Ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας που αντέχουν από τα 80s (και βάλε)

Ντισκοτέκ, ποτάδικα και ροκόμπαρα με ζεστή σοκολάτα, στέκουν αγέρωχα στους δρόμους της πόλης, σε πείσμα των καιρών.

Ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας που αντέχουν από τα 80s (και βάλε)

Στη ντισκοτέκ την παλιά ντισκοτέκ στη Συγγρού, ή στο κλασικό ποτάδικο για ένα ουίσκι ον δε ροκς; Όχι δεν μας έπιασε νοσταλγία για τα παλιά, ή μάλλον μας έπιασε γιατί συνειδητοποιήσαμε πως τα ιστορικά μαγαζιά της πόλης μετρούνται πλέον στα δάχτυλα.

Ας είναι, εμείς δεν παύουμε να τα τιμούμε όπως τους αξίζει, γιατί αφηγούνται με τρόπο μοναδικό την ιστορία της πόλης που αγαπάμε με την ίδια αγάπη και ζέση, όπως τότε.

Rezin Rock & Metal Cafe bar

Εμμανουήλ Μπενάκη 53, τηλ: 21 0384 6385

Θα περίμενες πώς ένα μεταλο/ροκόμπαρο θα σέρβιρε μία από τις ωραιότερες σοκολάτες της Αθήνας; Κι όμως, από τους μεταλλάδες όλα να τα περιμένεις. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1979, αλλά απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1987 και, σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά παραμένει το ίδιο ροκ, το ίδιο αγαπημένο, το ίδιο κλασικό, με την ίδια παχύρευστη, ζεστή σοκολάτα σε πολύχρωμες κούπες να ζεσταίνει ψυχές. Φυσικά  τα βράδια οι μπίρες και τα δυνατά ντεσιμπέλ παίρνουν σειρά για βραδιές for those about to rock.

Ίντριγκα

Θεμιστοκλέους & Δερβενίων 60, Εξάρχεια, τηλ: 2103300936

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by inExarchia.gr (@inexarchiagr)

Στην καρδιά των Εξαρχείων, η Ίντριγκα είναι από τα λίγα μπαρ που έχουν μείνει από την δεκαετία του ’80 εδώ – γέμισε για πρώτη φορά τα ποτήρια των θαμώνων το 1981. Με την κλασική διαμόρφωση της εποχής – ισόγειο και πατάρι – παραμένει μια σταθερή αξία για καφεδάκι από το πρωί, και με τα τραπεζάκια του επάνω ορόφου να έχουν φιλοξενήσει μορφές όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Από το 1999 άλλαξε διεύθυνση, το ιστορικό juke box και το πιάνο έφυγαν, όμως η Ίντριγκα παραμένει ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων από κάθε γωνιά της πόλης, με ωραίες ροκ μουσικές και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Ιπποπόταμος

Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 2103634583

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Carbon-based lifeform (@stefania_gk)

Πριν πεζοδρομηθεί η Δελφών, το 1978, ένας Ιπποπόταμος έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή του Κολωνακίου, λειτουργώντας αρχικά ως μπιστρό, και εν συνεχεία στη μορφή που τον βλέπουμε μέχρι σήμερα: σαν ένα νεανικό καφέ μπαρ, με σινεφίλ αφίσες ολούθε στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο και καρεκλίτσες στην cosy αυλή του. Έχοντας αλλάξει αρκετά χέρια στη διαχείριση, το θρυλικό μπαρ της μεταπολίτευσης  παραμένει μια σταθερή αξία για ωραίες ροκ μουσικές, καφεδάκι ή μπίρες με φίλους, κουβέντες και καλή καρδιά.

Αυτοκίνηση

Λεωφ. Κηφισιας 7, Μαρούσι, τηλ: 21 0931 3653

Από τα πρώτα κλαμπ της Αθήνας, ή «ξύλινη» τότε Αυτοκίνηση του Μάκη Σάλιαρη στην Κηφισιάς, άλλαξε το πώς διασκέδαζε ο κόσμος στα 80s και παρέμεινε ένα ζωντανό μνημείο χορού και ξεφαντώματος με ντίσκο και ποπ μουσικές. Η πίστα του φιλοξένησε χιλιάδες κορμιά που ξημεροβραδιάζονταν με επιτυχίες της εποχής, αλλά και πάρτι εξίσου θρυλικών σταθμών όπως ο Jeronimo Groovy. Με τα χρόνια το μαγαζί εξελίχθηκε, άλλαξε, έκλεισε και ξανάνοιξε, ενώ σήμερα λειτουργεί ως νυχτερινό κέντρο, φιλοξενώντας ένα δυνατό σχήμα για φέτος στο οποίο συμμετέχουν ο Λευτέρης Πανταζής, ο Χρήστος Δάντης και ο Κωνσταντίνος Παντελίδης.

