Apple ipad: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Apple ipad: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται
Για περισσότερο από τέσσερις μήνες όλοι όσοι παρακολουθούν στενά την αγορά τεχνολογίας διαβάζουν παντού για το νέο “επίτευγμα” της Apple που θα αλλάξει τα δεδομένα στα eBook readers, αφού θα συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά ενός φορητού υπολογιστή, ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου και ενός eBook reader. Στις 27 Ιανουαρίου η συσκευή λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ και οι πρώτες κραυγές διαμαρτυρίας άρχισαν να ακούγονται. Αν ασχολούμουν με πολύ τεχνικά ζητήματα θα μπορούσα να παραθέσω καμιά δεκαριά σοβαρούς λόγους για να μην αγοράσετε τη συσκευή, τουλάχιστον όχι πριν κυκλοφορήσει η δεύτερη έκδοσή της. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί λόγοι που την κάνουν ελκυστική.

Η γνωριμία με τον “δράκο”
Το ipad είναι ένα tablet PC της Apple, το οποίο προσπαθεί να συνδυάσει τις αρετές των netbooks με αυτές ενός φορητού υπολογιστή και ενός έξυπνου τηλεφώνου. Με μία οθόνη multi-touch 9.7 ιντσών, επεξεργαστή Apple A4 στο 1 Ghz, δυνατότητα επιλογής στην χωρητικότητα ανάμεσα σε 16, 32 και 64 GB και μπαταρίες -οι οποίες σύμφωνα με την κατασκευάστρια του δίνουν αυτονομία δέκα ώρες αλλά σύμφωνα με κάθε “hands on” test που θα βρείτε σε πραγματικές συνθήκες περιορίζονται στις τέσσερις με έξι ώρες. Αυτό το κινητό θαύμα συνδέεται μέσω Bluetooth και Wi-Fi, ενώ υπάρχει μία θύρα για σύνδεση πληκτρολογίου, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, αλλά σε αυτή την πρώτη έκδοση δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με 3G δικτύο, παρά μόνο με την προσθήκη ειδικού εξαρτήματος, το οποίο θα αυξήσει το κόστος αγοράς της συσκευής κατά 130 δολάρια.

Η συσκευή ζυγίζει λιγότερο από 700 γραμμάρια, ενώ το πάχος της δεν ξεπερνά τα 1.3 εκατοστά. Η εμφάνιση του ipad είναι εκπληκτική, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις συσκευές της εν λόγω εταιρείας, η οποία θεωρεί το δημιούργημά της και eBook διότι αυτό έχει μία εφαρμογή που μετατρέπει την οθόνη αφής σε εικονική επιφάνεια εργασίας, ανάλογη αυτής ενός e-reader. Η εφαρμογή λέγεται iBooks και είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, αλλά η σχέση της συσκευής με ένα e-reader είναι ανάλογη ενός σκύλου με ένα τραπέζι: και τα δύο μπορεί να είναι τετράποδα, αλλά δεν θα αγοράζατε ποτέ έναν σκύλο ενώ χρειάζεστε ένα τραπέζι, μόνο και μόνο επειδή ο σκύλος είναι μία πιο εμφανίσιμη και περίπλοκη κατασκευή, σωστά;

Εκτός από την παρατήρηση περί έλλειψης δυνατότητας σύνδεσης με ασύρματο internet ταχύτητας DSL μέσω του πρωτοκόλλου 3G -μία δυνατότητα που έχουν και τα πιο φθηνά netbook και όλα τα “έξυπνα” τηλέφωνα που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή εκτός από το iPad- δεν υπάρχει κάμερα ούτε ως φωτογραφικής μηχανή, ούτος ώστε το νέο σας “σχεδόν netbook” να σας δίνει τη δυνατότητα webconference, η οποία είναι επίσης μία από τις βασικές δυνατότητες που δίνει ένα καλό netbook.

