Μύθοι και αλήθειες για την περίοδο

«Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο». Και άλλες ανοησίες που πιστεύουμε ακόμα, για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει πάψει πια να είναι ταμπού.
Μύθοι και αλήθειες για την περίοδο
Θέμα – ταμπού μέχρι συγκλονιστικά πρόσφατα, δεν είναι να εκπλήσσεσαι που ακόμα υπάρχουν γυναίκες (και άνδρες, προφανώς) που αγνοούν βασικά πράγματα για την περίοδο και πιστεύουν σε μύθους που έχουν τόση βάση όσο και αυτός που λέει ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. Ας τους ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα.

Μύθος #1: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο

Αλήθεια: Μπορείς. Έχεις λιγότερες πιθανότητες, αλλά μπορείς. Το σπέρμα μπορεί να μείνει μέσα στον κόλπο μέχρι και για τρεις μέρες, χρόνος που είναι υπεραρκετός για ένα νέο ωάριο να δημιουργηθεί και να νιώσει έτοιμο για γονιμοποίηση. (Υποθέτουμε πως ξέρετε ότι το αίμα της περιόδου είναι στην ουσία το τοίχωμα της μήτρας που αποβάλλεται όταν δεν υπάρχει γονιμοποιημένο ωάριο στο γυναικείο σώμα, και ότι εκεί στηρίζεται ο σούπερ διαδεδομένος μύθος ότι «δεν μπορείς να μείνεις έγκυος», επειδή δεν έχεις ωάρια να γονιμοποιηθούν).

Μύθος #2: Ο κύκλος μου είναι ασταθής

Αλήθεια: Όσο πολλές γυναίκες και αν ξέρετε που το δηλώνουν αυτό, στην πραγματικότητα ο κύκλος είναι ασταθής μόνο όταν ξεπερνά τις 35 μέρες, ή δεν ξεπερνά τις 21. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο κύκλος είναι μια χαρά φυσιολογικός –άσχετα αν κάποιες φορές διαρκεί 25 και άλλες 28 μέρες.

Μύθος #3: Τα ταμπόν προκαλούν σύνδρομο τοξικού σοκ –άσε που δεν μπορείς να πας τουαλέτα όταν τα φοράς

Αλήθεια: Τα ταμπόν μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ, σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις. Αν αλλάζετε ταμπόν κάθε τέσσερις ώρες, διατρέχετε πολύ μικρό ρίσκο. Και στην τουαλέτα μπορείτε να πάτε μια χαρά –για να το θέσουμε όσο πιο κομψά μπορούμε, η ουρήθρα είναι σε διαφορετικό σημείο από εκείνο στο οποίο μπαίνει το ταμπόν.

Μύθος #4: Τα μπάνια το καλοκαίρι «κόβουν» την περίοδο

Αλήθεια: Δεν ξέρουμε από πού έχει προκύψει αυτή η πεποίθηση των γιαγιάδων, αλλά τα μόνα πράγματα που μπορούν να σταματήσουν τον κύκλο (να «κόψουν» την περίοδο, λαϊκιστί) είναι τα εξής –spoiler: δεν περιλαμβάνουν τα μπάνια ή το καλοκαίρι:

Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Έντονο στρες ή στενοχώρια
Έντονη άσκηση
Απότομη αλλαγή βάρους (αύξηση ή μείωση)
Ορμονικές διαταραχές:
-των Γυναικολογιών ορμονών: FSH, LH, προγεστερόνη
-της Προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία)
-της λειτουργίας του θυρεοειδούς
Πολυκυστικές ωοθήκες / Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Εμμηνόπαυση / κλιμακτήριος
Αντισυλληπτικά χάπια
Άλλες φαρμακευτικές θεραπείες
Πολύποδες μήτρας
Ινομυώματα
Συμφύσεις μήτρας
Ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ)
(Πηγή: Iatronet.gr)

Μύθος #5: Αν «αποτοξινώσεις» τον οργανισμό σου, θα έχεις περίοδο μια-δυο φορές τον χρόνο

Αλήθεια: Στην τάση των ηλίθιων επικίνδυνων μύθων που κυκλοφορούν τελευταία στα social media, μαζί με τα εμβόλια που προκαλούν αυτισμό, έρχεται να προστεθεί και η ανοησία που λέει ότι η περίοδος είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να «αποβάλλει τις τοξίνες» και ότι αν κάνουμε μια πολύ αυστηρή δίαιτα, με πρόσληψη συγκεκριμένων μόνο τροφών που υποτίθεται είναι αποτοξινωτικές, το σώμα μας δεν θα έχει ανάγκη την περίοδο. Ελπίζουμε ότι βλέπετε σε πόσα διαφορετικά επίπεδα είναι λάθος αυτό –επαναλάβετε μετά από εμάς: το αίμα της περιόδου είναι το τοίχωμα της μήτρας που αποβάλλει ο οργανισμός μας θεωρώντας (σωστά) ότι δεν του χρειάζεται, γιατί δεν βλέπει εκεί γύρω κανένα γονιμοποιημένο ωάριο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει. Ο μοναδικός λόγος που πιθανότατα δεν θα είχατε περίοδο αν όντως κάνατε την συγκεκριμένη εξαντλητική δίαιτα, θα ήταν η απότομη απώλεια βάρους (βλέπε την παραπάνω λίστα).

Περισσότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για την περίοδο, στο Iatronet.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v