Galaxy Bar

Σταδίου 10, τηλ: 21 0322 7733

Για κοντά πέντε δεκαετίες, το Galaxy παραμένει ίδιο και απαράλλακτο όπως την πρώτη στιγμή που άνοιξε, από τους αδελφούς Αλαμπάνοι, ένας αληθινός αστικός θρύλος. Αρχικά, το 1972 το πρώτο του «σπίτι» ήταν στον αριθμό 5 της Σταδίου και ύστερα, το 1991 άνοιξε λίγα νούμερα παρακάτω. Παραμένει εκεί μέχρι σήμερα, στιβαρό, κοσμοπολίτικο, ατμοσφαιρικό, με την ξύλινη μπάρα και  τη δερμάτινη επένδυση για να ακουμπήσεις αγκώνα και να παραγγείλεις ένα κλασικό, πιο κλασικό δεν γίνεται κοκτέιλ. Η μουσική σε χαμηλή ένταση, ό,τι πρέπει για να κουβεντιάσεις και να πεις ή να ακούσεις ιστορίες.

Au revoir

28ης Οκτωβρίου 136, τηλ: 21 0823 0474

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sotiris Papatheodorou (@aurevoir.bar)

Τα πάντα σε αυτό το θρυλικό μπαρ της Πατησίων έχουν μείνει όπως τα σχεδίασε ο Αριστομένης Προβελέγγιος στα τέλη του 1957. Οι ιδιοκτήτες Παπαθεοδώρου το κράτησαν έκτοτε στις πλάτες τους, κόντρα σε δυσκολίες και σήμερα παραμένει όπως τότε, αυθεντικό, κλασικό, με τους παλιούς θαμώνες να κάνουν παρέα με τους καινούργιους και την ατμόσφαιρα να μην έχει αλλάξει καθόλου. Ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου έφυγε, όμως το Au revoir – ευχόμαστε από καρδιάς – να μείνει για πάντα εδώ μαζί μας.

Boom Boom

Λεωφ. Θησέως, Τζιτζιφιές, τηλ: 693 221 0458

Με όνομα βαρύ σαν ντισκομπάλα (βαριά δεν είναι λογικά;) η ντισκοτέκ που ξεκίνησε την ιστορία της ξεποδαριάζοντας τον κόσμο της Καστέλλας στα 80s, βρίσκεται πλέον στις Τζιτζιφιές, με ίδιο και απαράλλακτο ντεκόρ, ίδια διάθεση για χορό και ίδιο DJ/ιδιοκτήτη, τον θρυλικό Dj Soulis. Οι αφιερώσεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς από το μικρόφωνο συνεχίζουν όπως τότε, το τρενάκι και τα ποτά «απαγορεύονται στην πίστα» και η νύχτα προμηνύεται μεγάλη με Μαντόνα, Γκλόρια Γκέινορ, Μπι Τζις και άλλα τέτοια ωραία σε back to back.  

Barbarella

Λεωφ. Συγγρού 137, τηλ: 697 224 9945

Τον Σεπτέμβρη του '83 κάνει εγκαίνια μια ντίσκο στη Συγγρού που γράφει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα και τη φωτίζει με την τεράστια, νέον επιβλητική ταμπέλα της. Ιδιοκτήτης ο DJ Πέτρος Μπρατάκος, ο οποίος δούλευε στον θρυλικό Απόλλωνα στην Πλάκα. Ο Μπρατάκος θα φύγει το 1988, η ντίσκο θα συνεχίσει να υφίσταται, και θα κλείσει στα 90s. Old habits die hard λένε, και το 2010 η ντίσκο ξανανοίγει ακριβώς δίπλα από την παλιά Barbarella. Έκτοτε παραμένει ανοικτή για εντυπωσιακά glam party ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το ίδιο κέφι, και την ίδια ατμόσφαιρα- χρονοκάψουλα στη δεκαετία των 80s.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v