Αχμέντ Ελίας: "Δεν είναι εξίσωση, να γίνεις Έλληνας να τα έχεις όλα"

Αχμέντ Ελίας: Δεν είναι εξίσωση, να γίνεις Έλληνας να τα έχεις όλα
Ο κ. Ελίας ήρθε από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα το 1997. Συναντηθήκαμε στα γραφεία της Ένωσης Μεταναστών Μπαγκλαντές, την οποία εκπροσωπεί. «Η ζωή εδώ είναι σαφώς καλύτερη από το Μπανγκλαντές, παρ’ όλο που σίγουρα αλλιώς είναι να είσαι εκεί που γεννήθηκες, αλλιώς σε μία ξένη χώρα» είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει. «Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι» προσθέτει, χαμογελώντας.

Έχει, όμως, όπως όλοι, παράπονα από το κράτος. «Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα» λέει. «Δεν υπάρχει καμία σύγχρονη πολιτική για να προσαρμοστούμε, να ενταχθούμε στην κοινωνία. Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθά τους εργοδότες να κάνουν την εκμετάλλευση πιο ισχυρή, ώστε να μην σηκώνουμε το κεφάλι μας, να μην διεκδικούμε τίποτα. Στην Επιθεώρηση Εργασίας γίνονται κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο καταγγελίες αλλοδαπών για τον μισθό τους, τα επιδόματα και διάφορα άλλα δικαιώματα. Από αυτές, μόνο μία υπόθεση λύθηκε κάποια στιγμή. Εννοείται πως οι μετανάστες που δεν έχουν επίσημα χαρτιά για εργασία και διαμονή, δεν μπορούν να καταγγείλουν τίποτα».

«Εμείς καθημερινά αγοράζουμε πράγματα, πληρώνουμε φόρο. Μόνο για να ανανεώνουμε τα χαρτιά μας πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά» συνεχίζει. «Για την αγορά ακινήτων ο μετανάστης πρέπει να πληρώσει φόρο, ενώ ο Έλληνας δε θα πληρώσει φόρο για την πρώτη κατοικία. Αυτό δείχνει ρατσισμό».

Σχετικά με το ζήτημα της ιθαγένειας, εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσπιστος. «Είναι μια κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή λέει ότι για να πάρει ένα παιδί ιθαγένεια οι γονείς θα πρέπει να είναι νόμιμοι μετανάστες για πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή οι νόμιμοι μετανάστες είναι ένα μικρό ποσοστό. Κι αυτοί ακόμη δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να είναι νόμιμοι μέχρι να γίνει πέντε χρονών το παιδί».

Θεωρεί προφανές ότι ένα παιδί πρέπει να παίρνει την υπηκοότητα του κράτους στο οποίο γεννιέται, «αν το θέλει βέβαια. Δε θέλουν όλοι οι μετανάστες ιθαγένεια. Γιατί, και για αυτούς που την πήραν, τι πρόβλημα λύθηκε; Είναι καλύτερη η εργασία τους; Είναι καλύτερες οι συνθήκες ζωής τους; Δεν είναι εξίσωση, να γίνεις Έλληνας να τα έχεις όλα. Οι Έλληνες δεν έχουν προβλήματα; Και Έλληνες άνεργοι υπάρχουν, για παράδειγμα».

Τι θα είχε, λοιπόν, να προτείνει σαν λύση; «Πριν απ’ όλα, όλοι οι μετανάστες να έχουν τη δυνατότητα εργασίας και διαμονής. Δε ζητιανεύουμε, δε ζητάμε χάρη, είναι δικαίωμα» λέει, και εξηγεί: «τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταναστεύσουν, μέσα σε λίγα χρόνια, από το Μπαγκλαντές, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Για τις κλιματικές αλλαγές ποιος φταίει; Η Ελλάδα δεν έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη; Θέλουμε απλά αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα να μας προστατεύουν. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα δε μας προστατεύει, εμάς που έχουμε έρθει από το Μπαγκλαντές; Γιατί κυνηγά τους μικροπωλητές; Επειδή δεν φορολογούνται; Δώστε τους άδειες παραμονής, να φορολογηθούν».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v