Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά

Διασχίζουμε γεφύρια, περπατάμε σε πέτρινα μονοπάτια και εντοπίζουμε τις καλύτερες επιλογές διαμονής και τα ομορφότερα χωριά σε Ανατολικό, Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι.
Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά
της Ηρώς Κουνάδη

Αν δεν ήμασταν πάντα αντικειμενικοί και ουδέτεροι, θα λέγαμε ανενδοίαστα ότι τα Ζαγοροχώρια είναι τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Σαράντα έξι μικρά έργα τέχνης, λαξευμένα στην καρδιά του βαθύτερου φαραγγιού στον κόσμο, στις όχθες δύο κρυστάλλινων ποταμιών (του Αώου και του Βοϊδομάτη) ανάμεσα σε δύο επιβλητικές κορυφές της Πίνδου (την Γκαμήλα και το Μιτσικέλι). Ακόμα και αντικειμενικά μιλώντας, ακούγεται δύσκολο να το ανταγωνιστείς όλο αυτό.

Μίνι οδηγός για να οργανωθείτε

Ανατολικό, Δυτικό ή Κεντρικό Ζαγόρι; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έχετε να απαντήσετε σαν βγείτε στον πηγαιμό για τα Ζαγοροχώρια. Για να επιλέξετε την βάση σας, και συνεπώς την περιοχή στην οποία θα κινηθείτε κάθε φορά, ιδού μερικά από τα highlights:

Δυτικό Ζαγόρι: Είναι το «βαρύ πυροβολικό», η δημοφιλέστερη πλευρά του βουνού και αυτό για το οποίο μιλά ο περισσότερος κόσμος όταν αναφέρεται στα Ζαγοροχώρια. Περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη και το χωριό Βίκος με την συγκλονιστική του θέα στην ομώνυμη χαράδρα.

Είναι το ευκολότερα προσβάσιμο κομμάτι του Ζαγορίου από τα Ιωάννινα, και εκείνο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες πεζοπορίες και διαδρομές (rafting, ιππασίας κλπ) στο φαράγγι του Βίκου –με συνηθέστερο σημείο συνάντησης το Γεφύρι της Αρίστης. Στα μειονεκτήματα, το ότι είναι και η πιο «τσιμπημένη» από άποψη τιμών πλευρά του Ζαγορίου.
Διαβάστε περισσότερα - Δυτικό Ζαγόρι: Πέτρα και χρυσόσκονη

Κεντρικό Ζαγόρι: Πολλοί θα σας πουν ότι αυτό είναι το ομορφότερο κομμάτι –και θα ήμασταν ψεύτες αν αποκλείαμε το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο. Ανάμεσα στη χρυσόσκονη του Δυτικού Ζαγορίου και την ησυχία του Ανατολικού, ακροβατεί το Κεντρικό Ζαγόρι, που συγκεντρώνει και τα ομορφότερα πιθανότατα χωριά: Το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο.

Οι λάτρεις των θρυλικών ηπειρώτικων γεφυριών και της φωτογραφίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς γύρω από τους Κήπους συγκεντρώνονται τα ομορφότερα τοξωτά γεφύρια ολόκληρης της Ηπείρου. Μερικά από αυτά είναι το περίφημο Καλογερικό, με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορου.
Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Ανατολικό Ζαγόρι: Είναι ο αντίποδας του Δυτικού, η ήρεμη δύναμη, και η πλευρά που επιλέγουν όσοι αναζητούν… την ησυχία τους και το αυθεντικό Ζαγόρι πίσω από τις μόδες. Η πανέμορφη Βωβούσα, χτισμένη στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια τους είναι μερικά από τα highlights της περιοχής.

Είναι ευκολότερα προσβάσιμο από την πλευρά του Μετσόβου –οπότε οι ερχόμενοι μέσω Εγνατίας έχετε έναν έξτρα λόγο να το προτιμήσετε.
Διαβάστε περισσότερα - Ανατολικά Ζαγοροχώρια: Η ήσυχη φύση του βουνού

