Ψηφιακές φωτογραφικές 2009: Κάνε μου λιγάκι... κλικ

Πιστοί στο ετήσιο (καλοκαιρινό) ραντεβού μας, εντοπίζουμε τα τελευταία μοντέλα της αγοράς, συγκρίνουμε τις δυνατότητές τους και υπενθυμίζουμε τα do's και don'ts για την αγορά του πλέον απαραίτητου gadget της σαιζόν.
Ψηφιακές φωτογραφικές 2009: Κάνε μου λιγάκι... κλικ
του Πάρη Καπράλου

Απαραίτητο αξεσουάρ κάθε καλοκαιριού η ψηφιακή φωτογραφική κάμερα, θα σας εξασφαλίσει να μεταφέρετε μαζί σας το αεράκι, τη θάλασσα, την άμμο της παραλίας, τις μοναδικές στιγμές και την ατμόσφαιρα των διακοπών σας πίσω στις αποσκευές σας, και οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε θα μείνουν πιο αναλλοίωτες ακόμα κι από τις αναμνήσεις σας. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα μοντέλα που προσφέρονται φέτος το καλοκαίρι και σας δελεάζουν να τα προτιμήσετε.

Η αγορά μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής μοιάζει επιτακτικότερη το καλοκαίρι περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Φέτος οι σημαντικότεροι κατασκευαστές προσφέρουν βελτιωμένη εμφάνιση και υψηλής ποιότητας υλικά συνδυασμένα με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά καθώς η ποιότητα των φακών έχει βελτιωθεί μέ τη διάδοση της χρήσης τεχνολογιών που παλιότερα προορίζονταν για επαγγελματικά μοντέλα, ενώ οι αισθητήρες έχουν γίνει ακόμα πιο ευαίσθητοι.

Tips & Tricks
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε όταν πηγαίνετε να αγοράσετε μηχανή είναι ο... εαυτός σας. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε το πόσο καλός ή κακός φωτογράφος είστε. Εξαιρώντας κάποια βασικά πράγματα στα οποία οι περισσότερες μηχανές σας καλύπτουν ακόμα κι αν κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από τους κανόνες που διέπουν την φωτογραφία (π.χ. αν τραβάτε κόντρα στον ήλιο), προτιμήστε μοντέλα με ειδικό υποσύστημα σταθεροποίησης της εικόνας σε περίπτωση που δεν έχετε σταθερό χέρι, μοντέλα που τραβούν πολλαπλές φωτογραφίες και επιλέγουν ή σας αφήνουν να επιλέξετε τα καλύτερα για να τα κρατήσετε κλπ.

Έχετε υπόψη σας ότι είναι μάλλον απίθανο να μην χρειαστεί να αγοράσετε κάρτα μνήμης, επειδή η κάμερα έχει κάρτα μνήμης στην συσκευασία καθώς επίσης ότι οι τιμές στις κάρτες μνήμης έχουν πέσει αρκετά χαμηλά. Εξετάστε με προσοχή τον τύπο κάρτας μνήμης που δέχεται η μηχανή και αξιολογήστε αρνητικά την πιθανότητα να μην πρόκειται για έναν κοινό τύπο κάρτας αλλά για κάποιο ειδικό είδος που παράγει μονάχα ο κατασκευαστής της κάμερας: σε αυτή την περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα οι κάρτες θα είναι ιδιαίτερα ακριβές.

Επίσης, δεν σας συμβουλεύουμε να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών. Να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας στην υψηλότερη διαθέσιμη ανάλυση, για να μπορείτε να τις επεξεργαστείτε αργότερα με ευκολία χωρίς να χάσετε σε ποιότητα. Επιπρόσθετα δώστε βάρος στη οθόνη προεπισκόπησης: όσο μεγαλύτερη και καλύτερης ανάλυσης τόσο το καλύτερο.

Τέλος, ρίξτε πολύ βάρος στο οπτικό zoom και στην σχέση του με το ψηφιακό zoom. Το οπτικό zoom είναι η δυνατότητα μεγέθυνσης που αποδίδει ο φακός ως φυσικό υλικό, με την έκταση των κατόπτρων και των φακών του. Το ψηφιακό zoom είναι μεγέθυνση με υπολογισμό από το λογισμικό της κάμερας σε συνάρτηση με το αισθητήρα της. Το οπτικό zoom σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από το ψηφιακό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v