Χίος: ”Ανοιχτός πόλεμος” πυροτεχνημάτων!

Τη Χίο τη γνωρίζετε ως την πατρίδα του Ομήρου, τη διδαχθήκατε για την έντονη ιστορία της κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και πιθανώς να την ”προτιμάτε” για το πλέον διάσημο προϊόν της, τη μαστίχα.

Τη Χίο τη γνωρίζετε ως την πατρίδα του Ομήρου, τη διδαχθήκατε για την έντονη ιστορία της κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και πιθανώς να την ”προτιμάτε” για το πλέον διάσημο προϊόν της, τη μαστίχα.

Αυτό που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν όμως είναι ότι το Πάσχα εδώ αποτελεί σημαντικό γεγονός με ρίζες στην παράδοση και τα έθιμα του νησιού.

Για ένα εύφορο, καταπράσινο και μυροβόλο νησί σαν τη Χίο, η Άνοιξη είναι η εποχή που προσφέρεται περισσότερο, για να γνωρίσει κανείς τη μεγαλοπρέπειά του, και το Πάσχα συγκεκριμένα αποτελεί πάντα την καλύτερη δικαιολογία για γιορτή. Σε όλες τις ενορίες του νησιού οι άγιες μέρες τιμούνται με κατάνυξη και αφοσίωση στα εντυπωσιακά έθιμα.

Στο Βροντάδο όμως, βόρεια της Χίου, τη νύχτα της Ανάστασης, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, αφού εδώ πραγματοποιείται το μακρόχρονο έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Πρόκειται ουσιαστικά για ”ανταλλαγή πυρών” μεταξύ των δύο αντικριστών ενοριών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, αφού αμέσως μόλις ακουστεί το πρώτο ”Χριστός Ανέστη” ο ουρανός γεμίζει με τις πολύχρωμες λάμψεις, τους συνταρακτικούς κρότους και τα εντυπωσιακά φωτεινά σχέδια των βεγγαλικών και των πυροτεχνημάτων. Προτείνουμε μια επίσκεψη στον Αγιο Μακάριο, από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το όλο θέμα από ψηλά.

Στη Χίο όμως έχετε και άλλα να ανακαλύψετε. Θα περπατήσετε σίγουρα στη Χώρα και τον παραλιακό πεζόδρομο που σφύζει από ζωή με τα μπαράκια και τα ουζερί του, θα περάσετε από την πλατεία Βουνακίου και θα αντικρίσετε το Μετζιτιέ τζαμί, όπου τώρα στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο. Θα φτάσετε στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο αλλά και στην εντυπωσιακή Μητρόπολη, που το Πάσχα ειδικά έχει την τιμητική της.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την περιοχή του κάστρου που κατοικείται μέχρι σήμερα, με τα στενά του σοκάκια και τα παλιά του κτίρια, το Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο, αλλά και τους δύο πύργους στην περίμετρο της πόλης, τον Καμμένο και τον Γοτθικό, κτίσματα και τα δύο της γενουατικής περιόδου.

Καθώς θα απομακρύνεστε από τη Χώρα, αξίζει να βρεθείτε στον Κάμπο για πεζοπορία ή ποδηλατική περιήγηση, και να αντικρίσετε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τους κήπους και τα κτήματα. Ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ”ιστορικός τόπος”, αφού διαθέτει αμέτρητα διατηρητέα μνημεία, και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Χίος έχει δύο πρόσωπα. Το ένα, το βόρειο, θυμίζει κλασσσικό κυκλαδονήσι με άγριο και ”ξερό” τοπίο. Το άλλο, αυτό του νότου, είναι ό,τι έχουμε στο μυαλό μας για το νησί: Καταπράσινα λειβάδια, αρωματικά μαστιχόδεντρα και οργιώδης βλάστηση συνθέτουν το μεγαλύτερο προσόν του νησιού: τη φυσική ομορφιά του.

Στις εκδρομές σας πρέπει οπωσδήποτε να περιλάβετε τα λεγόμενα ”μαστιχοχώρια”, όπως και τα τρία μεσαιωνικά χωριά, το Πυργί, τα Μεστά και τους Ολύμπους. Αφήστε τα Μεστά για το τέλος ώστε να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το πολύ καλό φαγητό στις τοπικές ταβέρνες.

Για μέσα στην πόλη, προτιμήστε για φαγητό ένα απο τα ιστορικότερα μαγαζιά της Χίου, τον ”Χότζα”, όπου συχνάζουν ντόπιοι και ”ψαγμένοι” τουρίστες.

Μια επίσκεψη επίσης αξίζει ο Κάμπος με τα θρυλικά παλιά αρχοντικά, το κτήμα Περλέα, όπου θα επισκεφθείτε το παραδοσιακό εργαστήριο χιώτικων γλυκών με τα ψηφιδωτά και τα πλακόστρωτα, αλλά και το παραθαλάσσιο χωριό Καταρράκτης, που... διαψεύδει το όνομά του, αλλά όχι και τις προσδοκίες του επισκέπτη.

Στο βόρειο τμήμα δύο ακόμη μεσαιωνικά χωριά σας περιμένουν είναι ο Πιτιός και τα Αυγώνυμα. Στα τελευταία θα βρείτε δύο ταβέρνες με εξαιρετικό τοπικό κατσικάκι.

Για ποτό οι επιλογές δέν είναι πολλές. Ξεχωρίσαμε τη ”Φαίδρα” στην πόλη της Χίου με καλή ελληνική και ”ροκ” μουσική, αλλά και συμπαθέστατα live.

Μπορείτε να καταλύσετε στο παραδοσιακό και πεντάστερο ”Αργεντικό” στον Κάμπο (τηλ. 2271033111- 33115), στο επίσης πολυτελές και πεντάστερο Pyrgos Village στο Βολισσό (τηλ. 22740 22050), ενώ σαφώς φθηνότερη λύση αποτελεί η ενοικίαση διαμερισμάτων στο Βροντάδο (Four Seasons τηλ. 22710 93757).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v