Διαμονή στα Ζαγοροχώρια: Οι καλύτερες οικονομικές προτάσεις

Μαχαλάς, Κήποι: Ατμοσφαιρικά δωμάτια, διακοσμημένα με πέτρα και ξύλο, σε ξεχωριστά πέτρινα σπιτάκια που δημιουργούν ένα… χωριό μέσα στο χωριό. Λαχταριστό παραδοσιακό πρωινό με χειροποίητες μαρμελάδες, ζυμωτό ψωμί και άλλα παραδοσιακά προϊόντα και εντυπωσιακή θέα από τα μπαλκόνια των δωματίων συμπληρώνουν το παζλ. Οι τιμές ξεκινούν από 47€ για το δίκλινο με πρωινό (54€ αν έχει και τζάκι). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Αρκτούρος, Μονοδένδρι: Ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια, φωλιασμένα σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, και με παροχές που περιλαμβάνουν υδρομασάζ, mini bar και wi-fi. Το πρωινό περιλαμβάνει σπιτικές λιχουδιές, φτιαγμένες με τοπικά προϊόντα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 40€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Κερασιές, Βωβούσα: Τρία πέτρινα κτίρια αγκαλιάζουν μια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, σχηματίζοντας έναν ηπειρώτικο «μαχαλά». Η πέτρα και το ξύλο των εξωτερικών χώρων δίνουν τη θέση τους στο pop design του εσωτερικού: funky χρώματα, minimal αισθητική, ξύλινα πατώματα και ταβάνια, arty λεπτομέρειες επικρατούν στα δωμάτια. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο (67€ με πρωινό). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Λαδιάς, Μονοδένδρι: Ξύλινα πατώματα, ζωγραφισμένα ταβάνια και μπαλκονάκια που αγναντεύουν το φαράγγι του Βίκου, σε ένα πετρόχτιστο κτίριο, μόλις 600 μέτρα από τον δρυμό. Οι τιμές ξεκινούν από 40€ το δίκλινο με πρωινό (50€ αν έχει και τζάκι). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Πανδοχείο Πάνθεον, Πάπιγκο: Όμορφα ρουστίκ δωμάτια με τζάκι, ξύλινα πατώματα και ταβάνια και θέα στο ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο γύρω τους, σε μια από τις πιο value for money επιλογές διαμονής στο Δυτικό Ζαγόρι. Οι τιμές ξεκινούν από μόλις 37,50€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και τζάκι. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Μπελόη, Βίτσα: Μεγάλα, φωτεινά δωμάτια με ξύλινα πατώματα και ταβάνια σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Όλα διαθέτουν τζάκι σχεδόν δίπλα στο κρεβάτι, για έξτρα ατμόσφαιρα ρομαντζάδας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 45€ για το δίκλινο δωμάτιο (50€ με πρωινό). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Καδί, Τσεπέλοβο: Κουκλίστικα, παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια σε ένα πέτρινο κτίριο στην καρδιά του πανέμορφου χωριού. Ο ξενώνας προσφέρει επίσης δωρεάν ποδήλατα και ένα πλούσιο σπιτικό πρωινό με τοπικά προϊόντα. Οι τιμές ξεκινούν από 45€ για το δίκλινο με πρωινό (50€ αν έχει και τζάκι). Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Φαγητό στα Ζαγοροχώρια: Οι καλύτερες γεύσεις

Άγγελος, Βωβούσα (τηλ.: 26560 22841): «Μαμαδίσια» μαγειρευτά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, εκπληκτική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο τριγύρω και ασυναγώνιστες τιμές.

Σωποτσέλι, Δίλοφο (τηλ.: 26530 22629): Οι τοπικές σπεσιαλιτέ έχουν την τιμητική τους, τα κρέατα –και τα λουκάνικα– είναι ντόπια, το ψωμί ψήνεται στον ξυλόφουρνο κι αρωματίζει όλη τη γειτονιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κρασάτο ζαρκάδι, και τις αχνιστές σούπες.

Εν Αρίστη, Αρίστη (τηλ.: 26530 42103): Ζουμερή σχάρα, σπιτικές πίττες και λαχταριστό αγριογούρουνο σε ένα ταβερνάκι βγαλμένο από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Extra bonus η θέα στις καταπράσινες πλαγιές και τις καμινάδες του χωριού που αχνίζουν, από τα ξύλινα παράθυρα.

Η Πίτα της Κικίτσας, Μονοδένδρι (τηλ.: 26530 71340): Η πίτα στην οποία αναφέρεται το όνομα είναι η αλευρόπιτα, ήτοι παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα, και είναι –εκτός από ξακουστή– και νοστιμότατη. Την συνοδεύουμε με λαχταριστούς κρεατομεζέδες στη σχάρα και τη σούβλα (στα «οπωσδήποτε» το κοντοσούβλι) και εξαίσιο σαμπανιζέ κρασί ροζέ από την Ζίτσα.

Κανέλλα & Γαρύφαλλο, Βίτσα (τηλ.: 26530 71671): Σπιτικές δημιουργίες με δημιουργικό twist, και τιμώμενο συστατικό τα μανιτάρια –τα οποία πρέπει να δοκιμάσετε, πριν ορκιστείτε πως δεν τα τρώτε: δεν τρώτε τα υπόλοιπα, όχι τα συγκεκριμένα. Στα hit το κρασάτο μοσχαράκι με βασιλομανίταρα και ο κόκορας με κόλιαντρο, πορτοκάλι και άγρια μανιτάρια.

Ντιζάκι, Άνω Πεδινά (τηλ.: 26530 71121): Δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από την τοπική παράδοση, και ολίγο από διεθνές ρεπερτόριο –η ιταλική καρμπονάρα αποτελεί hit– αλλά και λαχταριστά επιδόρπια. Το χοιρινό κότσι με κόκκινο κρασί στο φούρνο είναι ένα πιάτο που θα θυμάστε για καιρό.

Στου Μιχάλη, Κήποι (τηλ.: 26530 71630): «Υβρίδιο» παραδοσιακού καφενείου και ρουστίκ ταβέρνας, που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ και πιο-σπιτικά-δε-γίνεται μαγειρευτά σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει γάντι στο εκτός πεπατημένης Ανατολικό Ζαγόρι.

Στα Ριζά, Ελάτη (τηλ.: 26530 71550): Τοπική κουζίνα, λαχταριστά μαγειρευτά και μαγευτική θέα στο φαράγγι του Βίκου και τις κορυφές της Γκαμήλας. Must οι σπιτικές πίττες και το χοιρινό κότσι με πράσο. Κρατήστε χώρο για το επιδόρπιο, θα μας θυμηθείτε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v