πετύχεις λιακάδα, ή στον συμπαθέστατο εσωτερικό του χώρο. Μαζί με κλασικά πλην πεντανόστιμα παρελκόμενα –τηγανιτές πατάτες, τυροκαυτερή, μυρωδάτη χωριάτικη και τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός βγαίνει σταθερά κάτω από 20€ το άτομο.

Lalibela
Νάξου 26-28

Αιθιοπική κουζίνα έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Η Lalibela δεν σερβίρει απλά παραδοσιακή αιθιοπική κουζίνα (το κάνει κι αυτό αλλά) είναι ένα κανονικότατο ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Ανατολικής Αφρικής, η δε ιεροτελεστία του καφέ στο τέλος κάθε γεύματος είναι από μόνη της λόγος αρκετός να έρθεις ως εδώ. Όσο για το τι θα δοκιμάσεις; Μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι και αυγά σε πικάντικο βούτυρο, αρνάκι με κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά και δεντρολίβανο, μια φανταστική, ελαφρώς πικάντικη φάβα και το αγαπημένο μας πιάτο που λέγεται Minchet – Abish Wet και είναι ψιλοκομμένος μοσχαρίσιος κιμάς, μαγειρεμένος με κρεμμύδι, τζίντζερ, σκόρδο, και αρωματικό βούτυρο. Αναλυτικό μενού εδώ και λογαριασμός με αιθιοπικές μπύρες στα 15-17€ το άτομο.

Santo Belto 
Αγίας Ζώνης 21, τηλ.: 21 1715 1755

Το ολοκαίνουριο στέκι της Αγίας Ζώνης απλώνει τα χρωματιστά του τραπεζάκια στον πεζόδρομο και μας σερβίρει ένα φανταστικό brunch από τις 11.00 ως τις 17.00, και πεντανόστιμα πιάτα ημέρας με την υπογραφή και την φαντασία της σεφ Μαρίνας Χρονά όλες τις ώρες. Μην χάσεις σε καμία περίπτωση την φάβα Λήμνου με σκουμπρί, την μπουράτα με Ντούγια, λευκές βανίλιες και αμύγδαλο, το αλμυρό cheesecake με ντοματίνια κονφί και μπισκότο χαρουπιού, τα αυγά μάτια με σάλτσα shakshuka, κόλιανδρο και γαλένι και τα pancakes μπομπότα με φέτα, φρέσκα φρούτα και μέλι βανίλια. Οι τιμές για το κάθε πιάτο κυμαίνονται από 7€ έως 9€, ενώ θα βρεις και εκλεκτά κρασιά σε ποτήρι για να τα συνοδεύσεις.

Μπούφαλος 
Επτανήσου 13, τηλ.: 21 0823 8082

Διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα μπέργκερ της Αθήνας, με κολασμένες προτάσεις όπως το Colazione με κοτόπουλο, flakes παρμεζάνας και mint mayonnaise, και το ομώνυμο Mpoufalos με αβοκάντο, μπέικον, πίκλες κόκκινου κρεμμυδιού και αρωματικό βούτυρο. Εξαιρετική επιλογή, για χορτοφάγους και μη, είναι και η Βαβέλ, με μπιφτέκι λαχανικών, baba ganoush, crumble φέτας και sesame sauce. Οι τιμές τους ξεκινούν από μόλις 5,80€ (συν 2,10€ αν θέλεις και πατάτες). Αναλυτικό μενού εδώ

 

Οι Νοστιμιές της Μαίρης 
Ύδρας 2-4, τηλ: 21 0821 3136

Θα έλειπε από τη λίστα μας ένα παραδοσιακό μαγειρείο; Όχι βέβαια. Στις Νοστιμιές της Μαίρης θα διαλέξεις από τη βιτρίνα σπιτικά μαγειρευτά ημέρας, σαν το θρυλικό παστίτσιο, τα γιουβαρλάκια, το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, το μοσχαράκι κοκκινιστό ή λεμονάτο, τους λαχανοντολμάδες και το γιουβέτσι. Απολαμβάνονται όλα σε ένα χαλαρό, ανεπιτήδευτο εσωτερικό χώρο ή σε τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Οι τιμές είναι εξαιρετικές, στα 7-8€ το κάθε πιάτο –αν πάρεις και ορεκτικά και μπυρίτσες, θα πληρώσεις γύρω στα 12-15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v