Οι υπερωρίες βλάπτουν σοβαρά την καρδιά

Έως και 67% αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας το «διευρυμένο ωράριο», δείχνει βρετανική έρευνα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι περισσότερες από 11 ώρες δουλειάς την ημέρα αποδεικνύονται επικίνδυνες για την υγεία της καρδιάς μας, συγκριτικά με το τυπικό 8ωρο.
Οι υπερωρίες βλάπτουν σοβαρά την καρδιά
Έχετε κάνει το γραφείο σπίτι σας; Είστε ευσυνείδητος υπάλληλος και δεν λέτε να ξεκολλήσετε από την οθόνη του υπολογιστή σας πριν από τη δύση του ηλίου; Το 12ωρο είναι το δικό σας 8ωρο; Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, τότε βάζετε σε κίνδυνο την καρδιά σας. Δεν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις στη συναισθηματική σας ζωή, αλλά στην υγεία σας, αφού 11χρονη βρετανική έρευνα δείχνει ότι οι συχνές υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 67%!

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Internal Medicine», παρακολούθησε σχεδόν 7.100 υγιείς εργαζόμενους, από το 1985 μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες για διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, πίεση, χοληστερίνη, κάπνισμα, διαβήτης), καθώς και τον μέσο όρο εργατοωρών ημερησίως. Όπως διαπίστωσαν, αυτοί που δούλευαν 11 ώρες ή περισσότερο σε καθημερινή βάση, είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που εργάζονταν 8 ώρες.

«Αυτή η έρευνα μας κάνει να σκεφτούμε καλύτερα την παλιά παροιμία “η σκληρή δουλειά δεν θα σε σκοτώσει”», σχολιάζει ο Stephen Holgate από το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας που συγχρηματοδότησε την πρόσφατη έρευνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους ανθρώπους που δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Mika Kivimaki, ο οποίος τονίζει τον αξιοσημείωτο κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω της πολύωρης εργασίας. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι ο αριθμός των εργάσιμων ωρών πρέπει να συμπεριλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες μετρήσεις στο ιστορικό των ασθενών, προκειμένου οι γιατροί να εκτιμούν καλύτερα τις πιθανότητες ενδεχόμενων καρδιακών προβλημάτων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, είναι η Νο1 αιτία θανάτου παγκοσμίως, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να φτάνει στα 17,1 εκατομμύρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις υπερωρίες
Αν και τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που συσχετίζουν τις ώρες εργασίας με τα καρδιακά νοσήματα, οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους εργασιομανείς, αφού δεν είναι σαφές αν η πολύωρη εργασία αποτελεί από μόνη της αιτία ή αν απλώς διαμορφώνει ευνοϊκό πλαίσιο για άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ανθυγιεινές συνήθειες, έλλειψη γυμναστικής ή κατάθλιψη.

«Οι διαθέσιμες ενδείξεις για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων δίνουν έμφαση στον συνολικό κίνδυνο και όχι στον κάθε παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά», εξηγεί ο Kivimaki στο Reuters. «Οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, κάνοντας γυμναστική και κρατώντας την πίεση, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα».

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v