Τοκετός στο σπίτι: Ασφαλέστερη λύση;

«Σπιτικό» τοκετό συνιστά για τις περισσότερες μητέρες η Βρετανική Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων, αφού όπως λένε οι ειδικοί η επιλογή του νοσοκομείου μπορεί να μην αποτελεί πάντα την ασφαλέστερη λύση.
Τοκετός στο σπίτι: Ασφαλέστερη λύση;
Ριζικές αλλαγές στις μαιευτικές υπηρεσίες προτείνει η Βρετανική Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων, έτσι ώστε οι μέλλουσες μητέρες να μπορούν να λαμβάνουν την καλύτερη ιατρική φροντίδα οπουδήποτε. Η Ένωση σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των γυναικών θα πρέπει να γεννάει «χωρίς να τις πλησιάζει κανένας γιατρός».

Στα πλαίσια της ριζικής αναδιοργάνωσης που προτείνουν τα μέλη της Ένωσης, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και μητρότητας θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες μονάδες για τους τοκετούς χαμηλού κινδύνου, έτσι ώστε αυτοί να πραγματοποιούνται εκτός νοσοκομείου.

Η εικοσιτετράωρη φροντίδα από γιατρούς θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις γυναίκες οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιμένουν παραπάνω από δύο μωρά, που είναι μεγάλες σε ηλικία ή έχουν προβλήματα υγείας. «Πάρα πολλά μωρά γεννιούνται με τις ‘παραδοσιακές ρυθμίσεις’ των νοσοκομείων», λέει χαρακτηριστικά ο Anthony Falconer και συμπληρώνει: «Αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να θεωρούν τον τοκετό σε κλινική ως την ασφαλέστερη λύση, αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και συντάκτης της έκθεσης David Richmond προσθέτει ότι οι περισσότερες γυναίκες θα μπορούσαν να γεννήσουν σε κάποια τοπική μαιευτική κλινική «χωρίς να τις πλησιάσει κανένας γιατρός». Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 3% των γυναικών γεννούν στο σπίτι, ενώ το 7% σε τοπικές μαιευτικές κλινικές ή κέντρα με πιο οικείο περιβάλλον απ’ ότι τα νοσοκομεία.

Πηγή: The Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v