ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος η απλώστρα μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα

Το στέγνωμα των ρούχων πάνω στα καλοριφέρ ή στην απλώστρα που έχουμε μέσα στο σπίτι είναι συνήθειες τις οποίες μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Διαβάστε γιατί.

Κίνδυνος η απλώστρα μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα

Το στέγνωμα των ρούχων πάνω στα καλοριφέρ ή στην απλώστρα που έχουμε μέσα στο σπίτι είναι συνήθειες, τις οποίες μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε, καθώς σύμφωνα με έρευνες του Μackintosh Εnvironmental Αrchitecture Research Unit (MEARU), το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους αποδεικνύεται εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία μας.
 
Όπως φαίνεται ένα «πλυντήριο» πλυμένων ρούχων μέσα στο δωμάτιο οφείλεται για το ένα τρίτο της υγρασίας του χώρου, ενώ το πρόβλημα μπορεί να γίνει πιο έντονο όταν ο χώρος δεν έχει καλό εξαερισμό. Η αύξηση της υγρασίας στον αέρα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή μούχλας και σκόνης, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία άσθματος.

Βέβαια αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να απλώσουμε τα ρούχα στο μπαλκόνι, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο. Η συγκεκριμένη επιλογή όμως μειονεκτεί στο ότι σπαταλάμε πολλή ενέργεια. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι στην περίπτωση που δεν μπορούμε να απλώσουμε σε εξωτερικό χώρο, είναι τελικά προτιμότερο να απλώνουμε δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο.

Η έρευνα του MEARU έδειξε πως από τα 100 σπίτια που συμμετείχαν, στα 87 συνηθίζουν να στεγνώνουν τα ρούχα κοντά στα καλοριφέρ. Πράγματι, τα σπίτια αυτά είχαν αυξημένα επίπεδα υγρασίας, ενώ οι γιατροί επισήμαναν πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα λόγω των ακάρεων της σκόνης που αναπτύσσονται σε τέτοιες συνθήκες.

Όπως επισημαίνει και ο Collin Porteous, εισηγητής της έρευνας, υπάρχουν διάφορα μικροπράγματα στην καθημερινότητά μας, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά για την υγεία μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η όμορφη γυναίκα είναι στολίδι και η καλή θησαυρός."

Άρθουρ Σοπενχάουερ

  • 1830 — Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ρωσίας, πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
    1878 — Ο ελληνικός στρατός εισβάλλει στην Θεσσαλία.
    1924 — Φεύγει από τη ζωή ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν.
    1976 — Λαμβάνει χώρα η πρώτη εμπορική πτήση με επιβάτες του υπερηχητικού αεροπλάνου Κονκόρντ.
    1984 — Πεθαίνει στην Χαλκίδα ο λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Σκαρίμπας.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2