Πώς θα προφυλαχτώ από γρίπη και ιώσεις

Τα πρώτα «γκουχ» τριγύρω σας ξεκίνησαν και εσείς τρέμετε μην κολλήσετε. Δείτε πώς θα προφυλαχθείτε.
Πώς θα προφυλαχτώ από γρίπη και ιώσεις
Είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που οι βήχες και τα φυσήματα μύτης στο περιβάλλον μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και ιώσεις/γρίπη «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερο κόσμο στο κρεβάτι.

Αν κολλήσουμε, τότε το πράγμα θα κάνει τον κύκλο του κι εμείς θα ταλαιπωρηθούμε (τουλάχιστον) πέντε ημέρες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Με μερικούς βασικούς και απλούς κανόνες.

Νίψτε τας χείρας σας

Κάτι ήξερε ο Πιλάτος. Περίπου το 80% των μεταδιδόμενων ιών πραγματοποιείται με την επαφή και ένα απλό, αλλά τακτικό, πλύσιμο των χεριών μπορεί να σας γλιτώσει από αρκετή ταλαιπωρία. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε βρύση, χρησιμοποιήστε κάποιο αντισηπτικό τζελ.

Μην πιάνετε το πρόσωπό σας

Ο ιός της γρίπης και γενικότερα οι ιοί «μπαίνουν» στο σώμα  από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Αγγίζοντας το πρόσωπό σας, αυξάνετε τις πιθανότητες κάποιος… άτακτος ιός να εισχωρήσει στον οργανισμό.

Τρεχάτε ποδαράκια μου

Η αερόβια άσκηση, και οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει την καρδιά σας να δουλεύει παραπάνω έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τα «αμυντικά» κύτταρα του οργανισμού.

Η σωστή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε υγρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό και να μειώσει τις πιθανότητες να σας «ρίξει» μια ίωση. Προτιμήστε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά (για βιταμίνη C) και άπαχο κρέας (για βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και σίδηρο).

Καλά «ζζζζ»

Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά. Η έλλειψη ύπνου, σε κάποιους ανθρώπους, έχει αρνητική επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα και «ρίχνει» την άμυνα του οργανισμού.

Κάπνισμα στοπ

Οι καπνιστές αποδεδειγμένα αρρωσταίνουν συχνότερα και βαρύτερα. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα «χτυπά» το ανοσοποιητικό σύστημα, ξηραίνοντας την αναπνευστική οδό και προκαλώντας βλάβες στους ιστούς που προστατεύουν το αναπνευστικό από την «έφοδο» των ιών.

Μειώστε το ποτό

Όπως το τσιγάρο έτσι και το αλκοόλ βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις και γρίπη. Παράλληλα προκαλεί αφυδάτωση η οποία επίσης «μπλοκάρει» τους αμυντικούς μηχανισμούς.

Χαλαρώστε

Το στρες – μαντέψτε – τσακίζει το ανοσοποιητικό, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια χαλάρωσης μέσα στην ημέρα (ακόμα και για 30 λεπτά) θα το… ανακουφίσει.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v