ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Το παθητικό κάπνισμα είναι πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, λένε ερευνητές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Παρ’ όλο που ένας παθητικός καπνιστής εκτίθεται σε 100 φορές μικρότερη δόση καπνού απ’ ό,τι ένας ενεργητικός καπνιστής, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιβάρυνσης στη λειτουργία των αρτηριών παραμένει σημαντικός και για όσους εισπνέουν έμμεσα καπνό.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η παθητική έκθεση για λεπτά ή λίγες ώρες εμφανίζεται να έχει εξίσου σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις στην καρδιακή λειτουργία με αυτές από το μακροχρόνιο ενεργητικό κάπνισμα.

Υπάρχει συσχέτιση με τη στυτική δυσλειτουργία;

Τα δεδομένα που υπάρχουν από τις μελέτες, αν και περιορσμένα, μας δείχνουν ότι και το παθητικό κάπνισμα πιθανώς αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό 2.300 ανδρών από την περιοχή της Βοστόνης πριν από 10 χρόνια έδειξε ότι παρόλο που η στυτική δυσλειτουργία και το παθητικό κάπνισμα δεν είχαν άμεση και σημαντική συσχέτιση, η μακροχρόνια έκθεση που ισοδυναμούσε σε 10-19 τσιγάρα-έτη πιθανώς αυξάνει αυτόν το κίνδυνο.

Προηγουμένως, η μελέτη της Γήρανσης των Ανδρών της Μασαχουσέτης (ΜΜΑS) είχε δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα σε 9 χρόνια διπλασιάζει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

H παθητική έκθεση στο κάπνισμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει το οξειδωτικό στρες στις πεϊκές αρτηρίες και τελικά μειώνεται η ικανότητα για χάλαση των αρτηριών που αποτελεί τη βάση για την επίτευξη μιας φυσιολογικής στύσης. Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι η θεραπεία με σιλδεναφίλη μείωσε το οξειδωτικό στρες αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου που αποτελεί τη χημική ουσία για τη διαστολή και την αυξημένη ροή στις πεϊκές αρτηρίες.

Η μακροχρόνια έκθεση στο κάπνισμα ενδεχομένως επιδρά αρνητικά και στα επίπεδα της τεστοστερόνης που ως γνωστό σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτη από την Α’ καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ καπνίζουν οι άντρες, τόσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Τι ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιστεύεται ότι προκαλούν λιγότερη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα και αρκετά άτομα τα επιλέγουν για να συνεχίσουν τη συνήθειά τους με πιο ασφαλή τρόπο. Το τελευταίο διάστημα ερευνάται κατά πόσον η χρήση τους είναι ασφαλής και για τα άτομα που βρίσκονται κοντά σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν.

Καθώς η χρήση τους εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και ιδιαίτερα στα νέα άτομα, έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί σε ποιο βαθμό η παθητική έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου από μόνη της επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αν και ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία από το παθητικό κάπνισμα είναι μικρός, η μακροχρόνια παθητική έκθεση μπορεί να επιφέρει σταδιακά αρνητικά αποτελέσματα στη στυτική λειτουργία.

Πηγή: In.gr 

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY