Παγκόσμια κατακραυγή για την αύξηση φαρμάκου του AIDS

Φάρμακο κατά του AIDS εκτινάσσεται από τα 13,50 στα 750 δολάρια, μετά την αγορά των δικαιωμάτων από ιδιωτική εταιρεία, και ο πλανήτης ανατριχιάζει.
Παγκόσμια κατακραυγή για την αύξηση φαρμάκου του AIDS
Τον γύρο του κόσμου κάνει, εδώ και λίγες μέρες, η είδηση της αύξησης κατά 5000% του φαρμάκου ενάντια στο AIDS, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή.

Για την περίπτωση του πρώην επενδυτή (ιδιοκτήτη hedge funds), που αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου Daraprim το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτική αγωγή σε βρέφη ή ενήλικες που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά κυρίως σε όσους νοσούν από ΗΙV-AIDS, ανεβάζοντας την τιμή του από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια, ρωτήσαμε τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστα Λουράντο.

Μας είπε ότι πραγματικά εξεπλάγη ακούγοντας την είδηση, και πως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί παρά την πλήρη εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής και της αγωνίας του ανθρώπου να επιβιώσει, πολεμώντας την μέχρι τώρα ανίατη ασθένειά του. «Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του «Κέντρου Ζωής», Λεωνίδας Βακερλής, τόνισε ότι η είδηση αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και πως στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια φαινόμενα, με την έννοια ότι τα αντιρρετροικά φάρμακα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ατμεία. «Παρόμοια φαινόμενα και κινήσεις με κερδοσκοπικούς στόχους είναι πέρα από την ιδεολογία του «Κέντρου Ζωής». Ελπίζουμε να μην δούμε και στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα που τα καταδικάζουμε απερίφραστα», πρόσθεσε ο κ. Βακερλής.

Αύξηση 5.000% της τιμής πώλησης του φαρμάκου

Υπενθυμίζεται ότι η απογείωση της τιμής ενός φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου διάφορα σκευάσματα διατίθενται συχνά στην αγορά σε τιμές διπλάσιες ή πολλαπλάσιες σε σύγκριση με την Ευρώπη ή τον Καναδά. 

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την συνέχεια στο Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v