Έρευνα: Τα παιδιά κάνουν κακό στην υγεία

Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί για την υγεία η ιδιότητα του γονιού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι μαμάδες και μπαμπάδες έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να ασκούνται λιγότερο.
Έρευνα: Τα παιδιά κάνουν κακό στην υγεία
Η χαρά που προσφέρει ένα παιδί, έχει το τίμημά της, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ιδιότητα του γονιού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία: οι μαμάδες και οι μπαμπάδες βλέπουν τον χρόνο τους να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να ασκούνται λιγότερο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που παρακολούθησαν 838 γυναίκες και 682 άντρες, συμπέραναν ότι η τεκνοποίηση συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Οι ειδικοί κατέγραψαν μεγαλύτερο δείκτης μάζας σώματος στις μητέρες ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων, σακχαρωδών αναψυκτικών και κορεσμένων λιπών. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη γυμναστική, αλλά για κάποιον (άδικο) λόγο, οι μπαμπάδες, σε αντίθεση με τις μητέρες, δεν βλέπουν τον ΔΜΣ να αυξάνεται.

Όπως δημοσιεύεται στο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», οι μαμάδες ασκούνταν 4,5 ώρες την εβδομάδα συγκριτικά με τις 6 ώρες που γυμνάζονταν οι γυναίκες χωρίς παιδιά. Διαφορά εντοπίστηκε και στον αριθμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων, με τον μέσο όρο ημερησίως στις μητέρες να είναι 2.360 (ενώ στις υπόλοιπες ήταν 1.992). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι μητέρες έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών τροφών (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά), έδειχναν μεγαλύτερη αδυναμία στις ανθυγιεινές επιλογές.

Αν και γνωρίζουν ότι πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά τους, οι γονείς είναι λιγότερο πρόθυμοι να φροντίσουν την υγεία τους. Αυτό, φυσικά, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Οι υποχρεώσεις ενός γονιού είναι ανηλεείς και μερικές φορές μία πίτσα στον φούρνο μικροκυμάτων αποδεικνύεται πιο εύκολη από τη χρονοβόρα παρασκευή ενός κανονικού γεύματος.

«Όλοι έχουμε αισθανθεί ότι θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα υγιεινό γεύμα […] όλοι κατανοούμε το συναίσθημα του να μην προλαβαίνεις να προσέξεις την υγεία σου εξαιτίας των απαιτήσεων που προκαλεί η μητρότητα», εξηγεί η Jerica Berge, επικεφαλής της έρευνας και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Γι’ αυτό προτείνει εύκολα τρικ για να βρεθεί ο… χαμένος χρόνος.
• Εμπλέξτε τα παιδιά σας στη διαδικασία της μαγειρικής. Μπορούν να στρώνουν το τραπέζι ή να βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού.
• Γρήγορο δεν είναι μόνο το ανθυγιεινό φαγητό: καρότα αντί για τσιπς, φρούτα αντί για σοκολάτα κ.ο.κ.
• Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Ενσωματώστε τη φυσική δραστηριότητα στις οικογενειακές στιγμές σας στο πάρκο ή στο σπίτι.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v