Το παγωτό είναι εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά!

Όλοι ξέρουμε πως μετά την πρώτη κουταλιά παγωτού, δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Νέα επιστημονική έρευνα λέει τώρα πως αυτή η απόλαυση είναι πραγματικά εθιστική, με τον ίδιο τρόπο που εθίζουν οι παράνομες ναρκωτικές ουσίες.
Το παγωτό είναι εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά!
Μια μπάλα σοκολάτα. Ή μήπως δύο; Και λίγη βανίλια, ή λίγο φιστίκι… Δεν υπάρχει επιστροφή, είστε έτοιμοι να απολαύσετε το παγωτό σας και μετά από αυτό, θέλετε κι άλλο. Αυτό που ως τώρα θεωρούσαμε απλώς «λιγούρα» ή την «ακαταμάχητη γλυκιά γοητεία» του παγωτού, μπορεί να θεωρηθεί κανονικότατη εξάρτηση, όπως αυτή των παράνομων ναρκωτικών, λέει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως κατά την διάρκεια της κατανάλωσης παγωτού, ο εγκέφαλός μας θέλει συνεχώς κι άλλο, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός τακτικού χρήστη κοκαΐνης. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών του Όρεγκον, προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και ασχολήθηκαν με τις εθιστικές ιδιότητες των τροφίμων.

Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται πως αλλάζει τον τρόπο που ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος, υποβιβάζοντας την διανοητική «ανταμοιβή» του, σύμφωνα με τον Kyle Burger, επικεφαλής της έρευνας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως λέει ο dr. Burger, επίσης συγγραφέας της μελέτης, αφαιρείται το αίσθημα «ανταμοιβής», δηλαδή η ικανοποίηση από την κατανάλωση ουσιών σε όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Κάπως έτσι, αυξάνεται συνεχώς και η κατανάλωση του παγωτού (ή των ναρκωτικών ουσιών αντίστοιχα), καθώς θέλουμε να πετύχουμε τα πρώτα επίπεδα ικανοποίησης, την ίδια στιγμή που ο εγκέφαλος εκκρίνει λιγότερη ντοπαμίνη. Κατά συνέπεια, αυξάνεται και ο κίνδυνος αύξησης του βάρους, προειδοποιούν οι επιστήμονες, ενώ διευκρινίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζουν τέτοια εθιστικά φαινόμενα και άλλοι που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από το φαγητό.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v