To «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου»

Στην Μυροβόλο Χίο, τόπο ευλογημένο, ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», 3-5 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ. Το φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος.

To «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου»

Στην Μυροβόλο Χίο, τόπο ευλογημένο, ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», 3-5 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ. Το φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος. 

Δήμητρα Μουτζούρη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου)

Μέσα σε τρεις ημέρες διοργανώθηκαν επτά παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη και στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επισκεπτών, ταξιδιωτών, κατοίκων του νησιού αλλά και των εκπροσώπων των ΜΜΕ που ταξίδεψαν ειδικά για το Φεστιβάλ στο νησί. 

Εκπρόσωποι ΜΜΕ στα Μεστά


Με οδηγό την Τέχνη, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και στον Πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.

Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Δήμητρα Μουτζούρη, Νότης Μηταράκης (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου)

Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Μετζικώφ, Δήμητρα Μουτζούρη

Πιο συγκεκριμένα ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, που κατάγεται από την Χίο συμπράττοντας με τον επίσης σημαντικό και πολύ αγαπητό σκηνοθέτη και ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο δημιούργησαν ένα εικαστικό δρώμενο, με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής», που φιλοξενήθηκε στο Κάστρο της Χίου.

 

Η ιδιαίτερη εικαστική παράσταση κατάφερε να ζωντανεύσει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος και με αναφορές στην ιστορία της Χίου. Την παρουσίαση του Φεστιβάλ έκανε η Κατερίνα ΓερονικολούΗ βραδιά ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Operatical που ερμήνευσε λυρικά τραγούδια. Μάριος Καζάς, Ναδίνα Τζιάτζιου, Θάνος Ζήσης, Γιάννης Μετζικώφ, Καίτη Μετζικώφ

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις Μεσαιωνικής αναβίωσης από την ομάδα Ritter Hellas στα καστροχώρια: Ολύμπους και Μεστά. Μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια ξεπήδησαν με δάδες στα χέρια ιππότες, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί που εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους .

Ευγενική συμμετοχή στις εκδηλώσεις είχε και η Παραολυμπιονίκης, Πρωταθλήτρια ξιφασκίας, Κέλλυ Λουφάκη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών με Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους των Μεστών και του Νεοχωρίου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Νύχτας, Δήμητρα Μουτζούρη με την Ομάδα Μεσαιωνικής Αναβίωσης RITTER HELLAS
Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Κατερίνα Γερονικολού, Δήμητρα Μουτζούρη, Γιάννης Τσιμιτσέλης

 

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος, τίμησε με την παρουσία του το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου»

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος, εγκαινίασε την έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ και την παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρη Σίβρη, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην πόλη της Χίου.

Γωγώ Αυγερινοπούλου, Δήμητρα Μουτζούρη, Γιάννης Μετζικώφ, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε την πρόσκληση τους περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε: « Έχω την τιμή και την ευκαιρία να προσφωνήσω την εκλεκτή ομήγυρη, στο εκλεκτό αυτό νησί και μάλιστα με αφορμή μια τόσο σημαντική έκθεση με Έλληνες δημιουργούς με λίγη Χιώτικη ρίζα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εφόσον ανακαλύπτω τις ρίζες μου από τη Χίο να παραβρίσκομαι να προσφωνώ μια τέτοια εκδήλωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη για την ευγενή και τιμητική του πρόσκληση. Ο πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου, στο ένδυμα στο κέντημα στην αισθητική που έχει στον δρόμο, στην αυλή του, πώς στολίζει το παιδί του, πώς αγιογραφεί στις εκκλησίες του, πώς χτίζει την εκκλησία του. Όλα αυτά είναι η έκφραση του Χιώτικου πολιτισμού. Είμαι ευγνώμων, όχι μόνο στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη που αναδεικνύουν τέτοια ταλέντα και τέτοιους δημιουργούς, αλλά και σε ένα Ίδρυμα όπως αυτό .....»

 

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Γιάννης Μετζικώφ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Γιάννης Μετζικώφ

Ειρήνη Νικολοπούλου, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Δήμητρα Μουτζούρη

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, μίλησαν ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτης Κριμιτζής, ο διεθνούς φήμης σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ ,ο βραβευμένος αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς κι η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά η όποια τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

Σταμάτης Κριμιτζής, Δήμητρα Μουτζούρη, Γιάννης Μετζικώφ


Γωγώ Αυγερινοπούλου, Καίτη Μετζικώφ


Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Μετζικώφ

Βίβιαν Μπενέκου, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Ευφροσύνη Πολυζώη

Χρήστος Κούτρας, Χριστίνα Κανατάκη

 

Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη 


Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου στην περιοχή Νένητα.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη παρευρέθηκε στην συναυλία της σπουδαίας τραγουδίστρια Ελευθερίας Αρβανιτάκη κι απόλαυσε την βραδιά με εκείνη να τον ευχαριστεί από σκηνής για την τιμητική του παρουσία στην εκδήλωση. Ας σημειωθεί ότι η γνωριμία τους κι η φιλία τους κρατάει χρόνια από τότε που ήταν ιερωμένος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Δήμητρα Μουτζούρη και η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Νάντια Λαμπρινιάδη

Δήμητρα Μουτζούρη και η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Νάντια Λαμπρινιάδη

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v