Θα διαβάσετε και αλλού στο δίκτυο ότι το iPad δεν έχει flash. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στην δυνατότητα εκπομπής λάμψης για τη λήψη φωτογραφίας, αλλά στην δυνατότητα των προεγκατεστημένων εφαρμογών να “διαβάζουν” αρχεία εικόνας και ήχου που παίζουν σε εφαρμογές “γραμμένες” σε αυτή τη γλώσσα προγραμματισμού, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες. Παρόλα αυτά θα μπορείτε να δείτε video στο YouTube, αλλά μονάχα σε αυτό, ενώ δε μπορείτε να εγκαταστήσετε άλλες εφαρμογές παρά μόνο αυτές που προβλέπει η κατασκευάστρια. Το πιθανότερο είναι ότι σε επόμενες εκδόσεις της συσκευής αυτή η αδυναμία θα διορθωθεί.

Ο σκληρός δίσκος είναι απαράδεκτα μικρής χωρητικότητας για netbook. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα netbooks που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά έχουν χωρητικότητες σκληρών δίσκων από 60 μέχρι 250 GB και σαφώς μικρότερες τιμές.

Τέλος δεν έχει ούτε μία USB θύρα και βεβαίως ούτε λόγος για παλιομοδίτικες επιλογές όπως DVD/CD ROM. Με δυο λόγια, δε μπορεί να συνδεθεί με καμία συσκευή παρά μέσω ασύρματου δικτύου ή μέσω διαδικτύου.

Συμπέρασμα: Μην αγοράσετε iPad, ή τουλάχιστον μην αγοράσετε iPad ακόμη. Θα έλεγα να περιμένετε να παρέλθει το μεγαλείο της πρώτης κυκλοφορίας της συσκευής και να εκδοθεί δεύτερη “γενιά” -η οποία αναμένετε να κυκλοφορήσει εντός του 2010. Δεν έχει νόημα να είστε οι πρώτοι που θα αγοράσετε κάτι αν αυτό δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Δεν υπαινίσσομαι ότι η συσκευή έχει μονάχα αρνητικά. Ισχυρίζομαι ότι η συσκευή πράγματι είναι μοναδική και αποτελεί είδος από μόνη της.

Εντούτοις η κατασκευάστρια εταιρεία την προβάλει σαν κάτι που δεν είναι: το iPad είναι ένα κακό netbook, ένα “wannabe” e-reader συνδυασμένο με ένα υπερμέτριο κινητό τηλέφωνο. Αν όμως τα ξεχάσουμε όλα αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε για μία ιδιαίτερης ομορφιάς βολική συσκευή με ελάχιστο όγκο και βάρος, εύχρηστη και πολύ σταθερή, η οποία ποτέ δεν θα σας απασχολήσει με προβλήματα και η οποία θα σας διασφαλίσει απρόσκοπτη πλοήγηση internet, χωρίς ποτέ να “κολλήσει”. Η multi-touch οθόνη έχει εκπληκτική ανάλυση και αποτελείται από εξαιρετικό υλικό αντιθαμβωτικής τεχνολογίας που θα λειτουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. H κατασκευή είναι ιδιαίτερα στιβαρή και η “λεπτότητα” (οι διαστάσεις) της συσκευής την καθιστούν κατάλληλη για μεταφορά με οποιονδήποτε τρόπο.

Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής, με φόρο, του iPad, για το μεν μοντέλο των 16 GB θα είναι διεθνώς 499 δολάρια, για το δε των 32 GB θα είναι 599 δολάρια, ενώ η έκδοση των 64 GB είναι 700 δολάρια Οι τιμές σε ευρώ θα είναι οι ίδιες, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι κατά τι ακριβότερη για την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή και θα διατεθεί στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν ενδιαφέρεστε να προσθέσετε και 3G, θα σας κοστίσει 130 δολάρια επιπλέον, ενώ θα χρειαστεί να περιμένετε περίπου έναν μήνα ακόμη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v