Μονεμβασιά: Βυζαντινή κατάνυξη

Ρομαντική όσο λίγες και με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μεγαλύτερες αποδράσεις.

Ρομαντική όσο λίγες και με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μεγαλύτερες αποδράσεις.

Η μονή έμβαση του Κάστρου, απ’ όπου πήρε και το όνομά της, οδηγεί σε μια μικρή πόλη ανέγγιχτη θαρρείς από το χρόνο, όπου τα μεσαιωνικά κτίσματα, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα παραδοσιακά αρχοντικά συνυπάρχουν αρμονικά με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μαγαζάκια που παραδίδουν μαθήματα σύγχρονης τουριστικής αξιοποίησης –τόσο εναρμονισμένα με το περιβάλλον που σχεδόν δεν τα ξεχωρίζεις από τα σπίτια.

Περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια της, ειδικά το βράδυ, αφουγκράζεσαι μια ησυχία σχεδόν ονειρική, που συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία της ρομαντικής ατμόσφαιρας. Το σπίτι όπου έζησε ο Γιάννης Ρίτσος, το μουσείο της πόλης και τα ερείπια του επάνω τμήματος του Κάστρου αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα.

Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής. Η περιφορά του επιταφίου συντελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα –στο οποίο συμβάλλει και το ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην αυλή της εκκλησίας, αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

Για τη διαμονή σας, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του παραδοσιακού ξενώνα Αρδάμης (τηλ.: 27320 61886) με παραδοσιακά δωμάτια και σουίτες εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές, και των ρομαντικών ”Κελλιών” (τηλ.: 27320 61520) στα δωμάτια και τις σουίτες των οποίων θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τζάκι, mini bar και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 135 και ευρώ και στους δύο ξενώνες, ενώ φτάνουν μέχρι και 330 ευρώ για τις σουίτες.

Στα περισσότερα εστιατόρια και ταβερνάκια του κάστρου θα δοκιμάσετε εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ σε λογικές τιμές. Επισκεφθείτε τη Ματούλα για σπιτικές συνταγές όπως κόκορα με χυλοπίτες και χοιρινό κρασάτο, αλλά και φρέσκο ψάρι. Για ποτό, από τις top επιλογές είναι το Ενετικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v