Αλλαγές στο DNA προβλέπουν πόσο θα ζήσουμε

Οι αλλαγές στο DNA κατά την διάρκεια της ζωής μας μπορούν να προβλέψουν πόσο θα ζήσουμε, σύμφωνα με ανακάλυψη επιστημόνων.
Αλλαγές στο DNA προβλέπουν πόσο θα ζήσουμε
Τα μυστικά του βιολογικού ρολογιού φαίνεται πως ξεκλείδωσε ομάδα επιστημόνων, κάτι που μπορεί να παράσχει στοιχεία σχετικά με το προσδόκιμο ζωής κάθε ανθρώπου.

Οι ερευνητές μελέτησαν χημικές αλλαγές στο DNA που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, οι οποίες τους βοήθησαν στην πρόβλεψη σχετικά με το πόσο μπορεί να ζήσει αυτός.

Συγκρίνοντας τις πραγματικές ηλικίες των συμμετεχόντων με την ηλικία του βιολογικού τους ρολογιού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν «ηλικία βιολογικού ρολογιού» μεγαλύτερη από την πραγματική τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συντομότερα σε σχέση με όσους είχαν ηλικίες βιολογικού ρολογιού και πραγματική, ταυτισμένες.

Η βιολογική ηλικία των 5.000 συμμετεχόντων υπολογίστηκε με βάση δείγμα αίματος που λήφθηκε κατά την αρχή του πειράματος, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι έμειναν υπό επιστημονική παρακολούθηση για 14 χρόνια, ώστε να αναλύονται οι χημικές αλλαγές στο DNA τους. Το βασικό εύρημα της μελέτης λοιπόν ήταν πως, ανεξαρτήτως από άλλους παράγοντες ποιότητας ζωής, όσοι είχαν βιολογικό ρολόι που «έτρεχε» γρηγορότερα από τον συμβατικό χρόνο, εμφάνισαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Αυτή η αλλαγή στο DNA παίζει σημαντικό ρόλο στις βιολογικές διεργασίες και επηρεάζει την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των γονιδίων. Πρόκειται για διαδικασία η οποία ονομάζεται μεθυλίωση (χημική τροποποίηση του γενετικού υλικού με την προσθήκη ομάδων μεθυλίου).

«Αυτή η μελέτη αυξάνει τα επίπεδα κατανόησης των εννοιών της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης. Είναι συναρπαστικό, καθώς ορίζει ένα νέο δείκτη γήρατος και πρόβλεψης του προσδόκιμου ζωής, πέρα από παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», αναφέρει ο βασικός ερευνητής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κ. Ian Deary. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v