ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι κανόνες υγιεινής που ξεχνάμε

Μικρά, καθημερινά λάθη που όλοι κάνουμε και θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Οι κανόνες υγιεινής που ξεχνάμε

Το ότι πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πηγαίνετε στο μπάνιο, ή το ότι δεν φοράτε δεύτερη φορά τα ρούχα του γυμναστηρίου είναι –ελπίζουμε– εκ των ων ουκ άνευ. Υπάρχουν, όμως, μερικοί κανόνες υγιεινής που σχεδόν όλοι αγνοούμε, ή ξεχνάμε να εφαρμόσουμε. Παραδεχτείτε το, έχετε υποπέσει κι εσείς στο αμάρτημα.

Ναι, τα ξυραφάκια είναι ακριβά. Όχι, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τα χρησιμοποιείτε περισσότερες από 5-6 φορές το πολύ. Η υγεία σας είναι πιο σημαντική από τα χρήματα που ξοδεύετε γι’ αυτήν. Αν δεν μπορείτε να τα διαθέσετε, οι άνδρες αφήστε γένια και οι γυναίκες καταφύγετε στην αποτρίχωση με κερί, που ούτως ή άλλως είναι πολύ πιο πρακτική, και σαφώς οικονομικότερη.

Οι πετσέτες των χεριών έρχονται μεν σε επαφή μόνο με καθαρά χέρια, μένουν όμως βρεγμένες για αρκετό χρονικό διάστημα, σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία, πράγμα που τις κάνει ιδανικές για μια μικρή και ευδαίμονα αποικία βακτηριδίων. Γι’ αυτό είναι καλό να τις αλλάζετε κάθε 4-5 μέρες.

Το ότι την εξορίσατε από τις πετσέτες σας, βέβαια, δε σημαίνει ότι αυτή η αποικία βακτηριδίων δεν μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει ανενόχλητη την ζωή της στο χαλάκι του μπάνιου. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να στεγνώνει στον ήλιο μετά από κάθε χρήση (μετά από κάθε φορά που κάνετε μπάνιο, δηλαδή) και να πλένεται κάθε εβδομάδα.

Το γραφείο σας στην δουλειά έχει περίπου 100 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα οποιοδήποτε τραπέζι κουζίνας. Πράγμα που σημαίνει ότι το να τρώτε εκεί, ισοδυναμεί περίπου με το να τρώτε σε πάτωμα που έχει να σφουγγαριστεί περίπου μια εβδομάδα.

Υπολείμματα φαγητού και βακτήρια δεν συσσωρεύονται μόνο στα δόντια σας, αλλά και στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στο εσωτερικό των μάγουλών σας. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, μην αμελείτε αυτές τις περιοχές. Και μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα κάθε βράδυ –κάνει θαύματα για την αναπνοή σας, και σας προστατεύει αποτελεσματικά από την πλάκα και την τερηδόνα.

Είναι πολύ καλύτερα να φταρνίζεστε ή να βήχετε καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα σας, απ’ ό,τι με την παλάμη του χεριού σας. Έτσι θα εμποδίσετε την εξάπλωση των μικροβίων, ακόμα και αν ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε φορά που φταρνίζεστε ή βήχετε.

Τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα. Οι μαξιλαροθήκες συχνότερα, καθότι το πρόσωπο και τα μαλλιά μας είναι πιο λιπαρά από το υπόλοιπο σώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Υπάρχεις μόνο αν είσαι ελεύθερος να κάνεις πράγματα χωρίς προφανή στόχο, χωρίς αιτιολογία και, πάνω απ’ όλα, έξω από τη δικτατορία των πεποιθήσεων κάποιου άλλου."

Nassim Nicholas Taleb, Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος

  • 323 π.Χ. - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο βασιλιάς των Μακεδόνων και κατακτητής της Περσικής Αυτοκρατορίας.
    1926 - Πεθαίνει ο Αντόνιο Γκαουντί, ο Καταλανός αρχιτέκτονας, που "στόλισε" τη Βαρκελώνη.
    1967 - Σαν σήμερα λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών με συμφωνία ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2