ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Μας κάνει η υπερπληροφόρηση δυστυχισμένους;

Το «νέφος των πληροφοριών» που πλημμυρίζει καθημερινά τις οθόνες μας μπορεί να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης των σύγχρονων κοινωνιών, λέει ερευνητής που προτείνει να πετάξουμε την περιττή πληροφόρηση από την καθημερινότητά μας.

Μας κάνει η υπερπληροφόρηση δυστυχισμένους;

Στην στήλη Ideas του περιοδικού Time, o Dr. Andrew Weil δίνει οδηγίες για μια διαφορετική δίαιτα. Δεν πρόκειται για τη νέα θαυματουργή φόρμουλα με την οποία οι νέες στάρλετ του Χόλιγουντ χάνουν 4,5 κιλά σε 17 λεπτά, αλλά για μια «δίαιτα» που θα ωφελήσει πρωτίστως την ψυχολογία και τη διάθεσή σας. «Για να βελτιώσετε την ευεξία σας, περιορίστε την πρόσληψη δεδομένων» προτείνει ο Dr. Weil.

«Ο σύγχρονος καταιγισμός πληροφοριών είναι, εν πολλοίς, άχρηστος περισπασμός, και το μέγεθός του μας πνίγει» εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επανάσταση στη διάδοση της πληροφορίας δεν μας προσφέρει στην πραγματικότητα χρήσιμες πληροφορίες. Αντιθέτως, όπως το έθεσε ο Francis Heylighen, διαδικτυολόγος του Free University των Βρυξελλών, μας εκθέτει σε «άσχετα, ασαφή και εσφαλμένα θραύσματα πληροφοριών», ή αλλιώς σε ένα «νέφος πληροφορίας».

Ο Dr. Weil πιστεύει πως η κατάθλιψη που αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή του το 17% των Αμερικανών –σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας– οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπληροφόρηση. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005 στη Σουηδία, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπερβολική χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας όπως τα smartphones, τα iPads και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σχετίζεται με αυξημένο στρες, διαταραχές του ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες.

Έτσι, σε έναν κόσμο απεριόριστης πληροφορίας, ο Dr. Weil συνιστά να περιορίσουμε την πρόσληψη δεδομένων στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να μην είναι εύκολο, έχει όμως σίγουρα αποτελέσματα: ο Dr. Weil λέει πως, έχοντας περάσει ο ίδιος κατάθλιψη, κατάφερε –περιορίζοντας την έκθεσή του σε ροές ειδήσεων, rss feeds και real-time νέων– να εξοικονομήσει χρόνο για να κάνει πιο εποικοδομητικά πράγματα. «Περνάω περισσότερο χρόνο στη φύση, έχω καθαρότερο μυαλό, η προσοχή μου διαρκεί περισσότερο και οι αληθινές φιλίες μου έχουν γίνει δυνατότερες» περιγράφει».

Ακούγεται ενδιαφέρον; Διαβάστε στο Time Ideas τρία απλά βήματα για να περιορίσετε κι εσείς το «νέφος των πληροφοριών» στη ζωή σας.

Πηγή: Time.com
Η.Κ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v