O καρκίνος προτιμά τους… ψηλούς

Το ύψος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συνδέονται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη Σουηδία.
O καρκίνος προτιμά τους… ψηλούς
Σουηδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους φαίνεται πως στηρίζει τη θεωρία ότι το ύψος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συνδέονται. Η έρευνα έδειξε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και στο δέρμα.

Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άντρες. Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα δεν έλαβε υπόψη πολλούς παράγοντες κινδύνου και ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ του ύψους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αν και δεν είναι σαφής η αιτία. Σε προκαταρτική έκθεση για την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Society for Paediatric Endocrinology, ερευνητές του Karolinska Institute περιγράφουν πώς παρακολούθησαν μεγάλη ομάδα ενηλίκων για περισσότερα από 50 χρόνια.

Οι πιο ψηλές γυναίκες είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, ενώ οι ψηλότεροι άντρες και γυναίκες αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος κατά 30%.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatronet.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v