Σ’ αυτά τα μαγαζιά θα πας κι ας μην είσαι τουρίστας

Ναι, οι τουρίστες τα λατρεύουν. Ναι, οι περισσότερες κριτικές τους είναι σε ξένη γλώσσα. Αλλά να μην σε νοιάζει, κι εσύ τέλεια θα περάσεις.
 

Σ’ αυτά τα μαγαζιά θα πας κι ας μην είσαι τουρίστας

Γενικά, μια τάση να σνομπάρει ο κόσμος τα μαγαζιά που πάνε οι τουρίστες υπάρχει. Και κάποτε αυτό ίσως να ήταν δικαιολογημένο. Δεν ήταν λίγοι οι επιτήδειοι μαγαζάτορες που φρόντιζαν να ρίχνουν την ποιότητα, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή, χωρίς να τους νοιάζει και τόσο· άλλωστε, σε ποιον θα γκρίνιαζαν οι τουρίστες;

Έλα όμως που πλέον οι τουρίστες μπορούν να τα πουν online και να σε δικάσουν (κι εσένα και το μαγαζί σου) μέσα σε λίγες μόλις γραμμές. Συνεπώς, αυτή η τάση που έπιανε τον κόσμο παλιά με τα τουριστομάγαζα δεν βρίσκει εφαρμογή στην εποχή μας. Το επίπεδο των τουριστικών μαγαζιών έχει ανέβει πολύ, και σε μερικά από αυτά θα σου προτείνουμε να πας κι εσύ, κι ας είσαι ντόπιος.

Spiti mas

Ν. Αποστόλη 10, Ψυρρή, τηλ: 21 0331 4751

Το λατρέψαμε από την στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του και σέρβιρε πεντανόστιμα πρωινά και λιχουδιές για κάθε ώρα στον (μεγάααλο) λαό του Airbnb της γειτονιάς. Και είναι αλήθεια, 8 στις 10 φορές που θα πας, θα ακούσεις να μιλάνε αγγλικά, και μάλλον θα μιλήσεις κι εσύ μαζί τους. Αυτή είναι η φάση στο Σπίτι μας, όλοι γίνονται μια παρέα που γελάει και τρώει χειροποίητα, πεντανόστιμα σνακ (και την καλύτερη πέστο της πόλης). Αν καταφέρεις να πιάσεις κρεβάτι για το πρωινό σου, ακόμα καλύτερα. Για καφέ και τσιμπολόγημα, υπολογίζουμε γύρω στα 8€, ενώ η μπύρα ξεκινά από 3,5€.

360

Ηφαίστου 2, Μοναστηράκι, τηλ: 2103210006
Όλοι το ξέρουν. Πάντα φιγουράρει πολύ ψηλά στις λίστες με τα τοπ μέρη που πρέπει να επισκεφτείς αν είσαι τουρίστας. Και είναι λογικό: προσφέρει ακαταμάχητη θέα στην Ακρόπολη, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη πόλη—το 360 δεν είναι τυχαίο όνομα, στην θέα αναφέρεται. Σερβίρει πολύ προσεγμένους καφέδες και τσιμπολογήματα, και το βράδυ καθαρότατα ποτά, σε έναν όμορφο, πεντακάθαρο χώρο. Mainstream; Ναι, όσο δεν πάει. Αλλά μακάρι όλα τα mainstream να ήταν τόσο “σωστά”.

Drunk Sinatra

Θησέως 16, Σύνταγμα, Κέντρο, τηλ: 2103313733

Από τα πιο πετυχημένα μαγαζιά του κέντρου, άρα και σούπερ δημοφιλές στους τουρίστες. Και εδώ έχουμε περίτρανα – ξανά – την απόδειξη ότι τα φιλικά-προς-τουρίστες μαγαζιά δεν είναι αυτό που κάποτε νομίζαμε, δεν κάνουν “εκπτώσεις” στην ποιότητα. Όλο αυτό το γράψαμε για να πούμε ότι στο Drunk Sinatra θα πιεις μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης, ακούγοντας προσεκτικά διαλεγμένες τζαζ και μπλουζ μουσικές. Το απλό ποτό κοστίζει 6,5€, ενώ τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7€.

TAF

Νορμανού 5, Μοναστηράκι Tήλ: 2103238757

Όταν θες να προτείνεις σε κάποιον που έρχεται Αθήνα μέρος για καφεδάκι, τι θα του προτείνεις; Το TAF πιθανότατα θα είναι μια από τις επιλογές που θα σκεφτείς. Δηλαδή, αν κρίνουμε από το πόσο σταθερά παραμένει τόσο ψηλά στις λίστες με τα αγαπημένα, οι πιθανότητες λένε ότι πολλοί ντόπιοι το προτείνουν σε μη ντόπιους. Που σημαίνει ότι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να το βάλουμε καν σε αυτή τη λίστα, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Από 3,5€ ως 5€ θα στοιχίσει ο καφές, ανάλογα με την ποικιλία. Μπόνους ο υπέροχος χώρος της αυλής.

Κάτω Διόσκουροι

Αδριανού 37-39, τηλ.: 210 325 3333
Σε αντίθεση με τους πάνω, που η φάση είναι ξεκάθαρα πιο φοιτητική, οι Κάτω Διόσκουροι προσφέρουν θέα στην Αρχαία Αγορά και τέλεια μεζεδάκια που τιμούν τις παραδόσεις. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κερδίζει μια θέση σε αυτό το κείμενο, επειδή αν είναι να μυήσεις τους ξένους στον καλό ελληνικό μεζέ, καλύτερα να είναι η μερακλίδικη τηγανιά των Διόσκουρων. Με το απαραίτητο κρασάκι ή μπύρα, υπολογίζουμε 15-17€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v